"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.7 C
Trikala

Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων – Ντοκυμαντέρ , με τη συνεργασία πολλών Τρικαλινών , της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ντοκυμαντέρ , παραγωγή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τη συμμετοχή πολλών Τρικαλινών . 

Ο ασπροπάρης, το πουλί σύμβολο των βράχων των Μετεώρων, απειλείται πλέον με εξαφάνιση συνεπεία της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Πλέον, μιλάμε για κατάρρευση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα καθώς έχουμε, συνολικά, λιγότερα από 15 ζευγάρια και στην περιοχή των Μετεώρων που παλαιότερα φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό ασπροπάρη στη χώρα.

Το ντοκυμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας – DocFest .

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φλούλης

Line Producer: Άρης Κοτρώνης – Βέττας

Μοντάζ: Γιάννης Φλούλης Βοηθός Μοντάζ: Θάνος Ανδρεάδης Still

Photography: Θάνος Φλούλης

Συμπληρωματικά Πλάνα: Svetoslav Spasov Sergey Panayotov Δημήτρης Βαβύλης Τάσος Μπούνας

ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ: Άρης Κοτρώνης – Βέττας

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Victoria Saravia, Ρούλα Τρίγκου

Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ The return of the Neophron.

Η πρώτη προβολή θα γίνει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Περ. Εν. Ευβοίας και η δεύτερη την Κυριακή 26.

Κάθε άνοιξη, ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις κι ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφής των ανθρώπων!

Κι όμως, σήμερα ο Ασπροπάρης ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης, με μόλις 5 ζευγάρια του είδους να απομένουν στην Ελλάδα, δίνοντας μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του είδους στα Βαλκάνια. Η διάσωση του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας! Αν αφήσουμε «ένα ακόμη» είδος πανίδας να εξαφανιστεί έτσι σιωπηλά και αθόρυβα από την ελληνική ύπαιθρο, τότε ένα ακόμη σημάδι του πολιτισμού και της παράδοσής μας θα έχει χαθεί για πάντα…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης