"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

Καμπάνες πολέμου στον Θεσσαλικό κάμπο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ήρθαν οι Ολλανδοί και προτείνουν να σπείρουν οι Θεσσαλοί αγρότες ρίγανη και να ξεχάσουν το βαμβάκι γιατί δεν αντέχει λένε ο υδροφόρος ορίζοντας. Μάλιστα.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνουμε την τεκμηριωμένη πρότασή για την καθετοποίηση της ελληνικής παραγωγής βάμβακος ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια στον κάμπο που πααρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι λογικό πως θα αντιδράσουν και μάλιστα δυναμικά, έτσι μας έχουν συνηθίσει άλλωστε. Αναμενόμενο, μέχρι εδώ το σκηνικό.

Έχουμε όμως και κάτι άλλο που μας προβληματίζει. Οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών μαμούθ, οι καινούριες “φαστ τρακ” επενδύσεις που θέλουν να μετατρέψουν σταδιακά σε απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κομμάτι της περιοχής μας, συναντούν δυσκολίες από κατοίκους, συλλόγους περιοχών και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Βέβαια ξέρουμε, έχουμε μάθει δηλαδή πως λύνονται αυτές οι δυσκολίες. Με τα κάθε λογής μικρομεγάλα συμφέροντα να προτιμούν την έλλειψη κανόνων, τον γνωστό νόμο της ζούγκλας, να επιτρέπονται δηλαδή όλα και παντού, να υπερισχύει και τέλος να αλωνίζει ο οικονομικά ισχυρός.

Σε μια Θεσσαλία πληγωμένη βαθιά, μετά την επέλαση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, η «πράσινη ανάπτυξη»*, οι «πράσινες επενδύσεις» θα έρθουν σαν σωτηρία των εξαθλιωμένων αγροτών.

Δεν θέλουν φυσικά να στρωθεί η Θεσσαλική πεδιάδα με ρίγανη, για αυτό και την προτείνουν ως λύση. Θέλουν να στρωθεί με πάνελ, σωλήνες και καλώδια, με τον γνωστό φωτοβολταϊκό τάπητα.

Και ξέρετε κάτι, στην τελική τους βολεύει μια χαρά το σκηνικό του πληγωμένου Θεσσαλικού κάμπου αυτή τη στιγμή. Οι ιδιωτικές εκτάσεις, τα πλημμυρισμένα χωράφια των αγροτών, τους “χρησιμεύουν” μια χαρά για τα σχέδια τους και δεν θα έχουν και αντιδράσεις από συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τα γυαλιά των φωτοβολταϊκών πάνελ, θυμίζουν την ιστορία με τα καθρεφτάκια που δόθηκαν στους ιθαγενείς…

Οι αγρότες τι θα επιλέξουν άραγε;

Ή μάλλον πιο σωστά να θέσουμε το ερώτημα : Οι αγρότες τι θα αναγκαστούν ή τι θα τους αναγκάσουν να επιλέξουν ως λύση;

*Πράσινη ανάπτυξη είναι να κάνουμε ενεργειακή οικονομία και όχι να παράγουμε ολοένα περισσότερο ρεύμα επειδή σπαταλάμε αλόγιστα περισσότερο.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τόσο τεχνολογία, όσο, οικολογική νοοτροπία.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπάρχει όριο 1% σε φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
    Οι συνωμοσιολόγοι δε βλέπουν ότι το βαμβάκι έχει καταστρέψει τον κάμπο, και κοιτάνε να επιδεινώσουν περαιτέρω το φαινόμενου του θερμοκηπίου που αλλάζει το κλίμα.
    Ο φαύλος κύκλος της παράλογης σκέψης τους, τους οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο.

  2. Ξανάγραψα πριν λίγες μέρες για το “πλιατσικο” της “πρασινης” ενέργειας σε κάμπους και βουνά!!
    Πρέπει όμως, να σταθούμε και λίγο στη “πικρη” αλήθεια για τους φίλους αγρότες.
    Δυστυχώς οι συνθήκες καλλιέργειας της γης αλλάζουν κι’αυτο πρέπει να το καταλάβουν έγκαιρα
    Με λιγότερο νερό, και περισσότερους
    καύσωνες στο μέλλον,να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες στις μέλλουσες εποχές!!

  3. Τους Ολλανδούς τούς φέρανε εδώ για να δώσουν λύση για τις πλημμύρες.Γιατι αυτοί οι δικοί μας διοικούντες τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα απολύτως από έργα.Εκτροπη Αχελώου ακούμε και στο τέλος θα τον στερέψουν.Το τι θα σπείρουμε εμείς δεν θά μας πουν αυτοί.Αυτοι ας σπείρουν Τουλίπες.Και εμείς όλοι μην τσιμπατε σέ όλες τις βλακείες που γράφονται.

  4. Εκτροπή του Αχελωου , προγράμματα επιμορφωσης των Αγροτών για διαχειριση των υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα μην φτάσουμε να την ξαναπατήσει ο αγροτης οπως έγινε με Καπνά και τεύτλα
    Ας αφησει ο Κουρετας τα πολλα λογια οσον αφορα για τις καθετοποιημένες μοναδες επεξεργασίας βάμβακος ,δεν χρειάζεται να μας το πει το γνωρίζουμε
    Ας αναλαβει πρωτοβουλίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης