"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13 C
Trikala

Στέφανος Σαράφης – 64 χρόνια από τη δολοφονία του – Το παράδειγμά του θα διδάσκει, για πάντα, τις νεότερες γενιές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 31 Μαϊου 1957 το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο με στοιχεία Ξ.Α. (Ξένη Αποστολή), μια ανοιχτή Μπουίκ Κόβερτιμπλ, που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα, σκότωσε στον Άλιμο Αττικής, στην παραλιακή λεωφόρο, τον τιμημένο στρατιωτικό αρχηγό των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη, βουλευτή τότε της ΕΔΑ και τραυμάτισε σοβαρά την αγγλίδα σύζυγό του Μάριον.

«Με αρχηγούς Σαμαρινιώτη, τον Σαράφη και τον Άρη…» Ο στρατηγός Στ. Σαράφης δίπλα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, με αξιωματικούς του ΕΛΑΣ

Οι υποψίες ότι δεν επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα, γεννήθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν πήραν – λόγω των τότε πολιτικών συνθηκών- έκταση στον τύπο της εποχής, ούτε μπόρεσαν να θεμελιωθούν στη δίκη που έγινε μετά από οκτώ μήνες.

Ο δράστης, Μάριο Μουζάλι, Αμερικανός Ιταλικής καταγωγής, ιπτάμενος σμηνίας της 7206 μοίρας υποστηρίξεως, 22 χρόνων, που υπηρετούσε στη μονάδα της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας στο Ελληνικό, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών κατά συγχώνευση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και για σωματικές βλάβες της Μάριον Σαράφη.

Ο συνεπιβάτης του αμερικανικού αυτοκινήτου, Γκάλαχαν, επίσης στρατιωτικός, που απολογούμενος κατέθεσε«δεν θυμάμαι τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα» και αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, εξαγόρασε την ποινή του προς 100 μεταλλικές δραχμές την ημέρα και έσπευσε να εξαφανιστεί από την Ελλάδα, καθώς δεν έμεινε στη χώρα μας ούτε καν για να ασκήσει έφεση.

Η Μάριον Σαράφη ήταν πεπεισμένη πως δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά πολιτική δολοφονία.

Στέφανος και Μάριον Σαράφη

Δέκα επτά χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη μεταπολίτευση του 1974, η Μάριον Σαράφη, που κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βοήθησε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα από το Λονδίνο, είχε δηλώσει απερίφραστα στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη:«Ο άντρας μου δολοφονήθηκε. Τον σκότωσε η CIA. Από τότε το ένιωθα αυτό. Τώρα είμαι σίγουρη»….

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης και ο πρωτοκαπετάνιος του Άρης Βελουχιώτης στα Γιάννενα. Φωτογραφία: Κώστας Μπαλάφας
Ο στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ  Στέφανος Σαράφης και ο πρωτοκαπετάνιος του Άρης Βελουχιώτης στα Γιάννενα.
Φωτογραφία: Κώστας Μπαλάφας
sarafis2a

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://mixanitouxronou.gr/o-antras-mou-dolofonithike…/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ιστορία πρέπει να αναφέρεται ως έχει και όχι να εργαλειοποιείται:
    1. Ο Στ. Σαράφης ήταν αρχικά στο ΚΕΝΤΡΟ (Βενιζελικός) και όταν ο ΕΛΑΣ άρχισε να καταδιώκει τις άλλες ένοπλες ομάδες της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για να επικρατήσει πολιτικά μεταπολεμικά, ο ίδιος αφού αιχμαλωτίστηκε από τον ΕΛΑΣ, επέλεξε -ή κατά άλλους εκβιάστηκε- να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.
    2. Ο Στ. Σαράφης συμμετείχε στο Συνέδριο του Λιβάνου, στη Συμφωνία της Καζέρτας και ως στρατιωτικός σύμβουλος στη Συμφωνία της Βάρκιζας. Δεν ήταν οπαδός του εμφυλίου και εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης