"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Ρεύμα : Δήμοι στα όρια της χρεοκοπίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι δήμοι της χώρας προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα και δηλώνουν – στην πλειοψηφία τους – ανέτοιμοι, καθώς οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι άλλωστε συντάχθηκαν το περασμένο έτος, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις έκτακτες συνθήκες που πρόκειται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας παρουσιάζουν υπερχρεωμένη θέση και βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας . Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει έχει να κάνει με το γεγονός της αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών των πολιτών με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται.

Με δεδομένο ότι μεταξύ των υποχρεώσεων των Δήμων είναι να ζεστάνουν δημόσιους χώρους, σχολεία, δομές, ηλεκτροδότηση δρόμων, εύρυθμη λειτουργία αντλιοστάσιων, μόνο για το 1ο 6μηνο του έτους είχαν προβλεφθεί έξοδα 300-400 εκατ. ευρώ ως κρατικός προϋπολογισμός, όμως, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, εκτόξευσε τις οφειλές στο 1 δισ. ευρώ με τους Δήμους να μην έχουν να λαμβάνουν, αφού οι δημότες δεν έχουν να… δίνουν.

Με απλά λόγια, αυτό μεταφράζεται ως “χρεοκοπία” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χειμερινούς μήνες που έρχονται σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και τις παγωμένες αίθουσες λόγω αδυναμίας αγοράς πετρελαίου, πληρωμής λογαριασμών ρεύματος δημόσιων κτιρίων κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση μελετά ήδη ένα πλάνο διαχείρισης της κατάστασης και επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους οι Δήμοι μπορούν να περικόψουν έξοδα και να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης