"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23 C
Trikala

Προ των πυλών η απόφαση Σκρέκα για τη σειρά προτεραιότητας των έργων ΑΠΕ που περιμένουν όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ – Πλεονέκτημα για τα έργα που προορίζονται για PPAs

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη σειρά προτεραιότητας κατά την κατάταξη των αιτήσεων χορήγησης όρων σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ που προορίζονται να συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιοποίησης που θα καθορίζει το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει προβάδισμα στις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες προορίζονται για σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. 

Έτσι, η επιτάχυνση της αδειοδοτικής ωρίμανσης τέτοιων έργων θα επιτρέψει την προώθηση των «πράσινων» PPAs, χάρις στα οποία μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές θα μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιστικού κόστους, και σταθερού σε μακροχρόνια βάση, μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό τους αποτύπωμα. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, στο υφιστάμενο ειδικό καθεστώς προτεραιότητας περιλαμβάνονται οι στρατηγικές επενδύσεις, οι σταθμοί ΑΠΕ που υπάγονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (δηλαδή προορίζονται για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές) και οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες κατοχυρώνουν ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα με «όχημα» την υποβολή ομαδικών αιτημάτων.  

Η Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διατηρεί το προβάδισμα των δύο πρώτων κατηγοριών, δηλαδή των στρατηγικών επενδύσεων και των αιτήσεων για «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Στον αντίποδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην καινούρια σειρά κατάταξης θα αντισταθμίζεται το μειονέκτημα το υφιστάμενο μειονέκτημα που έχουν ως προς τους χρόνους αδειοδοτικής ωρίμανσης τα αυτόνομα έργα επενδυτών, έναντι των ομαδικών αιτημάτων. 

Κίνητρο του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι για να κατοχυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα μεταφοράς, τα αυτόνομα έργα επενδυτών χρειάζεται να είναι και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα. Επομένως, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι ομάδες των «μικρών» έργων έχουν ένα σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2021 πρακτικά δυνατότητα υποβολής ομαδικών αιτήσεων είχαν πρακτικά ενεργειακές κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία, καθώς τα έργα τους μπορούν να «κλειδώσουν» ταρίφα εκτός διαγωνισμών έως τα μέσα του Ιουλίου. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χρονικό περιθώριο κατακύρωσης διοικητικά καθοριζόμενων τιμών αναφοράς για ενεργειακές κοινότητες με τουλάχιστον 60 μέλη (από τα οποία τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα), καθώς και οι κοινότητες με συμμετοχή ΟΤΑ. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα «μικρά» έργα μπορούν να «κλειδώσουν» ταρίφα εκτός διαγωνισμών έως το τέλος του 2022. Επομένως, ομαδικά αιτήματα των δύο αυτών κατηγοριών είχε πρακτικά νόημα να υποβληθούν τόσο εντός του 2021, όσο και μέσα στο τρέχον έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το energypress, ο ΑΔΜΗΕ υποδέχθηκε πέρυσι κοινά αιτήματα συνολικής ισχύος 3,3 Γιγαβάτ. 

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης θα επιτρέψει την κατάρτιση και έκδοση από τον ΑΔΜΗΕ του Πίνακα με τα εκκρεμή αιτήματα για έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που υποβλήθηκαν εντός του 2021. Όπως έχει γράψει το energypress, πέρυσι υποβλήθηκαν αιτήσεις συνολικής ισχύος 12 Γιγαβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι τα 3,3 Γιγαβάτ αφορούν κοινές αιτήσεις, τα 8,7 Γιγαβάτ αφορούν μονάδες με Βεβαίωση Παραγωγού. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης