"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.3 C
Trikala

Μυρίζει… ξανά αδιέξοδο για το πλαφόν στο Συμβούλιο υπ. Ενέργειας της επόμενης Τρίτης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε συμφωνία ότι… διαφωνούν για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά οι 27 στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, απογοητευοντας και πάλι τους Ευρωπαίους καταναλωτές και δημιουργώντας έδαφος για να συντηρηθεί το ανατιμητικό κλίμα στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο. 

Καθώς καταφθάνει το πρώτο κύμα ψύχους στην Ευρώπη, οι ενδείξεις από τη στάση που τηρούν τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες συνηγορούν υπέρ ενός νέου ναυαγίου στις διαβουλεύσεις των υπουργών Ενέργειας, παρά υπέρ μιας εύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Κι όλα αυτά, ενώ η χθεσινή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, θύμισε ξανά το τρενάκι του τρόμου των προηγούμενων μηνών. Απότομη εκτίναξη στα 160 ευρώ / μεγαβατώρα, για να διορθώσει μετά στα 140 ευρώ και να κλείσει στα 138 ευρώ, παραπέμποντας σε συμπεριφορά μετοχής της μικρής κεφαλαιοποίησης, κάνοντας μια ημερήσια διακύμανση της τάξης του 19%. Και αν έχουν κάποια αξία οι τιμές των παραγώγων, τότε με βάση πάντα τη χθεσινή εικόνα, δείχνουν να παραμένουν μέχρι και το β’ 3μηνο, καρφωμένες στα 138-139 ευρώ, ενώ για τον Αύγουστο εκτινάσσονται στα 142 ευρώ.

Γερμανικές πιέσεις να επιστρεψει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής

Το ακριβό φυσικό αέριο τρομάζει. Ωστόσο άλλες προτεραιότητες φαίνεται ότι έχει το μπλοκ του Βορρά. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, το Βερολίνο πιέζει ώστε το θέμα να φύγει από τους υπουργούς Ενέργειας και να επιστρέψει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου. Αυτό φυσικά θα σήμαινε πισωγύρισμα, καθώς ήταν η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής, του Οκτωβρίου, αυτή που είχε παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ζητώντας του να εξειδικεύσει τα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί από τους 27 ηγέτες. Επομένως, κάθε περαιτέρω συζήτηση μόνο να αποδυναμώσει όσο είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο, μπορεί, παρά να βελτιώσει το τελικό πακέτο στο θέμα του πλαφόν.

Έξι πάντως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία και Ολλανδία, φέρονται να προειδοποιούν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν περαιτέρω μείωση της τιμής του πλαφόν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους απέναντι στην τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας για 220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, στην οποία εντάσσονται επίσης Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο, εμφανίζεται να επιμένει στην αρχική κοινοτική πρόταση (275 ευρώ), βάζοντας κόκκινη γραμμή σε οποιαδήποτε μείωση κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η άρνησή τους έγκειται στη γνωστή άποψη ότι η επιβολή πλαφόν θα διαταράξει την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι προμηθευτές αερίου θα φύγουν από την Ευρώπη και θα στραφούν σε χώρες όπου οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται ελεύθερα.

Και νέες συναντήσεις πριν την Τρίτη

Τίποτα επομένως δεν συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι οι 27 είναι κοντά σε κάποια συμφωνία. Οι ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται ενόψει και του συμβουλίου της Τρίτης, με τις πληροφορίες να μιλούν για νέες συναντήσεις σήμερα ή αύριο Σάββατο, με την τσεχική προεδρία να επιδιώκει την επίτευξη κάποιας συμβιβαστικής λύσης.

Η προ ημερών πρόταση που έφερε για τον «μηχανισμό διόρθωσης τιμών», όπως ονομάζει το πλαφόν η Κομισιόν, προβλέπει ότι αυτό θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπερνά τα 220 ευρώ για πέντε συνεχόμενες ημέρες. 

Συγκριτικά με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν, η οποία μιλούσε για πλαφόν στα 275 ευρώ, εφόσον η τιμή έχει διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά για δυο εβδομάδες – όροι που στην ουσία ακύρωναν το πλαφόν, πριν καν θεσμοθετηθεί – η τσεχική πρόταση είναι πολύ καλύτερη. Επίσης, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αν η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στον TTF και του μέσου όρου τιμών spot στο LNG ξεπερνά τα 35 ευρώ για πέντε ημέρες (αντί 58 ευρώ για 10 ημέρες στην αρχική πρόταση).

Χρειάστηκε η απειλή από 15 χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν ότι θα μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο του Οκτωβρίου (κοινή προμήθεια αερίου, μηχανισμός αλληλεγγύης, κλπ), μία νέα πρόταση από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς επίσης αλλεπάλληλες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, προκειμένου να φτάσουμε στην τελευταία πρόταση.

Γιώργος Φιντικάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης