"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

Ο Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη: Δεν φταίω εγώ, ο άλλος…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, νίπτει τα χείρας του για το μπάζωμα στα Τέμπη, επιμένοντας ότι εκείνος είχε υποστηρικτικό ρόλο και εκτελούσε εντολές.

Η «Ζούγκλα» φέρνει στο φως για πρώτη φορά την απάντησή του στο εξώδικο που του έστειλαν οι συγγενείς των θυμάτων, λίγο πριν καταθέσουν μήνυση εναντίον του. Εξαιτίας αυτής της μήνυσης σήμερα φέρει το ρόλο του κατηγορουμένου για παράβαση καθήκοντος για το μπάζωμα στο σημείο της σύγκρουσης.

«Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα»

Ο κ. Αγοραστός, στη γραπτή του απάντηση, δηλώνει ότι αρνείται το περιεχόμενο του εξωδίκου που παρέλαβε από τον Σύλλογο των Πληγέντων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «αβάσιμο και μειωτικό για το πρόσωπό του».

Επιμένει, δε, ότι δεν έγινε καμία παρατυπία ή παρανομία…

«Κατανοώ και σέβομαι τον πόνο σας και τη μνήμη των προσφιλών σας θυμάτων της τραγωδίας, όπως ευθύς εξ αρχής έπραξα και πράττω. Όπως και σεις, εξίσου και εγώ προσωπικά και (πιστεύω και) όλοι όσοι προστρέξαμε στο χώρο του ανείπωτου δράματος, επιθυμούμε την ανεύρεση των υπαιτίων-ενόχων και τη δικαίωση τη δική σας και των προσφιλών σας προσώπων.

Τα ερωτήματα που θέτετε και οι βαρύτατες εκφράσεις κατά του προσώπου μου —οι οποίες, ασφαλώς και δεν ήταν αναγκαίες- κατανοώ ότι οφείλονται όχι σε άλλες σκοπιμότητες, αλλά αποκλειστικά στη γνώσης εκ μέρους σας, σχετικά με την κειμένη νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει και το πρακτέον και τη «διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών σε περιπτώσεις, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων και λοιπών καταστροφών  καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατιών ενεργειών  και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων, όπως της τραγωδίας των Τεμπών.

«Αυτό είναι το πρόσωπο που καθοδηγούσε»

Ο κ. Αγοραστός, στην απάντησή του, νίπτει τας χείρας του και δείχνει τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ως τον άνθρωπο που είχε τη γενική καθοδήγηση:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες Αρχές (δικαστικές, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής  Προστασίας) συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία, ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) —στο οποίο και σας παραπέμπω- υπό την καθ’ όλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, o οποίος και προΐσταται  (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση-τραγωδία), σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας. εξάλλου, σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο, και σε εφαρμογή του, «είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές», όπως και (πράγματι) εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίσθηκαν κατά τις δύο (2) έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της 01/03/2023, για τη διαχείριση του σιδηροδρομικού ατυχήματος στην περιοχή των Τεμπών, που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του  Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο (και) όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και οι Υπουργός Υγείας, Υφυπουργός Μεταφορών, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αρχηγός Α.Τ.Α., Υποδιοικητής Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίσθηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες».

Για τον κατηγορούμενο πλέον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας όλα έγιναν σωστά…

«Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ότι όλοι, όσοι «ενεπλάκησαν» στη λήψη των αποφάσεων και στην εκτέλεση των καθοριζομένων από το Ειδικό Σχέδιο, συλλογικά ή μεμονωμένα, παρέβησαν τα καθήκοντα και τους νόμους -και δη με τη μορφή της αλλοίωσης ή και απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων, παρουσία μάλιστα των ως άνω Αρχών (αστυνομικών, υπαλλήλων Π. Υ. εμπειρογνωμόνων, λοιπών δημ. υπαλλήλων κλπ) ή δεν σεβάστηκαν τα θύματα της τραγωδίας, όταν μάλιστα με αυταπάρνηση και όλες τις δυνάμεις των, άμεσα, έσπευσαν και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, ανάλογα με τις αρμοδιότητές των.

Ουδέν  «ανθρώπινο κατάλοιπο» μεταφέρθηκε ή δεν παραδόθηκε στους οικείους του, ούτε άλλωστε ήταν δυνατό να λάβει χώρα τέτοια ιεροσυλία, από όλους, αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνεργάζονταν και συνέδραμαν στο χώρο του ατυχήματος (και παρέδιδαν τα ευρήματα κλπ. στοιχεία στις αστυνομικές Υπηρεσίες, προς φύλαξη. όπως και έγινε και οι οποίες παρίσταντο σε 24ωρη βάση, παρόντων και άλλων, συναρμοδίων υπαλλήλων).

Συνεπώς, μετά ταύτα, κατανοείτε ότι, εκείνες τις τραγικές στιγμές, δεν υπήρξε ουδεμία παρατυπία ή παρανομία (ούτε βεβαίως, «απάνθρωπος και ατιμωτικός τρόπος» ή παράνομες προθέσεις μας) κατά την εκτέλεση των ενεργειών, για τις οποίες είχαν ληφθεί, από τα κατ’ εξοχήν αρμόδια όργανα (ΣΟ.Π.Π.), οι νόμιμες αποφάσεις προς αντιμετώπιση της κρίσεως και ανείπωτης τραγωδίας, όπως με εγκαλείτε και καθυβρίζετε».

Το κατηγορητήριο όμως για τον Κώστα Αγοραστό αναφέρει ότι μπάζωσε το χώρο χωρίς να έχει ενημερώσει τις δικαστικές αρχές Λάρισας – όπως είχε υποχρέωση – καθώς είχαν τον πρώτο λόγο για την έρευνα, αλλά και οποιαδήποτε ενέργεια γινόταν στον τόπο της εθνικής τραγωδίας.

Πηγή: zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης