"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24 C
Trikala

Νέα εντυπωσιακή παρέμβαση Κουρέτα προς τους Ολλανδούς για το βαμβάκι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε όλους τους λόγους για τους οποίους η καλλιέργεια βαμβακιού θα πρέπει να συνεχιστεί στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Μια καλλιέργεια αιώνων για την περιοχή, με τους αγρότες της να είναι ήδη τόσα χρόνια εξοικειωμένοι και γνώστες, δεν θα μπορούσε τώρα να απαγορευτεί, γιατί θα σημάνουν καμπάνες πολέμου στον Θεσσαλικό κάμπο. Δίνει τις προτάσεις του με οικολογικούς και καθόλα εφαρμόσιμους τρόπους.

 

Την πρότασή του για την καθετοποίηση της ελληνικής παραγωγής βάμβακος ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια στον κάμπο παρουσιάζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας σε όσα ανέφερε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο διευθύνων σύμβουλος της HVA International Μίλτος Γκουζούρης, επικεφαλής της ομάδας των Ολλανδών ειδικών που έχουν εκπονήσει το master plan για την περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, τονίζει ότι η εκ νέου ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για το ελληνικό βαμβάκι, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει έσοδα για την τοπική οικονομία αλλά και για την εθνική οικονομία.

Βαμβάκι: Πολύτιμο και αναντικατάστατο

«Η παραγωγή από το χωράφι στο ράφι απαιτεί εφτά στάδια, με ανεξάρτητα κέντρα κόστους και υψηλή προστιθέμενη αξία καθώς το σύσπορο βαμβάκι που συγκομίζεται και πωλείται με 0,70 ευρώ το κιλό μετατρέπεται σε τελικό προϊόν αξίας 40 ευρώ το κιλό», τονίζει.

Ο κ. Κουρέτας υπενθυμίζει ότι το ελληνικό βαμβάκι λαμβάνει συνδεδεμένη με το προϊόν επιδότηση 200 εκατ. ευρώ ανά έτος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στον πρωτογενή τομέα της καλλιέργειας απασχολούνται 40.000 αγροτικές οικογένειες. Κατά συνέπεια, η βιομηχανία που θα αναπτυχθεί θα έχει 100% πρώτη ύλη ελληνικό προϊόν, άμεσα. Προτείνει μάλιστα να γίνει «διασπορά βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της χώρας κυρίως σε αγροτικές περιοχές».

Θεσσαλία: Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου οι Ολλανδοί

Οπως εξηγεί, «το βαμβάκι θα παράγεται με βιώσιμο οικολογικό τρόπο με βάση συστήματα agro και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Καθώς η πρώτη ύλη θα είναι βαμβάκι το οποίο έχει παραχθεί στην Ε.Ε., με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τα ρούχα που θα παράγονται θα έχουν ταυτότητα eu cotton. Η αποπαγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες μόδας να στρέφονται σε τοπικούς παραγωγούς για ασφάλεια παραδόσεων και εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αποτυπώματος άνθρακα», επισημαίνει.

Απογοήτευση από την τιμή στο βαμβάκι | Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας

Αλλωστε, σύμφωνα πάντα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, «η απαίτηση της Ε.Ε. για μείωση των απόβλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων δημιουργεί μια νέα τάση αγοράς στους καταναλωτές της Ευρώπης. Προτιμώνται λιγότερα και ποιοτικά ρούχα, με αποτέλεσμα να έχουν πλεονέκτημα τα ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα ακόμη και αν η τιμή τους είναι αυξημένη λόγω της αντοχής τους και της ελεγχόμενης φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής τους».

Η νέα παραγωγική δραστηριότητα αναμένεται να φέρει θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, οι οποίες «απασχολούν κυρίως γυναίκες και άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερο γνωστικό επίπεδο». Παράλληλα, για την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα άδεια κτίρια –πρώην εργοστάσια– που βρίσκονται στην περιφέρεια, προτείνει. Μάλιστα ως παράπλευρη συνέπεια προσθέτει την «απασχόληση μεταναστών σε οργανωμένους χώρους παραγωγής για γρήγορη ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία».

Ερχεται η ΚΥΑ για το φορέα Ανακύκλωσης Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων | Ημερησία

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρει ότι «η ελληνική παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα μειώσει τις εισαγωγές για τον Ελληνα καταναλωτή και παράλληλα θα αυξήσει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στη χώρα». Σήμερα εξάγεται εκκοκκισμένο βαμβάκι σε τρίτες χώρες προς μεταποίηση αξίας 500 εκατ. ευρώ ετησίως. «Η μισή ποσότητα να μεταποιηθεί στη χώρα (περίπου αυτή που παράγει η Θεσσαλία) και να εξαχθεί ως βασικό ρούχο ευρείας κατανάλωσης θα αποφέρει συνάλλαγμα αξίας 3.500 εκατ. ευρώ ετησίως». Οσον αφορά τις επενδύσεις, «θα απαιτηθούν 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ με χρόνο ζωής των επενδύσεων αυτών τα 10 χρόνια», αναφέρει με βάση την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει σχετικά. «Δηλαδή με 1,5 δισ. ευρώ εξοπλισμό στη δεκαετία θα έχουμε 40 δισ. ευρώ εξαγωγές και εισοδήματα περίπου 4,5 δισ. ευρώ στην τοπική κοινωνία».

Παράλληλα, προσθέτει ότι η ανάπτυξη της μεταποίησης «θα δημιουργήσει περίπου 15.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 5.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης, αποφέροντας τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ σε μισθούς και αντίστοιχες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το μοντέλο της νηματουργίας σε αναπτυγμένη χώρα δεν είναι πια βιώσιμο, με τα χαμηλά μεροκάματα των αναπτυσσόμενων χωρών.
    Οι Ολλανδοί έχουν κάνει την εναλλακτική πρόταση να φυτεύονται κηπευτικά και να εξάγονται, αντί να ξεραίνουμε την Θεσσαλία με γεωτρήσεις σε εκατοντάδες μέτρα, για βαμβάκι που δεν είναι πια βιώσιμη καλλιέργεια.

    • Σου είπε κανένας ότι τα κηπευτικά δεν θέλουν νερό? Το βαμβάκι ποτίζεται τρία νερά από 15-20 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου.
      Έχεις ιδέα πόσο νερό θέλει π.χ το καλαμπόκι η το τριφύλλι??? Τα έβαλαν όλοι με το βαμβάκι όμως χωρίς να έχουν καν ιδέα πόσο νερό θέλει.
      Το σχέδιο για να φύγει το βαμβάκι απ’ την καλλιέργεια είναι προμελετημένο.

  2. Ο αιθεροβαμων κύριος Κουρετας επέστρεψε στην δεκαετία του ’70.Η Θεσσαλία δεν έχει παράδοση αιώνων στην βαμβακοκαλλιέργεια όπως πχ η Βοιωτία,ήταν κίτρινος κάμπος δηλαδή ξηρικος.Η συνεχιση τής βαμβακοκαλλιέργειας θα ερημοποιησει την Θεσσαλία.Οι προτάσεις των Ολλανδών(που έχουν την τεχνογνωσία) είναι στην σωστή κατεύθυνση.

  3. Το βαμβάκι μας τελείωσε, ακόμα και οι αγρότες το ξέρουν,αν θέλουν να το καλλιεργήσουν σε βάρος των επόμενων γενεών ας συνεχίσουν, αλλά να αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Καταλαβαίνω πως μηχανήματα και εξοπλισμός θα πάει χαμένος, καταλαβαίνω πως τα οπωροκηπευτικά θέλουν κόπο πολύ περισσότερο,αλλά θα φέρουν και μεγαλύτερο εισόδημα.

  4. Σιγά μην κάνουμε τους Ολλανδός θεούς όσο ξέρουν οι Έλληνες την μορφολογία της Ολλανδιας άλλο τόσο και οι Ολλανδοι της Ελλάδας. Επίσης τα οπωροκηπευτικα θέλουν πολύ περισσότερο νερό. Δυναμικά Κουρετα μην μασάς τίποτα

    • Η HVA έχει αναλάβει χιλιάδες projects σε πάνω από 100 χώρες απο το 1879. Ένας Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας, θα τους μάθει τώρα τι να κάνουν….

      • Εάν βάζει μία υπογραφή ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του εν λόγω…πρότζεκτ η εταιρία, τότε να την ακούσουμε και να την πληρώσουμε(μην έχουμε και υποχρέωση). Διότι από αερολογίες, δεν χρειάζεται, έχουμε τους δικούς μας.
        ΥΓ. Μη ξεχνάμε ότι στο μνημόνιο, μερικοί άκουγαν προσεκτικά κάποιον Ολλανδό απόφοιτο ΤΕΙ. Μάλιστα, του φώναζαν ”γερά”.

  5. Εχουμε καί λέμε (ο Κουρέτας).Παραγωγή βαμβακιού με βιώσιμο οικολογικό τρόπο,άρα λιγότερες απαιτήσεις γιά νερό.Φράγματα και μερική εκτροπή Αχελώου (φράγμα Συκιάς), καί οί Ολλανδοί καί ο Κουρέτας, άρα περισσότερο νερό.Τρομακτικό το κόστος γιά αντικατάσταση των γεωργικών μηχανημάτων (αγρότες-Κουρέτας).Γιατί οι Ολλανδοί δεν θέλουν βαμβάκι;Μήπως η λέξη αποπαγκοσμιοποίηση πού είπε ο Κουρέτας είναι το κλειδί;Μήπως αυτό ακριβώς δεν θέλουν οί “εργολάβοι” της παγκοσμιοποίησης;

    • Πως θα κάνεις αποπαγκοσμιοποίηση εντός ΕΕ, γεωπόνε της οικολογικής καλλιέργεια βιομηχανικού βαμβακιού (sic)…?
      Πώς θα βάλεις φόρους σε εισαγόμενο φτηνό βαμβάκι από αναπτυσσόμενες χώρες, εντός ΕΕ?

  6. Τα βιολογικά είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα. Κατά δήλωση είναι βιολογικά μόνο για να παίρνουν έξτρα επιδοτήσεις. Ξέρουμε κάποιον που να θέλει να επενδύσει στην κλωστοϋφαντουργία ή τζάμπα συζητάμε? Καλός ο λαϊκισμός αλλά το έχουμε δει πώς τελειώνει το έργο το 2015.

  7. Οι Ολλανδοί γράφουν να μειωθεί το βαμβάκι ποσοστιαία με στόχο την αποφυγή εξάντλησης των αποθεμάτων νερού: απολύτως λογικό. Επίσης αναφέρουν ότι, για να μην μειωθεί το εισόδημα για τους παραγωγούς θα μπορούσαν σε ένα ποσοστό στο χωράφι να καλλιεργηθούν κηπευτικά που αφήνουν περισσότερο κέρδος κ παρά τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό, συνολικά θα χρειαστούν λιγότερο νερό, λόγω μικρότερης έκτασης καλλιέργειας. Στα υπόλοιπα στρέμματα μπορούν να μπουν σιτηρά ή άλλα. Αναφέρουν επίσης κ το σουσάμι.
    Οι ιδέες του Κουρέτα για την κλωστοϋφαντουργία είναι κλασικές “ξερολιές” καθηγητών που δεν έχουν εμπειρία από επιχειρηματικότητα και θα σπρώξουν όλο τον κάμπο στην καταστροφή.

    • Αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι εσύ ,μη ξερολα ,η χώρα αυτή τη στιγμή μπαίνει μέσα κάτι δεκάδες δις το χρόνο στο εμπορικό ισοζύγιο και ο μόνος λόγος που δεν πεινάς ,είναι γιατί πουλάμε τα σπίτια μας ,τα χωράφια μας και τα ασημικά του κράτους στους ξένους και δανειζόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο ,μοιράζοντας επιδόματα .Αν νομίζεις ότι είναι ουτοπικό να φτιάξεις ντόπια μεταποίηση ,δες από πού είναι τα λεφτά που τρως και ντύνεσαι .

      • Αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι ξερόλα, είσαι στην ΕΕ και στις 40 πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, οπότε πρέπει να μπορείς να φτιάξεις ανταγωνιστικά προϊόντα για εξαγωγή, και όχι προβληματικές όπως το 80, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φτηνά προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών, με δανεικά που πληρώνουμε ακόμη.

        • για πες μας λοιπον ποιά είναι αυτά ,αφου δεν είναι τα προιόντα βάμβακος .Οσο για τις 40 χώρες , έιμαι γιατι μου επιτρεπουν να δανείζομαι και έχω ασημικά που τους πουλάω ακόμη .Το να σου εξηγώ ,πως κατάντησαν προβληματικές οι επιχειρήσεις που αναστήλωσαν τη χώρα ,πριν μας μαθουν στα δάνεια και τα επειδόματα πεινας ,είναι περιττό ,μιας και δεν ε΄χεις ιδέα πως δουλευουν οι ανεξάρτητες οικονομίες και τι σημαίνει εμπορικό έλλειμα σε ε΄να τόπο

          • Το έλλειμα της Ελλάδα το καλύπτει ο τουρισμός και η ναυτιλία, διότι δεν έχει φτιάξει ανταγωνιστικά προϊόντα τόσα χρόνια στην ΕΕ, αλλά ξόδευε σε προβληματικές του 80.
            Οι αναπτυγμένες χώρες παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, δεν ανταγωνίζονται με το μοντέλο ανάπτυξης του 60, που ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, άσχετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης