"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Καιρός: Γιατί ο επερχόμενος καύσωνας θα είναι ακραίος – Τι λέει το meteo

lafarm

Σχετικά άρθρα

το μεγάλο κύμα καύσωνα θα διαρκέσει αρκετές μέρες και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα θυμίζει τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν καταγραφεί στη χώρα μας το 1987. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr το ακραίο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως από την Παρασκευή 30/07.

Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια (περισσότερες από 7 ημέρες).  Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/07 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει  μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στο χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας . Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης