"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Η υπεραιωνόβια Αργιθεάτισσα γιόρτασε τα 110 γενέθλια της – Δικαιούται να πάρει τον τίτλο “από τα γηραιότερα πρόσωπα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο!”

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ, η υπεραιωνόβια <<Μαθουσάλας>> Ανθηριώτισσα – Αργιθεάτισσα γιόρτασε φέτος τα 110 της χρόνια και ανεβαίνει στη χρονολογική σκάλα της ζωής!!!Δικαιούται να πάρει τον τίτλο << από τα γηραιότερα πρόσωπα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο>>!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, φαγητό

Αξίζει την τιμή της ανάρτησής μου με τη ζωή της η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ χήρα του αείμνηστου ΗΛΙΑ ΜΙΧΟΥ από το Δέντρο Ανθηρού, γιατί σαν η παλαιότερη – η μεγαλύτερη σε ηλικία του Χωριού μας, του Ανθηρού Αργιθέας και πιθανόν και όλης της Αργιθέας, από τις μεγαλύτερες εν ζωή Ελληνίδες αλλά και στην Ευρώπη και Παγκόσμια αφού φέτος γιόρτασε τα 110 της χρόνια, για όσους από εμάς τους νεότερους τη ζήσαμε και τη γνωρίσαμε εκείνα τα χρόνια, στο πρόσωπό της βλέπουμε τις Μανάδες και Γιαγιάδες μας που ο δρόμος τους στο διάβα της ζωής τους, παρά την αναγκαστική τους αγραμματοσύνη, ήταν τίμιος, γιομάτος μόχθο και ίδρωτα, κινδύνους, αγωνία για την οικογένεια, βάσανα, πίκρες, δάκρυα και όσες χαρές, αλλά κυρίως διακρίνονταν για την αντοχή, την υπομονή και την προσπάθεια να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να τα δουν προκομμένα!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και παιδί

…..Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ γεννήθηκε στο Ανθηρό στις 17 Μαρτίου του 1909.
Θυγατέρα του Σωτηρίου Μπαλάνου και της Κωνσταντίνας, αδερφή του Κων/νου (Κωτσιά) Μπαλάνου.

Είχε και άλλα 4 αδέρφια, το Θωμά, το Χαράλαμπο, τη Βασίλω και τη Βαρβάρα.

Ο Θωμάς, η Βασίλω και η Βαρβάρα πέθαναν την περίοδο 1919-1920 από μία θανατηφόρα γρίπη εκείνης της εποχής.

Ο Χαράλαμπος υπηρετούσε στη Λάρισα ως χωροφύλακας και πέθανε από γάγγραινα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, καπέλο

Σύζυγός της ο αείμνηστος Ηλίας Μίχος του Παναγιώτη, που γεννήθηκε το 1911 και πέθανε 23 Φλεβάρη 1986 και ήταν μια σεβάσμια μορφή, ένας μειλίχιος και καλοκάγαθος Ανθηριώτης <<που κοίταζε το σπίτι του, δεν ακούσθηκε, δε ντραβαλίσθηκε ποτέ και με κανέναν στο Χωριό μας>> (τον λέγαμε και Γρίβα επειδή έμοιαζε με το στρατηγό Γρίβα Διγενή).

Το σπίτι τους πάνω από το Βλαχώρι – δεξιά από τις Μηλιές, ανοιχτό και φιλόξενο σε όλους μας!!!

Απόχτησαν πέντε (5 ) κόρες, την Παρασκευή, την Παναγιώτα, τη Βασιλική, τη Σωτηρία και τη Ρωμαλέα, κορίτσια με σειρά και με προκοπή με τις οικογένειές τους!!!

Δούλεψαν στα χωράφια αγροτικές δουλειές και ως κτηνοτρόφοι – πηγαίνοντας το κοπάδι τους και στα χειμαδιά του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας για να αναθρέψουν και μεγαλώσουν τα παιδιά τους!!!

Από τις κόρες τους η Παναγιώτα και η Παρασκευή παντρεύτηκαν στο Καστράκι Αγρινίου, η Σωτηρία στην Αθήνα, η Βάσω στο Ανθηρό και η Ρωμαλέα στο Μόντρεαλ του Καναδά, η δε ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ κράτησε και κρατά στην αγκαλιά της 13εγγόνια και 15 δισέγγονα!!!

Μακάρι να την αξιώσει ο Θεός να δει και να χαρεί και τρισέγγονα!!!

Οι κόρες της, έχοντας ως οδηγό της ζωής των παιδιών στην οικογένεια την 5η Εντολή του Δεκαλόγου μας στην Παλαιά Διαθήκη «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, για να ευτυχήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια στη γη» – ένας θεμελιώδης φυσικός και θρησκευτικός νόμος που πρέπει να διέπει τις σχέσεις τους με τους γονείς τους – με ιδιαίτερη στοργή την έχουν στα όπα – όπα και την προσέχουν!!!

Σήμερα η υπεραιωνόβια Ανθηριώτισσα – Αργιθεάτισσα ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ ζει με τις κόρες της Βασιλική και Σωτηρία στη Θάσο και εκεί γιόρτασε στις 17/3/2019 τα 110 Γενέθλιά της!!!

Κλείνοντας τα 110 της χρόνια και συνεχίζοντας να ανεβαίνει στη χρονολογική σκάλα της ζωής δικαιούται κατ΄εμέ, [ που είχα την τύχη να τη ζήσω μικρό παιδί στις βουνοκορφές του Ανθηρού – (όπου είχαμε τις καλύβες μας και τις στάνες με τα γιδοπρόβατα) – και να πάρω καλούδια από τα χέρια της. Είναι και θεία μου, α΄ ξαδέρφη της αείμνηστης μάνας μου Αικατερίνης] να πάρει τον τίτλο << από τα γηραιότερα πρόσωπα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο>> και να ασχοληθούν μαζί της διεθνείς οργανισμοί όπως η Gerontology Research Group (GRG) ή Guinness World Records (GWR) εγγράφοντάς την στα ειδικά βιβλία του τομέα έρευνας της μακροζωίας!!!

Αγαπημένη θεία ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ, από τα βάθη της καρδιάς μου σου εύχομαι να συνεχίσεις να ανεβαίνεις τη σκάλα της ζωής για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα και να σε χαίρονται όλοι στην οικογένειά σας, να σε χαιρόμαστε και μεις οι συγγενείς και Χωριανοί!!!

<< Βάστα γερά και όλη η οικογένειά σου να είσθε πάντα καλά!!!>>.
Με αγάπη και σεβασμό

Μενέλαος Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης