"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18 C
Trikala

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σκηνές απόλυτης καταστροφής αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της μέρας το πρωί της Κυριακής στην Εύβοια, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» ενώ από τις κατολισθήσεις διακόπηκε ακόμα και η κυκλοφορία σε κάποιες περιοχές. Η έκταση των καταστροφή ήταν τέτοια που μετέβη στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Επίσης, στην Βόρεια Εύβοια μετέβη επίσης, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Σημειώνεται πάντως, πως ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Σκάι, αποσύνδεσε τις πυρκαγιές από τις πλημμύρες. «Κάηκε ολοσχερώς η Βόρεια Εύβοια και τώρα όπως είναι λογικό πλημμύρισε με αποτέλεσμα τρομερές καταστροφές. τι θα δώσετε υπουργέ στους κατοίκους;», ρώτησε ο δημοσιογράγος Γ. Αυτιάς και εκείνος απάντησε: «Οι καταστροφές όπως είδα έχουν γίνει χαμηλά στη θάλασσα, έτσι δεν είναι; Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τις ζημιές στη θάλασσα με τα καμένα».

«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο δήμο»

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλη την Βόρεια Εύβοια. «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο δήμο» είπε χαρακτηριστικά στο evima.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά και την Αγία Άννα όλο το βράδυ προσπαθούσαμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα πλημμυρισμένα σπίτια».

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι τον Κοτσικιά. Βλέπουμε ακόμη τέσσερις εγκλωβισμένους, μας μιλάνε στο τηλέφωνο», δήλωσε ο ίοδς στην ΕΡΤ. «Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένο από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο. Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος μίλησε και στο OPEN: «Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Αγίας Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου και συνέχισε:

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους».

«Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε στο Open: «Μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα. Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές, και δημόσιες και ιδιωτικές. Έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Δρόμοι, πλατείες και παιδικές χαρές σε κάποια μέρη πλημμύρισαν».

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr δήλωσε: «Δεκάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια, καταστρωμένοι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο από Ελληνικά προς Αγία Άννα και επειδή υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα θα κοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο Δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικο οδικό δίκτυο. Στο Ψαροπούλι επίσης είπα ο δεκάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια.».

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Βασιλικών, Βασίλης Αναστασίου είπε στο news247.gr, ότι «το νερό έχει φύγει από το ποτάμι και μπαίνει μέσα στις αυλές των σπιτιών». «Η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Έβρεχε όλη τη νύχτα αλλά εκείνη την ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς και μετά συνέχισε περίπου στις 6. Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε. Ενώ είχαμε καθαρίσει τα ποτάμια και ό,τι μπορούσαμε, μπαζώσαν επιτόπου από το βουνό. Έρχονταν πέτρες και διάφορα αντικείμενα από το βουνό και μπάζωναν», δήλωσε χαρακτηριστικά, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Ψαροπούλι έως την περιοχή Μαύρη Πέτρα, όπου το νερό περνάει μέσα από τα σπίτια και τις αυλές.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει και με κάθε μέσο προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα. Τέτοιου είδους καταστροφή δεν έχει υποστεί ξανά η περιοχή δηλώνουν κάτοικοι στο evima.gr λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θέλουμε βοήθεια», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ηλιόπουλος: «Ξεκάθαρη έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις καταστροφές που έφερε η κακοκαιρία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», μίλησε για «ξεκάθαρη έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα -που αναμένονταν εδώ και καιρό- στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας».

«Δυστυχώς η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζεται. Με τον ίδιο τρόπο που το καλοκαίρι είδαμε μια περιοχή να σβήνεται από το χάρτη εξαιτίας των πυρκαγιών, τώρα βλέπουμε την ίδια περιοχή να καταστρέφεται από πλημμύρες, και κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πλημμύρες ήταν κάτι που δεν περιμέναμε», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «πέρσι τον Αύγουστο θρηνήσαμε 8 απώλειες από πλημμύρες στην κεντρική και νότια Εύβοια, ενώ στην περιοχή που επλήγη τότε υπάρχουν κρίσιμες υποδομές που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί».

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που κατήγγειλε ο δήμαρχος Μαντουδίου στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha νωρίτερα, ότι μόλις το 10% των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων έχει προχωρήσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Και έχουμε δει ότι αυτή η κυβέρνηση όταν θέλει, μπορεί να είναι και γρήγορη και ευέλικτη, ειδικά όταν μιλάμε για ύποπτες απευθείας αναθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως που είχε να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών, δεν έδειξε την ίδια ευελιξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την καταστροφή από την πυρκαγιά, δεν κατάφερε να προετοιμαστεί για την καταστροφή από τις πλημμύρες και είναι φανερό ότι δεν έχει σχέδιο για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας», τόνισε επίσης. «Αν δεν αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα, η Βόρεια Εύβοια κινδυνεύει με ερημοποίηση», είπε, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ένα πλαίσιο ώστε οι κάτοικοι που επλήγησαν να μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους». «Οι άνθρωποι εκεί δεν έχασαν μόνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους αλλά και τον τρόπο να το αναπληρώσουν. Και σήμερα η καταστροφή απλά προχωρά», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Φάμελλος: Σοβαρή κυβερνητική ευθύνη

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία Αθηνά, αναδεικνύει με ανάρτησή του στο twitter ο Σωκράτης Φάμελος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος, «για τις πλημμύρες σήμερα στη Β. Εύβοια υπάρχει σοβαρή κυβερνητική ευθύνη. Όταν στην πυρκαγιά δεν κάνεις πρόληψη & πυρόσβεση, στέλνεις εναέρια όταν έχει κανάλια και την αφήνεις να κάψει τα πάντα, τότε καίγεται η μισή #Εύβοια και μετά δεν μπορείς να σταματήσεις την πλημμύρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης