"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Οι «Μεσοχώρες» του Τελειωμένου Βασιλείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φαίνεται πως ο συλλογικός αυτισμός ενός ολόκληρου νομού να αποτελεί το μοιραίο επακόλουθο της παραδοχής της ήττας.

Ο λόγος για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας.

Και όμως όλοι ποιούν την νήσσαν , ο Αγοραστός που έψαχνε πριν μήνες να πάρει τη δόξα και είχε τρελάνει τον κόσμο με τα δελτία τύπου σήμερα λέει ακατανόητα πράγματα στα ραδιόφωνα , οι βουλευτές της ΝΔ τσιμουδιά, ο Μιχαλάκης τίποτα , ο Παπαστεργίου ασχολείται με τα λαμπάκια της πλατείας και ο Μαράβας έμεινε με τα κλαρίνα στο χέρι.


Αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ούτε αχνοφέγγει τίποτα στον ορίζοντα.

Η αντιπολίτευση έχει μετατραπεί σε μία άβουλη και αδύναμη να αντιδράσει πολιτική οντότητα.

Δεν ξέρω πού θα οδηγηθούμε στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Ούτε μπορώ να ξέρω τελικά ποια ήταν τα σωστά και τα λάθη όλης αυτής της ιστορίας.

Ο μεγάλος νικητής μετά την τελευταία εξέλιξη είναι ο Σύλλογος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας.

Τέλος





11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και στο τέλος νίκησαν οι εικονοκλάστες εε.. παρντόν οι Φραγματοκλάστες(αυτοί που θέλουν να το γκρεμίσουν.Η εικονομαχία κράτησε το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα μ.Χ έως τα μέσα του 9ου.Εδώ η …φραγματομαχία άρχισε το ’80 περίπου και θα συνεχίσει πιστεύω μέχρι το 2050, χρονιά που θα …γκρεμιστεί.
    Χωρίς να κουράζει η, για πολλοστή φορά ερώτηση, τα μπάζα που θα τα πάμε;
    Για την ενέργεια που χάνουμε μην ανησυχείτε. Μέχρι τότε, τα κινητά θα φορτίζουν από τις …κακαράτζες.

    • ΑΝ ΑΦΙΕΡΩΝΑΤΕ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΑΠΕ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ COJONOMAΧΙΕΣ (ΜΕΤΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ.
      ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ..

      1ον
      ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ

      ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ % ΑΠΟ ΚΡΟΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΠΛΩΣ ΤΙΣ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΗΡΑΝ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ

      2ον
      ΑΝ ΦΟΡΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΑΡΑΤΖΕΣ

      ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕ, 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 10 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΕΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ) ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΑΤURA ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΛ)

      ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ LIBERAL.GR

      ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ (ΧΟΛΕΡΙΚΟ) ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ.

      • Στη χώρα που ζούμε, υπάρχουν τόσες μελέτες από τα πολλά Πανεπιστήμια που έχουμε, που κάποια μας βολεύει.Πάτε όμως σε μία άλλη χώρα και πέστε τους εκεί, ότι εμείς έχουμε έτοιμο ένα φράγμα και έτοιμο ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε διότι έχουμε αυτές τις μελέτες.Μην τους πείτε όμως ότι θέλουμε να τα γκρεμίσουμε και να ανακυκλώσουμε το οπλισμένο σκυρόδεμα, γιατί…
        Χάρηκα που με διαφωτίσατε, με ότι διαβάσατε στο διαδίκτυο.Επίσης χάρηκα για την γραφή σας, μου θυμίσατε τους προγόνους μου τον 5ον π.Χ. αιώνα με τα κεφαλαία.

  2. Ηρθα με μετάθεση από Κοζάνη, για τα έργα του Αχελώου, Απρίλιο 1985 και συνταξιοδοτήθηκα τέλος του 2018, χωρίς να τελειώσει ούτε ΕΝΑ ΕΡΓΟ. Στην ουσία 33 εργασιακά χρόνια χαμένα… με ότι αυτό συνεπάγεται γενικώτερα.
    Πως σχεδιάζονται – υλοποιούνται έργα και πως και πότε εκδίδονται διάφορες αποφάσεις.

    Στη ΔΕΗ έμεινε τελικά μόνο το ΥΗΕ Μεσοχώρας, έργο που σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 70. Το έργο πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί ή να ολοκληρωθεί. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μένει άλλο έτσι γιατί συνεχώς αυξάνεται ο κίνδυνος ΕΜΦΡΑΞΗΣ της σήραγγας εκτροπής (έγινε ώστε να κατασκευασθεί το φράγμα) με ανυπολόγιστες καταστροφές..
    Τα υλικά είναι κυρίως υλικά λατομείου και όχι αμμοχάλικα.
    Για το ΛΚΠΑ (λιγνιτορυχεία, μονάδες κλπ στη Δυτική Μκεδονία) καθώς επίσης για το φράγμα Θησαυρού (170μ ύψος), για το Φράγμα Ιλαρίωνα (135μ ύψος) για την Εκτροπή του Εύηνου έργα που ξεκίνησαν με ή μετά την Μεσοχώρα ποιοί και πως αποφάσιζαν ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

    https://www.ypethe.gr/sites/default/files/basicpagefiles/perigrafi_yie_mesohoras.pdf
    … Η κατασκευή του Έργου άρχισε το 1986 και ουσιαστικά περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001.
    …….. ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh, … Το φράγμα είναι λιθόρριπτο με ανάντη πλάκα από σκυρόδεμα (CFRD) συνολικού όγκου 5.300.000 μ3 και ύψους 150 μ.

    Οδηγηθήκαμε στην ενεργειακή εξάρτηση παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργεις από το Φυσικό Αέριο και τις Εισαγωγές.

  3. Δικαιόπολης

    Στη μυθολογία ο Ηρακλής και οι άθλοι του είχαν ως σκοπό την ωφέλεια των ανθρώπων των μακρινών αρχαϊκών χρόνων του Ελλαδικού χώρου.

    Τελικά η δύναμη της γραφειοκρατίας και των μικροσυμφερόντων είναι πιο μεγάλη και από τη δύναμη του Ηρακλή, έτσι ο Αχελώος παραμένει ακόμη και δεν ξέρουμε πόσο ανίκητος και ανώφελος.

    Σχετικά με το εύστοχο σχόλιο του Jim Riflevinegar να έχουμε υπόψη μας ότι η επικράτηση των εικονολατρών σήμανε την απαρχή της παρακμής του Βυζαντίου, σε ότι αφορά τη νίκη των Φραγματοκλαστών δεν χρειάζεται, αν και αυτό το αποδεικνύει, ήδη την έχει κάνει η γραφειοκρατία του τρελάδικου του πολιτικού μας συστήματος.

    Καληνύχτα αναπτυγμένη Ελλάδα οι καρβουνιάρηδες τα κατάφεραν ξανά.

    Δικαιόπολης

  4. Μα καλά σοβαρά μιλάτε εκεί στη Μεσοχώρα ?? Υπερασπίζεστε τα σπίτια σας, τα χωράφια σας και τον φυσικό πλούτο, χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον Jim τον Riflevingar και τον Δικαιόπολης ??

    • Αγαπητέ κ. Ζακ.
      Υπάρχει η έννοια ¨συ-ζήτηση¨όπου από κοινού ψάχνουμε να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα, με κατάθεση,ανταλλαγή και επεξεργασία διαφόρων προτάσεων και παραμέτρων.Επίσης υπάρχει και η έννοια ¨εξυπνάδα¨ προϊόν κάποιου που κάνει απλώς τον έξυπνο, για δημιουργία εντυπώσεων.Αυτό το αποφεύγω.
      Σας προκαλώ όμως με την πρώτη έννοια, να δούμε κατά πόσο είστε δεκτικός στην συ-ζήτηση.Το θέμα ¨φράγμα Μεσοχώρας¨ έχει 100 παραμέτρους.Επωμίζομαι εγώ ο υπέρμαχος, τα 95 κακά του έργου, γράψτε μου εσείς όμως, ο αντίθετος, τα 5 καλά.Υπενθυμίζω ότι η στατιστική δεν δέχεται το 100% .Αυτό το αφήνουμε στους Ολυμπιακούς-Παναθηναϊκούς.

  5. Το επίπεδο της ποιότητας ζωής που θα μειωθει εξαιτίας της σημαντικής καταστροφής του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής, δεν είναι ποσοτικο μέγεθος για να μιλάμε για στατιστική και αριθμούς. Είναι ακριβώς ποιοτική έννοια (ποιότητα ζωής). Στο όνομα των ΑΠΕ, έχουν διαπραχθεί αναρίθμητα εγκλήματα σε βάρος του ορεινού όγκου και γενικά του φυσικού πλούτου. Οι μόνοι αριθμοί που έχει νόημα να προσεχθούν είναι ότι εξαφανίζονται 6.500 στρ δάσους και κονιορτοποιειται η κοιλάδα του Αχελώου σε μήκος 30 χλμ. Επίσης, αφανίζεται το χωριό, αρχαιολ. χώροι και πολλά άλλα μνημεία πολιτιστικής αξίας.

  6. Δικαιόπολης

    Αγαπητέ Ζακ με τα λίγα που γράφεις αντιλαμβάνομαι ότι δεν κατέχεις το θέμα περιβάλλον οικοσυστήματα, αειφόρος ανάπτυξη κλπ. Σε πληροφορώ πως όλα αυτά μετριόνται και εκτιμώνται με στατιστικές, λογαριασμούς και δείκτες.
    Σε ότι αφορά τον αγώνα των Μεσοχωριτών για τη σωτηρία των σπιτιών θα αναγνώριζα ένα βραχυχρόνιο δίκαιο συναισθηματικού χαρακτήρα, αλλά το μακροχρόνιο όφελος των θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για σκεφθείτε τον παράγοντα- τουρισμός – στην περιοχή και επίσκεψη στη λίμνη της Μεσοχώρας.
    Επίσης σε ότι αφορά τη λειτουργία των οικοσυστημάτων για τα οποία κόπτεσθε, η λίμνη σε μια τέτοια περιοχή βοηθάει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη των.
    Κατά συνέπεια σκεφθείτε το ξανά και να γνωρίζεται πώς η πρόοδος στηρίζεται πάντα στην αρχή –μια μικρή θυσία δίνει πολύ περισσότερα πολλά καλά.

    Δικαιόπολης

  7. ΠΡΟΣ Jim Rifflevinegar και Δικαιοπολης

    ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΗΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ.
    ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΕΜΕΙΣ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΝΑΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.
    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΥΗΕ.

    ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

    ΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ (ΦΥΣΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ).

    ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ

  8. Τελευταίο σημείωμα, λόγω καταχρήσεως του χώρου,όπως σωστά αναφέρετε.Για την Συκιά δεν είπα κουβέντα.Μόνο για το έτοιμο φράγμα και το επίσης έτοιμο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.Εάν το …διδακτορικό σας λέει να τα γκρεμίσουμε(χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον) τότε μαζί σας.Εγώ δεν είδα καμία επίπτωση στο περιβάλλον της λίμνης Πλαστήρα,(χλωρίδα και πανίδα) που έγινε στα χρόνια του ΄50,με τα όποια λάθη,όταν ο όρος ¨”περιβάλλον”βρισκόταν στα …λεξικά.Αντιθέτως είδα πρόοδο γενικώς.Ας ρωτήσουμε επιτέλους τους Καρδιτσιώτες,εάν πηγαίναμε τον χρόνο πίσω, θα το κατασκεύαζαν; Όσον αφορά τις αντιρρήσεις των ντόπιων,πού κόπτονται για το περιβάλλον και όχι για τα (ρημάδια) τα λεφτά,βάλτε το χέρι στην καρδιά και απαντήστε(τουλάχιστο στον εαυτό σας),εάν αύριο τετραπλασιαστούν οι αποζημιώσεις,που θα πάει το περιβάλλον;Εδώ πρέπει να σημειώσω την γνώμη μου επ’ αυτού,κάτι που δεν έκανα πριν,ότι αυτοί που ξεσπιτώνονται πρέπει να αποζημιωθούν τόσο καλά,ώστε να φύγουν λίαν ικανοποιημένοι και με προνόμια σε εργασίες κλπ.
    Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης