"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13 C
Trikala

Μακροχρόνια μίσθωση ΙΧ: λύση για όλους και όχι μόνο για επαγγελματίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, πριν γίνει πράξη η πλήρης άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και πριν αποκατασταθεί το πρόβλημα με το τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά, χρειάζεται δεύτερη και τρίτη σκέψη πριν αποφασίσει κάποιος αφενός να μειώσει το διαθέσιμο υπόλοιπο στον τραπεζικό του λογαριασμό και αφετέρου για να αναλάβει οικονομικό ρίσκο ακόμη και για μηδενισμό του κεφαλαίου του. Η απόκτηση αυτοκινήτου, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών συνιστά απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί ύστερα από προσεκτική μελέτη όλων των εναλλακτικών λύσεων και των παραμέτρων.

 Ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο υποψήφιος αγοραστής είναι το εξής: leasing ή αγορά; Η αντίληψη ότι το συγκεκριμένο ερώτημα απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις και όχι σε φυσικά πρόσωπα είναι εσφαλμένη. Σύμβαση leasing μπορεί να υπογράψει οποιοσδήποτε, αρκεί να πληροί τα κριτήρια που θέτει (κυρίως εισοδηματικά) η κάθε εταιρεία του χώρου. Όσον αφορά στο περιεχόμενο της απάντησης, αυτό έχει ως εξής: η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί αφού ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

1.       Μπορεί (και αν ναι, θέλει) ο ενδιαφερόμενος να διαθέσει μέρος ή και το σύνολο της ρευστότητάς του προκειμένου να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο; Αν υποτεθεί, για παράδειγμα, ότι ο ενδιαφερόμενος θέλει να αποκτήσει ένα ΙΧ με λιανική τιμή της τάξεως των 20.000 ευρώ, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να διαθέσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ ή να δώσει μια προκαταβολή της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ και να αναλάβει στη συνέχεια να πληρώνει τα μισθώματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται ακόμη και στα 150-250 ευρώ τον μήνα (συν τον Φ.Π.Α.), ανάλογα με τη λιανική τιμή του αυτοκινήτου

2.       Θα υποστηρίξει κάποιος ότι μπορεί να αγοράσει το αυτοκίνητο με δόσεις μέσα από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρουν οι αντιπροσωπείες ή οι τράπεζες και να απαλλαγεί από την υποχρέωση να εκταμιεύσει ένα μεγάλο ποσό από την τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να λάβει υπόψη το θέμα της ιδιοκτησίας. Αγορά του αυτοκινήτου (είτε με δόσεις είτε εφάπαξ) σημαίνει και ανάληψη ρίσκου. Είναι γνωστή η ρήση ότι «ακόμη και το καινούργιο αυτοκίνητο χάνει μέρος της αξίας του από την πρώτη στιγμή που θα βγει στους δρόμους». Έτσι, ο οδηγός θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να γίνει ιδιοκτήτης γνωρίζοντας ότι κάθε ημέρα που θα περνάει θα χάνει από το κεφάλαιό του ή στο να κάνει μια σύμβαση leasing και να απαλλαγεί από το άγχος της απαξίωσης.

3.       Η ιδιοκτησία συνεπάγεται ρίσκο. Ένα ατύχημα στο δρόμο με ευθύνη του οδηγού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική καταστροφή του οχήματος. Με το leasing, αυτό το ρίσκο δεν υπάρχει. Αφενός διότι το αυτοκίνητο έχει ασφάλεια με κάλυψη ιδίων ζημιών και αφετέρου διότι ιδιοκτήτης του οχήματος είναι η εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης.

Οι υποστηρικτές των συμβάσεων μακροχρόνιας μίσθωσης –οι οποίες συνήθως διαρκούν 4 χρόνια- προβάλλουν και τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1.       Γίνεται επιμερισμός του κόστους κατά τη διάρκεια του έτους με τις πληρωμές να είναι συγκεκριμένες. Δεδομένου ότι το μίσθωμα συμπεριλαμβάνει και τέλη κυκλοφορίας, και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη (υποχρεωτικά) και έξοδα συντήρησης του οχήματος και κόστος αντικατάστασης ελαστικών, ο οδηγός δεν έχει να αντιμετωπίσει κανένα άλλο έξοδο πέραν του καυσίμου.

2.       Ο οδηγός αφενός γνωρίζει ότι θα έχει συνέχεια αυτοκίνητο στη διάθεσή του (σ.σ ακόμη και σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος δίδεται όχημα αντικατάστασης) αφετέρου ξέρει ότι δεν δεσμεύεται με κανένα όχημα καθώς με τη λήξη του οχήματος μπορεί να αποκτήσει καινούργιο όχημα χωρίς να αγωνιά για το πού θα πουλήσει το μεταχειρισμένο και σε ποια τιμή.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της μακροχρόνιας μίσθωσης που προαναφέρθηκαν, έχουν διαφορετική βαρύτητα στον έναν οδηγό από ότι στον άλλο. Γι’ αυτό η τελική απόφαση, θα πρέπει να λαμβάνεται ύστερα από σωστή αξιολόγηση και καταγραφή των αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει πώς μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω από το leasing με τη LeasePlan, την κορυφαία εταιρεία μίσθωσης οχημάτων. Μια επίσκεψη στο leaseplan.gr αρκεί για να ανακαλύψετε συγκεκριμένες προσφορές και προγράμματα μίσθωσης οχημάτων που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης