"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.9 C
Trikala

Οι φωτογραφίες από τα Τρίκαλα που συγκλόνησαν την Αμερική

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν 70 χρόνια ένας διάσημος φωτογράφος αποτυπώνει και περιγράφει με τον φωτογραφικό του φακό εικόνες από τη ζωή των κατοίκων σε ένα χωριό των Τρικάλων.

Εικόνες που θα ταξιδέψουν και θα προσπαθήσουν να περιγράψουν σε εκατομμύρια ανθρώπους το δράμα της Ελληνικής υπαίθρου σαν συνέπεια ενός αδελφοκτόνου πολέμου.

Δύο εκπληκτικές φωτογραφίες του 1947 (Δεκέμβριος)  στην μέση της περιόδου του εμφυλίου (1946-1949)

Ο John Phillips βρίσκεται στην περιοχή μας και φωτογραφίζει για λογαριασμό του κορυφαίου Αμερικανικού περιοδικού “LIFE” πρόσωπα και γεγονότα.
fatsimare.gr 

Ελάφι (Louzesti – Λουζέστι) Καλαμπάκας 1947 Δεκ. (Photographer John Phillips )


Ένας μαθητής με κοντό παντελονάκι (!) που τον “έχει σηκώσει” η δασκάλα του, διαβάζει φωναχτά και ταυτόχρονα ζεσταίνει τα ξυπόλητα ποδαράκια του στην ξυλόσομπα της αίθουσας.

Η νεαρή δασκάλα φαίνεται να τον ακούει με προσοχή…

Αριστερά στον τοίχο και πάνω στις σανίδες που χρησιμοποιούναι ως πίνακας η λέξη “Η ΜΗΤΕΡΑ”. Οι μαθητές της τάξης, πάνω από είκοσι παιδιά σκυμένα στα βιβλία τους.
Στο πρώτο θρανίο λίγα μήλα τους περιμένουν για το “κολατσιό” στο διάλειμμα.

 

Ελάφι (Louzesti – Λουζέστι) Καλαμπάκας 1947 Δεκ. (Photographer John Phillips )


Πιτσιρίκος ξυπόλιτος στο μπακάλικο του χωριού “χαζεύει” με τα εμπορεύματα ενώ ο μπακάλης ζυγίζει πιθανώς φασόλια με τη σέσουλα στη ζυγαριά.

Στα ράφια βλέπουμε σχεδόν μόνο μπουκάλια (άγνωστο αν είναι γεμάτα) και λίγες κονσέρβες.
Κρεμασμένες τριχιές στα δοκάρια του μαγαζιού, κάτω βαρέλια πάνω στα οποία διακρίνονται κουτιά με την επιγραφή Pet Milk Company (γάλα συμπυκνωμένο;)
Πίσω από το παιδί τα γνωστά στρατιωτικά δοχεία με πετρέλαιο, δεξιά πάγκος με καρφιά.
Αριστερά η ξυλόσομπα

(Κάπου δημοσιεύτηκε και δυστυχώς εμφανίζεται σε φωτογραφίες της google με θέμα τον Ελληνικό εμφύλιο ότι η δεύτερη φωτογραφία είναι σε χωριό της Κρήτης, καμμία σχέση, πιστεύουμε ότι συνέβη από άγνοια του συντάκτη και χωρίς δόλο.)


ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
(Ωφείλουμε διευκρινιστικά να πούμε μερικά ως προς την τεκμηρίωση)

Οι φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει σε μερικές συλλογές φωτογραφιών της εποχής όμως σε καμμιά δε αναφέρεται ότι είναι από την περιοχή των Τρικάλων και συγκεκριμένα από το Ελάφι και την Καστανιά Καλαμπάκας.

Ίσως γιατί στην καταχώρηση αναφέρεται ως τόπος λήψης το τοπωνύμιο “Λουζέστι – Louzesti” το οποίο δεν είναι άλλο από το σημερινό Ελάφι αλλά και η Καστανιά Καλαμπάκας από ορθρογραφικό ίσως λάθος του καταχωρητή των φωτογραφιών σαν “Kastonia”.

Και προφανώς αν λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα της εποχής πρέπει για να δημοσιευτούν στο τεύχος Δεκεμβρίου ενός περιοδικού στη Αμερική, πρέπει να ελήφθησαν κάποιες μέρες η μήνα νωρίτερα άρα μέσα στο φθινόπωρο.

Το εξώφυλλο Δεκέμβριος του 1947 στο τεύχος όπου δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες και το άρθρο για τον εμφύλιο στην Ελλάδα

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(Προσεχώς θα δημοσιεύσουμε άλλες 20 σπάνιες φωτογραφίες του John Phillips από την περιοχή μας τον ίδιο καιρό Δεκέμβριο του 1947, άγνωστο αν είχαν δημοσιευτεί όλες στο άρθρο)

To περιοδικό “LIFE”

Το κορυφαίο περιοδικό της εποχής στις ΗΠΑ με ισχυρή παρέμβαση – απήχηση στην κοινή γνώμη, τα θέματα για την Ελλάδα είχαν ενδιαφέρον, αρκετά πρωτοσέλιδα αλλά και άρθρα αναφερόταν στη χώρα μας λόγω των πολλών συμπατριωτών μας στις ΗΠΑ που ήταν αναγνώστες του

 

Το πρωτοσέλιδο για το έπος του ’40 στο τεύχος Οκτωβρίου

 

Άρθρο στο “LIFE” περιοδικό για το τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (η σφαγή στην πόλη του Διστόμου) 27 Noεμβρίου του 1944

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης