"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Τρίκαλα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας. Ορίστε, λοιπόν, ένα κομμάτι ιστορίας… Η ταινία αυτή είναι μια προσπάθεια να τιμηθούν όλοι αυτοί που έζησαν στο πετσί τους τη μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά. Είναι ένα μνημόσυνο μνήμης και τιμής. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε. Οι μαθητές και οι μαθήτριές του 4ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων αποφασίσαν να αντικρύσουν κατάματα την ιστορία και να προσπαθήσουν να ζωντανέψουν τις ιστορίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Οι απόγονοί τους-τέταρτη γενιά πλέον- θυμούνται τις διηγήσεις των παππούδων τους και δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία να τις μοιραστούν μαζί μας.

Ο κ. Δημήτρης Τουφεξίξης, ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, η κ. Σοφία Λαζαρίδου, ο κ. Γιάννης Καμπουρόμπουλος, η κ. Βασίλενα Μητσιάδη είναι απόγονοι εκείνης την πονεμένης γενιάς που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες και αναζήτησε την σωτηρία στην μητέρα Ελλάδα. Οι ιστορίες τους, που περιλαμβάνονται σε αυτή την ταινία, είναι πραγματικά συγκλονιστικές… Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την προθυμία τους να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους με εμάς και τα παιδιά. Τους ευχαριστούμε επίσης, για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το προσωπικό τους αρχείο. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Κωνσταντινίδη που ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας σχολίασε από την πλευρά του τα γεγονότα καθώς και τον κ. Κατσόγιαννο Νεκτάριο που ανέσυρε από τη μνήμη του αναμνήσεις από την εποχή των πρώτων δεκαετιών της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη μας. Θερμές ευχαριστίες επίσης και προς τους κ. Δημήτρη Γκούμα και κ. Σωτήρη Γοργογέτα που μας παραχώρησαν φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό τους αρχείο. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ένα μεγάλο ¨μπράβο¨ στα παιδιά που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας: Στις αφηγήτριες και αφηγητές της Γ΄ τάξης: Μητσιάδη Κατερίνα, Γκάνια Αναστασία, Πολύζου Μαρία, Μελαδίνη Μαρία και Νταή Γιάννη. Στους ηθοποιούς τις Α΄ τάξης που ανέλαβαν τη δραματοποίηση μαρτυριών: Μπεσλεμέ Φώτη, Αβδελίδη Σίλια, Δημητριάδη Θωμά και Εβίτα Μιχαήλ. Στην μαθήτρια της Α΄ τάξης με τη μαγευτική φωνή Μπουρλιού Αγγελική που τραγούδησε αποσπάσματα τραγουδιών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αποστόλου Μαριάννα Βάγγου Ευφροσύνη Γκουγκουστάμος Σπύρος Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας. Ορίστε, λοιπόν, ένα κομμάτι ιστορίας…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ως λάτρης και μελετητής της Ιστορίας( ας είναι καλά η κυρία Μαρία Ευθυμίου που με …άνοιξε την θύρα και τους οφθαλμούς), είπα και πολλά άλλα, ιστορικού ενδιαφέροντος. Γνωρίζω όμως, ότι δεν χωράνε όλα σε μία προσπάθεια καταγραφής μιας χρονικής περιόδου της χώρας μας. Η παρουσίαση άψογη, συγχαίρω δημοσίως όλους, όσοι δούλεψαν για την υλοποίηση της. Δύο λεπτά όμως. Αυτός ο …κλαψιάρης που παρουσιάζετε, είμαι εγώ; τι λέτε ωρέ; Κατάφερα και πήρα σύνταξη μετά από 40 συναπτά χρόνια σκληρής εργασίας, ως …καλαμπουρτζής(λόγω ελλείψεως τότε καταλλήλου ΚΑΔ, με γράψανε στους εμπόρους).
    Επιμύθιον: Η έντονη συγκίνηση, προέρχεται από την σύγκριση της διαφοράς ποιότητος ζωής, μεταξύ εμού και του πατρός μου. Εγώ έζησα στον ”χρυσούν αιώνα του Περικλέους” και αυτός στην κόλαση του Αλιγκέρι. Ας φυλάξουμε λοιπόν, ως κόρη οφθαλμού την ειρήνη και κυρίως την Δημοκρατία(βαθέως αναλυμένη),πάση θυσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης