"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.1 C
Trikala

Ρομαντικά Τρίκαλα: Φθινόπωρο στο “Μικρό Παρίσι”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα Τρίκαλα είναι όμορφα. Και είναι ακόμα ομορφότερα και ρομαντικά το φθινόπωρο, την εποχή της γλυκιάς μελαγχολίας, των ποιητών και των ζωγράφων.

 

O Lithaios me ta portokali fylla stis oxthes tou

Madeintrikala

Τότε, η πόλη του Ασκληπιού, του Τσιτσάνη και του Μητροπάνου ντύνεται με τη χρυσοκέντητη φορεσιά της, φοράει τα αρώματα του τρύγου και λούζεται με τα πορφυρά ηλιοβασιλέματα της Πίνδου. Είναι η καλύτερη εποχή για να περιπλανηθείτε στα στενά της, να αφουγκραστείτε τους ήχους της και να ανακαλύψετε γιατί την αποκαλούν το «Μικρό Παρίσι» της Ελλάδας.

Δείτε παρακάτω 9 φανταστικούς λόγους για τους οποίους θα λατρέψετε τα Τρίκαλα το φθινόπωρο.

 

Βόλτα με τα κίτρινα ποδήλατα

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα Τρίκαλα, είναι με ένα ποδήλατο αφού παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα με εκατοντάδες από αυτά να την κατακλύζουν καθημερινά. Εδώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους όχι μόνο ως τρόπο διασκέδασης ή ως όργανο άθλησης, αλλά και ως βασικό μέσο μετακίνησης. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει δωρεάν ποδήλατα, για τρίωρη μετακίνηση, τα οποία διατίθενται από το info point περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.

 

dimotika podilata sta Trikala

kopeles me podilata sto Varousi

podilatis me polyxromi ombrella sta Trikala

 

Περίπατος στις χάλκινες όχθες του Ληθαίου

Ο ποταμός Ληθαίος είναι το πρώτο σημείο της πόλης που φέρνει το μήνυμα ότι το φθινόπωρο έφτασε. Τα τεράστια πλατάνια που τον σκεπάζουν ρίχνουν τα φύλλα τους και οι όχθες του γίνονται χάλκινες, κάνοντάς τον να μοιάζει ότι ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής του Renoir. Περπατήστε στις όχθες του, ακούστε το θρόισμα των φύλλων καθώς παραδίδονται στο δροσερό αεράκι που φυσάει από την Πίνδο, ταΐστε τους κύκνους και φωτογραφηθείτε στην εμβληματική Κεντρική Γέφυρα και στον καταρράκτη της Γέφυρας του Ασκληπιού.

 

Ο

H Kentriki Gefyra kai oi kyknoi sto Lithaio

H Gefyra tou Asklipiou sta Trikala

 

Βαρκάδα στο Ληθαίο

Ο Ληθαίος δεν ενδείκνυται μόνο για ρομαντικούς περιπάτους στις όχθες του αλλά και για βαρκάδα, για τους πιο τολμηρούς. Πίσω από τη Γέφυρα του Ασκληπιού, στην αριστερή όχθη, βρίσκεται η μικρή ξύλινη αποβάθρα όπου ο δήμος προσφέρει δωρεάν βαρκούλες στους ενδιαφερόμενους.

 

H xylini apovathra me tis varkes ton potamo Lithaio

Varkada sto Lithaio

 

Ανάβαση στο Βυζαντινό Κάστρο

Το κάστρο ή φρούριο δεσπόζει στη ΒΑ πλευρά πάνω από την παλιά συνοικία Βαρούσι. Χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Στο δεύτερο διάζωμά του ορθώνεται ο κεντρικός πύργος του ρολογιού, ύψους 33 μέτρων, στον οποίο αξίζει να ανεβείτε προκειμένου να θαυμάσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τα Άγραφα, την οροσειρά της Πίνδου και τα Μετέωρα.

 to kastro sta Trikala

o pyrgos tou rologiou sta Trikala

 

Περιπλάνηση στα σοκάκια της παλιάς πόλης

Η παλιά πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Η πρώτη καθιστούσε ως το 1930 την αριστοκρατική συνοικία της. Διακρίνεται για την ιδιαίτερή αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών της, κατασκευασμένα από τον 17ο ως και τον 19ο αιώνα, και τα στενά δρομάκια που σχηματίζονται μεταξύ αυτών. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.

Συνεχίζοντας προς το κέντρο, συναντάτε τα Μανάβικα με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια και τους γραφικούς πεζόδρομους. Σε ένα από αυτούς βρίσκεται και η περίφημη τοιχογραφία με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα εδώ λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία, αποθήκες και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή με ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ και αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση.

 

sokaki sto Varousi Trikalon

h toixografia sta manavika

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη (Στενά του Σακαφλιά)

«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε το Σακαφλιά». Τα «δυο στενά» τα οποία αναφέρει ο Βασίλης Τσιτσάνης στους στίχους του, δίνοντάς τα διαστάσεις αστικού μύθου, περιγράφουν τις παλιές φυλακές Τρικάλων όπου δολοφονήθηκε ο διαβόητος κακοποιός εκείνης της εποχής. Πλέον, στον επάνω όροφο του συγκεκριμένου κτιρίου λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη» αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του. Επίσης, περιλαμβάνονται εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων.

 

To Mouseio Tsitsani exoterika fotismeno to vrady

xronologio me simantikes hmerominies gia th zoi kai to ergo tou Tsits;ani sto mouseio tsitsani

 

Ξενάγηση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί

Στο ισόγειο του κτιρίου των παλιών φυλακών, κάτω από το Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη», αποκαλύπτονται τα οθωμανικά λουτρά. Πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα το οποίο, μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί, αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή. Κατά την περίοδο της λειτουργίας τους καταλάμβαναν έκταση περίπου 850 τ.μ. και χωρίζονταν σε ανδρικά, με είσοδο από τη νότια πλευρά και γυναικεία με είσοδο από τη βόρεια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως δίδυμα.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα, δεσπόζει το Κουρσούμ Τζαμί. Σχεδιασμένο το 16ο αιώνα από τον ονομαστό αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν, πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος. Πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

To esoteriko ton Othomanikon Loutron ton Trikalon

To Koursoum Tzami sta Trikala

 

Γνωριμία με το Μύλο του Ματσόπουλου (Μύλος των Ξωτικών)

Λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984), είναι ο πρώτος μύλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, αποτελώντας πλέον ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Κατασκευασμένος από πέτρα και ξύλο έχει εμβαδό πάνω από 3.500 τ.μ. σε μια έκταση 90 στρεμμάτων. Στην αρχή κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη Ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος.

Στις μέρες μας, όλη η περιοχή λειτουργεί ως πάρκο ενώ οι εγκαταστάσεις του μύλου έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού στον οποίο περιλαμβάνονται το Μουσείο Βιομηχανικής και Αγροτικής Κληρονομιάς, αίθουσα κινηματογράφου, θερινό σινεμά, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής και γλυπτικής. Την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μετατρέπεται στον «Μύλο των Ξωτικών», ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο.

 

O Mylos tou Matsopoulou sta Trikala

Meros apo to mixanologiko exoplismo tou Mylou Matsopoulou sta Trikala

 

Καφές και ψώνια στην Ασκληπιού

Πολλοί ακούγοντας τη λέξη Τρίκαλα φέρνουν αμέσως στο νου τους την οδό Ασκληπιού και όχι αδίκως. Πρόκειται για τον κεντρικότερο πεζόδρομο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Στην Ασκληπιού και στους γύρω από αυτή πεζόδρομους υπάρχουν καταστήματα διαφόρων ειδών, μικρά εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης,  καλαίσθητα καφέ καθώς και το Δημαρχείο.

Αφού περιπλανηθείτε στα καταστήματα, ολοκληρώστε τη δραστηριότητά σας με έναν καφέ ή ένα απεριτίφ σε ένα από τα χουχουλιάρικα μπαράκια χαζεύοντας μέσα από τις τζαμαρίες το πλήθος να σουλατσάρει αδιάκοπα.

 

H odos Asklipiou

O dromos me tis ombreles sta Trikala

 

Όσοι έχουν μυηθεί στις ομορφιές και τη φιλοξενία αυτού του ευλογημένου τόπου θα μπορούσαν να γράψουν πολλά ακόμα για τους κρυμμένες θησαυρούς της φύσης και της λαογραφίας του. Θα λέγανε επίσης ότι τα Τρίκαλα είναι όμορφα όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως το φθινόπωρο, ήσυχο και αφηρημένο σύμφωνα με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, είναι η εποχή για τους ρομαντικούς και τα Τρίκαλα η ιδανική πόλη για να το ζήσουν.

 

sιntrivani sta Trikala

 

Βρείτε πληροφορίες για διαμονήφαγητό, καφέ και ποτό στα Τρίκαλα.

Madeintrikala

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης