"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.8 C
Trikala

Ρουμάνικα αρνιά κατακλύζουν την αγορά-Για αθέμιτο ανταγωνισμό μιλούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι σχετικά με τη διάθεση του πασχαλινού οβελία στην αγορά, αφού αυτή έχει κατακλυστεί από ρουμάνικα αρνιά.

Οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία που βλέπει προαιρετική τη σφραγίδα προέλευσης του ζώου, φέρνουνε αρνιά από τη γειτονική χώρα για σφαγέs στον Νομό Λάρισαs και στn συνέχεια αυτά φεύγουν, κυρίωs στην αγορά της Αθήνας ωs ελληνικά.

Η τιμή nώλησης του ρουμάνικου αρνιού κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ, καθώs οι Ρουμάνοι λόγω του ήπιου χειμώνα είχαν αρκετά διαθέσιμα αμνοερίφια και μάλιστα στα επιθυμητά -για την ελληνική αγορά- κιλά (8 με 1Ο),με αποτέλεσμα να πιέζεται ο Έλλnναs κτηνοφόφοs στις διαπραγματεύσεις, ο οποίοs θεωρεί ότι το αρνί δεν μπορεί να φύγει από το μαντρί λιγότερο από 8€,για να καλύψει το αυξημένο κόστοs παραγωγήs.

Στη διαμορφωθείσα κατάστασn βασίζεται και n εκτίμηση τns nγεσίαs του Υπουργείου Ανάπτυξns ότι ο καταναλωτήs θα αγοράσει το αρνί στα 10€. Διότι αν nουλnθούν τα ντόπια αρνιά 8€/κιλό, και προστεθεί ένα ευρώ για τα έξοδα σφαyήs και μετοφοράs ,συν 50 λεπτό οι δύο τουλάχιστον μεσάζοντες που χρειάζονται για να μεταφέρουν το αρνί στο κρεοπωλείο και τουλάχιστον 1-1,5€ το κέρδοs του κρεοπώλn, τότε ο λογαριασμόs δεν βγαίνει.

Αντιθέτως το κυβερνητικό σενάριο υλοποιείται με τα δεδομένα τηs Ρουμανίας. Προ ημερών, οι σφαγέs που έγιναν στον νομό βασίζονταν σε συμφωνίες των 7,5 ευρώ.

Οι έμποροι στην παρούσα φάσn δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες, ώστε να δοκιμάσουν τιs αντοχές του

Έλληνα κτηνοτρόφου, ποντάροντας σε εφικτές συμφωνίες, μπροστά στον κίνδυνο του παραγωγού τα αρνιά του να μείνουν απούλητα.

Πηγή: Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατι αθεμητη; Ειμαστε στην ΕΕ. Ειναι υπερ του καταναλωτη. Οι Ελληνες παραγωγοι ανεβαζουν τις τιμες. Σιγα μην κανουμε εμπαργκο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης