"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.3 C
Trikala

Κώστας Κρεμμύδας: “προβληματισμός για το αυξημένο κόστος των έργων στο κέντρο της πόλης-Από τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ έφτασε στα 3 εκατ.”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως. Η ομάδα που είχε αναλάβει τη μελέτη παρουσίασε το όραμα της για τις πλατείες μας και τη συγχαίρουμε για το επιστημονικό έργο της, αλλά…

Η δημοτική μας ομάδα αφουγκραζόμενη τα όσα μας εξέθεσαν, εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες.

Φυσικά και δεν είμαι επίμονος αντιρρησίας απέναντι στο έργο, θεωρώ αναγκαία την παρέμβαση , αλλά επειδή είναι ένα έργο που θα έχει μεγάλη επέμβαση στον ίδιο τον «παλμό» της πόλης ενδιαφέρομαι να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς ταυτόχρονα να αλλοιώσουμε και τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας συνδέουν ιστορικά και συναισθηματικά με το κέντρο της πόλης μας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός μας αφορά το αυξημένο κόστος, που από τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ έφτασε στα 3 εκατομμύρια. Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά, που ανησυχούμε ιδιαιτέρως για το πώς θα επηρεάσει την πορεία του έργου και φυσικά την αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισμού και όχι την κατεύθυνση των επιπλέον χρημάτων σε άλλο έργο. Οψόμεθα…

Ως προς τα χαρακτηριστικά της μελέτης ας εξετάσουμε την κάθε πλατεία χωριστά, αρχόμενοι από την κεντρική πλατεία.
Το πρώτο σημείο παρατήρησης είναι ότι χάνεται ολοκληρωτικώς η σύνδεση των δυο άκρων της πόλης. Κάποτε αν στεκόσουν στην Κονδύλη έβλεπες την ανάπτυξη όλης της Ασκληπιού και αντιστρόφως. Σίγουρα όμως η αλλαγή αυτή δεν είναι ένας παράγοντας αποτρεπτικός για ένα τέτοιο έργο.

Προβλημάτισε το σύνολο του σώματος η ασφάλεια που θα έχει αυτή η πλατεία, ιδίως δε στο υπερυψωμένο τμήμα της, όπου η κορυφή έχει ύψος 1,2 μέτρα, το βάθος από το αυλάκι που βρίσκεται πίσω και οριοθετεί την υπερύψωση είναι στα 30 εκατοστά και το κράσπεδο είναι πολύ κοντά στο σημείο εκείνο με αποτέλεσμα μια πτώση να καθίσταται επικίνδυνη. Ταυτόχρονα η εν λόγω υπερύψωση «βάζει πλάτη» στο παλιό εμπορικό κέντρο των Τρικάλων .

Ταυτόχρονα μετακινείται το άγαλμα του Σαράφη, περιθωριοποιώντας ένα ιστορικό στοιχείο της πλατείας δεν τοποθετούνται οι ζαρντινιέρες που βρίσκονται στην πλατεία από το 1935 , επικρατεί έντονα το υδάτινο στοιχείο όταν ο Ληθαίος είναι δίπλα και αναδεικνύει τη σεκόγια ως κεντρικό σημείο της πλατείας ,δημιουργώντας την προοπτική ενός εμπορικού σκηνικού το οποίο βεβαία θα χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο στο «Μύλο των Ξωτικών» .Επικρατεί άλλωστε η φράση ότι τα Χριστούγεννα στολίζουμε το πιο μεγάλο φυσικό δέντρο της Ελλάδας.

Έθεσα επίσης υπόψη της μελετητικής ομάδας την κατάσταση που ενδεχομένως θα συναντήσουν οι εργολάβοι με τα ριζικά συστήματα των δέντρων, που ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και χωρίς να έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των σηψιρριζίας που οδήγησε στη πτώση των δέντρων πριν λίγα χρόνια και συνεπώς να δυσχερανθεί η τοποθέτηση νέων δέντρων αλλά και οι ίδιες οι εργασίες μεταβάλλοντας κατά πολύ το κόστος .

Συνολικά δίνεται η εικόνα ενός περίκλειστου πάρκου απωθώντας την έννοια της πλατείας ως αστικής πλατείας.
Από την άλλη έχουμε την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, της οποίας η αισθητική αναβάθμιση είναι μεγάλη. Εν τούτοις σε αυτή την πλατεία διαφαίνεται ένα μελλοντικό μήλο της Έριδος. Θεωρούμε ότι το αναψυκτήριο που τοποθετείται κατά μεσής της πλατείας με το τεράστιο σκέπαστρο , πέρα από την αισθητική δυσαναλογία που δημιουργεί, θα δημιουργήσει έντονες τριβές ως προς την προοπτική ανάπτυξης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο δημόσιος χώρος σε ένα τόσο κεντρικό σημείο.

Εν όλω όμως θεωρούμε ότι είναι μία μελέτη που φέρει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ανησυχούμε για την υλοποίηση της, το κόστος και το χρόνο υλοποίησης. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μελέτης , οι απανωτές παρατάσεις και οι έξτρα αναθέσεις στην μελετητική ομάδα για την ολοκλήρωση της μελέτης μας επιβάλουν να παρακολουθούμαι στενά την πορεία του έργου όποτε αυτό ξεκινήσει …σίγουρα πάντως πολύ αργότερα από τα προσδοκώμενα χρονοδιαγράμματα των διθυραμβικών δελτίων τύπου της δημοτικής αρχής.

Έχοντας θέσει όλα τα ανωτέρω, η παράταξη μας ψήφισε παρόν, λέγοντας ένα ευγενικό «όχι» θεωρώντας αναγκαία την παρέμβαση αλλά διαφωνώντας στην αρχιτεκτονική άποψη και στο κατασκευαστικό κόστος , διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις.

Ελπίζουμε για το καλό της πόλης μας να δούμε ένα έργο αντάξιο της διαφήμισης που του έχει γίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης