"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Συναγερμός για κύμα ακρίβειας με αυξήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα και ενέργεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανησυχία επικρατεί για τις αυξήσεις  που ήδη καταγράφονται σε βασικά προϊόντα αλλά και για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ήδη, η αύξηση έως και 30% που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο στις σχετικές πρώτες ύλες, φέρνει και αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, αλλά και βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής όπως το γάλα. 

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat στις 20 Αυγούστου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. 

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις 25 – 30%. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και οι επακόλουθες αυξήσεις», δήλωσε επαγγελματίας αρτοποιός στο Open, εκτιμώντας πως η τιμή του ψωμιού θα ανέβει κατά 0,15 – 0, 20 ευρώ.

Παράλληλα καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα ενώ μεγάλος φόβος επικρατεί για φημολογούμενη εκτίναξη στα τιμολόγια ρεύματος που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο +50%.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το ρεύμα οφείλονται στο άλμα που καταγράφεται στις τιμές της χονδρικής αγοράς ολόκληρης της Ευρώπης και στους εξής 3 λόγους:

  • Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα
  • Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω
  • Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία  (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας).

Σε περίπτωση που οι αυξήσεις αποτυπωθούν στη λιανική, θα πρόκειται για τιμές ρεκόρ που θα φτάνουν ακόμα και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Η αύξηση στο ρεύμα αναμένεται να αυξήσει την τιμή και άλλων προϊόντων.

Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας τονίζει ότι το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, ενώ η μετακύλιση του στους καταναλωτές είναι θέμα χρόνου.

Στο τραπέζι μέτρα συγκράτησης των τιμών

Ανάχωμα έναντι του κύματος ακρίβειας, αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο. Οι κατακόρυφες ανατιμήσεις σε τιμές βασικών προϊόντων και κόστους ρεύματος, σχολιάστηκε ενδελεχώς στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός έκανε λόγο για αυξήσεις που φτάνουν το 45% στις ζωοτροφές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε πως ενδεχομένως το επόμενο διάστημα ο καφές να φτάσει στα πέντε από τα δύο ευρώ που είναι η μέση τιμή του σήμερα. 

Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητά τρόπους να ανακόψει την ανοδική πορεία στις τιμές που πιθανολογείται, προς το παρόν, πως θα χτυπήσει και τη χώρα, βάζοντας στο τραπέζι μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» για να προστατέψει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού που θα είναι και οι πρώτες που θα πληγούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών».  «Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες τον Σεπτέμβριο που είναι εκκίνηση μιας καινούργιας χρονιάς είναι ψηλά στην ατζέντα μας», συμπλήρωσε. 

Σχετικά με τις πληροφορίες για αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού ο κ. Οικονόμου είπε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μια παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει.»

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει για όλο το φάσμα από σήμερα και για όσο κρατήσει αυτή η τάση που διαφαίνεται αλλαγής των τιμών είναι να υπάρχει μέσω αντισταθμιστικών πολιτικών το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και στη ζωή των ανθρώπων».

Ανησυχία, όχι πανικός για τον πληθωρισμό λέει η ΕΚΤ

Η εκτίναξη κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων στα μεγάλα λιμάνια έχει αυξήσει τις τιμές σε ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός πιέζει την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Bundesbank (J. Weidmann) τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Αναγνώρισε επίσης, ως πιθανές αιτίες για την αύξηση του πληθωρισμού τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Πρόσθεσε πως αν ενισχυθούν οι μισθοί, τότε η αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να μην είναι προσωρινή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (Γ. Στουρνάρας) επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  

34 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα πως ο μαρξισμός-κομμουνισμος επαληθεύεται κάθε μέρα και συνεχώς, είναι η ακρίβεια των τιμών, οι μισθοί πείνας, η καταστροφή, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σε υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό, συντάξεις και κάθε δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών. Συν τους πολέμους, την προσφυγική ροή και την βάναυση καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Δηλαδή πέρα από κάθε ηθική, συναισθηματισμό και ανθρωπισμό.
    Μιλώ για τον γνήσιο μαρξισμό-κομμουνισμο και όχι για τον υπαρκτό σοσιαλισμό του προηγούμενου αιώνα, ετσι όπως τον κατάντησαν οι γραφειοκράτες και αριβίστες.
    Ούτε μιλώ για τους σημερινούς μαρξιστές-κομμουνιστες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εντός και εκτός βουλής, που σέρνονται πίσω από τις πολιτικές και επιστημονικές διακηρύξεις της αστικής τάξης και του κράτους της. Ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας και σε κάθε είδους υποχρεωτικοτητας, δέθηκαν χειροπόδαρα χωρίς να το καταλάβουν.
    Συνεπώς δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για αποτυχία του μαρξισμού-κομμουνισμου, όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι διαπρυσιοι κήρυκες του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας , που πολλοί από αυτούς γίνονται απάνθρωποι ασυνείδητα, εξαιτίας του ψοφοδεησμου τους, της ιδιοτέλειας τους και της ελλείψεως συλλογικού-κοινωνικου πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργατικοτητας.
    Οι σημερινοί “κομμουνιστές” , αν θέλουν να τιμούν τον χαρακτηρισμό αυτού του υψίστου ευγενούς ιδανικού, οφείλουν γενναία και ειλικρινής αυτοκριτική.

    • Αυτά πες τα σε όσους περιμέναν στις ουρές για τρόφιμα στον υπαρκτό σοσιαλισμό, και πηδούσαν το τείχος του Βερολίνου, και στους κατοίκους της Βόρειας Κορέας που ζουν στο σκοτάδι με διακοπές τη νύχτα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της χώρας από δορυφόρους.

  2. Εσύ POLITIS ξέρουμε τι πρεσβεύεις. Είσαι γνωστός υπερασπιστής του πιο σάπιου και σκοταδιστικου συστήματος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Ούτε μισθαρνο όργανο, αργυρωνητο πιόνι εξυπηρέτησης συμφερόντων να ήσουν ( αν και το υποψιάζομαι βάσιμα). Είσαι ο κλασικός μικρονοας μικροαστός, αυτός που δεν κοιτά πέρα από την μύτη του , τον κ..λο του , άντε το πολύ και μερικών δικών του. Αυτός που είναι διαθέσιμος και ικανός να φορέσει την μαύρη κουκούλα και την στολή των SS. Αυτός που οι απόψεις του οδηγούν στην δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και κρεματοριων. Αυτός που είναι πάντα στην διάθεση της πιο εκμετάλλευτικής εξουσίας.

    • ”Μπάστα” βρε Imperial-Υλιστή. Σιγά να μην έχει τόσες ιδιότητες ο κ. POLITIS.
      Απλώς ένας δεξιός είναι…
      Υ.Γ.1ον. Σαν το Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός; Ε, αυτός είναι ένα από τα δύο.Και στην 4η Εθνική να πέσει η ομάδα του, αυτός θα πιστεύει ότι είναι η …πρώτη. Δεν είναι ο μόνος στην χώρα.
      Υ.Γ.2ον.Κάπου τον έχουν βολέψει,με αντάλλαγμα το σπάσιμο των …μέζεων των άλλων. Φαίνεται μακρόθεν.

  3. Αφού δεν μπορείς να πεις κάτι για την αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού, καταφεύγεις στα ad hominem επιχειρήματα. Η ουτοπία του Κομμουνισμού απέτυχε ιστορικά.

  4. POLITIS θες να μας πεις για τους αστεγους και αυτους που ψαχνουν στα σκουπιδια καθημερινα? Δεν χρειαζεσαι καν δορυφορο, αρκει να βγαλεις το κεφαλι απ την αμμο και να μην παριστανεις την στρουθοκαμηλο !!! Μας κουρασες με τον υπαρκτο… τα επιτευγματα του ουτε σε εκατο χρονια δεν θα τα δει η ελλαδιτσα. Δεν εχεις κανενα μα κανενα επιχειρημα για τιποτε και αναμασας τα ιδια!! Με χαρα μου ειδα οτι σε χαμπαραριασαν κι αλλοι συνομιλητες. Κοφτο…. δεν πειθεις! μονο τον εαυτο σου κι αν…με τετοια ενδεια επιχειρηματων αμφιβαλλω αν πειθεις κι εσενα τον ιδιο!!! Δες καμμια αμερικανια γιατι απο κει τον γνωρισες τον υπαρκτο και παρατα μας! Παραεγινες γραφικος….

  5. POLITIS Eπειδη εισαι και πολυ καλος αναλυτης και πειθεις με τα επιχειρηματα σου απαντησε μας για την κατασταση που βιωνουμε καθημερινα στη ΧΩΡΑ ΜΑΣ και στην ΥΦΗΛΙΟ ολοκληρη.
    Περιμενουμε…..Το να πετας τη μπαλα παραπερα, μονοτονα η να χρησιμοποιεις εκφρασεις και καλα αγγλιστι για λογους εντυπωσιασμου….δεν κανουμε δουλιτσα!!!! Εσυ κουρασες, εσυ και θα υποστεις προσωπικη επιθεση…. !!!!!!!

    • Τι “αγγλιστί”, λατινικά είναι. Ο πρώτος δε φιλόσοφος ο οποίος μελέτησε τα Ad hominem σφάλματα ήταν ο Αριστοτέλης στο έργο του Σοφιστικοί Έλεγχοι.

      Μελέτησε και κανένα βιβλίο, πλην τον επαναλήψεων εδώ και δεκαετίες, των αριστερών κομματικών εντύπων…

  6. Υπάρχουν φτωχοί στην ελεύθερη αγορά, αλλά δεν υπάρχει γενική φτώχεια, υπάρχει κοινωνική κινητικότητα και ανάπτυξη. Στην ανθρώπινη ιστορία είναι το πιο παραγωγικό σύστημα, οπότε μην συγκρίνεις επιτεύγματα με τον υπαρκτό, που ακόμη και στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, χρειάστηκε την υλική βοήθεια των ΗΠΑ σε εξοπλισμό.

  7. Bεβαιως κι ειναι παραγωγικος ο καπιταλισμος! Ζητω που ανακαλυψες την πιτυριδα…..γιατι την πυριτιδα την ανακαλυψε αλλος…..Το θεμα ειναι οτι αυτοι που παραγουν δεν καρπωνονται τον πλουτο που παραγουν. Σε αντιθεση με τους κηφηνες τα αφεντικα που καρπωνονται τα παντα!! Παραγει ακομα φτωχεια και δεν καταλαβες ποτε οτι δεν μπορει να υπαρχουν φτωχοι χωρις φτωχεια… οπως δεν μπορει να υπαρχουν αρρωστοι χωρις αρρωστεια!!!! Απλη λογικη….Αλλα αν τα καταλαβαινες δεν θα ελεγες και δεν θα πιστευες αυτα που πιστευεις!!! Γεννα ακομη τεραστιες ανισοτητες πολεμους προσφυγια. Ο σοσιαλισμος ειναι η απαντηση. Οχι γιατι το λεω εγω…γιατι ειναι το μελλον, το φρεσκο το νομοτελειακο!!! Ο καπιταλισμος σαπισε και το μονο που μπορει να προσφερει ειναι ολα τα παραπανω!!! Τελος ουτοπια δεν ειναι να πιστευεις σε εναν καλυτερο και πιο δικαιο κοσμο….ουτοπια ειναι να πιστευεις οτι τα πραγματα ΔΕΝ θα αλλαξουν ποτε κι οτι τελειωσε η Ιστορια!!! Ο σοσιαλισμος δεν απετυχε, Δοκιμαστηκε και εφερε εξαιρετικα αποτελεσματα και ανατραπηκε. Μολις 70 χρονια και σε αλλες χωρες 45 μολις χρονια. Ο καπιταλισμος εκανε 500 χρονια να καθιερωθει . Λιγη ιστορικη μελετη επιτελους και το κεφαλι εξω απ την αμμο….
    .

    • Καλά λένε ότι πλέον οι διάφορες αριστερίστικες οργανώσεις έχουν λάβει χαρακτηριστικά θρησκευτικής αίρεσης! Άντε Καλή Αριστερή Δευτέρα Παρουσία με τη Γη Κόκκινη…

  8. Οτι δεν υπαρχουν φτωχοι πες τα στους συνταξιουχους στους εργαζομενους των πεντακοσιων ευρω, στους ανεργους και τους αστεγους. Οχι στην Βορεια Κορεα φιλε, εδω. Δεν ειναι απαντηση να παμε εκει. Εδω τα βλεπουμε καθημερινα και τα βιωνουμε ολα! Μην μας ζαλιζεις λοιπον για το τι γινοταν πριν τριαντα χρονια αλλου. Για την ακριβεια και τις ανατιμησεις σε ολα τα βασικα αγαθα θα πεις?

    • Τα ποσοστά φτώχειας είναι λιγότερα σε ελεύθερη οικονομία, από κομμουνιστική όποτε και αν εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα. Και τώρα στη Β Κορέα και πριν οπότε και κατέρρευσε παντού ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Για τις ανατιμήσεις ισχύει ΠΑΝΤΑ ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, ακόμη και σε κομμουνισμό, για αυτό και είχαν μαύρη αγορά εκεί, Όταν η Βραζιλία έχει ξηρασία, θα αυξηθεί η τιμή του καφέ, όταν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ καθυστερούν θα αυξηθούν οι τιμές ρύπων, όταν αυξάνεται η οικονομία μετά την πανδημία και οι χώρες του ΟPEC δεν αυξάνουν την παραγωγή, ακριβαίνει το πετρέλαιο κτλ.
      Διότι ο Κομμουνισμός αγνοεί την ανθρώπινη φύση και το πραγματικό κόσμο, είναι ουτοπία. Ακόμη και στα κοινόβια μοναστήρια είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τέτοιο σύστημα, όχι σε Κράτη…

  9. POLITIS ακους τι λες και γραφεις???? Ζητησε η ΕΣΣΔ υλικη βοηθεια απο τις ΗΠΑ… Μια νεοσυστατη χωρα πεντακοσιων και εκατομμυριων πολιτων με διαφορετικη κουλτουρα και συνηθειες καταφερε και συνετριψε τον Χιτλερ και τον φασισμο! Πηγε πρωτη στο φεγγαρι, δεν απειλησε και δεν αιματοκυλισε κανεναν λαο σε ολη την Ιστορια της. Δεν θα καταδεχοταν. Μηπως μπερδευεσαι? Οι συμμαχοι μας ζητησαν βοηθεια οπως κι εμεις αλλωστε στον εμφυλιο και μετα καμαρωνουμε που κατατροπωσαμε τους ανταρτες. Αε μην ηταν τα δογματα Τρουμαν οι βομβες ναπαλμ και ο μισος προυπολογισμος της Αγγλιας για να μας αλυσοδεσουν και δεν θα μιλαγαμε σημερα! Τι διαβαζεις και αμολας τετοια?

    • Aφού δεν γνωρίζεις ιστορία, διάβασε έστω wikipedia για το Νόμο Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend-Lease) των ΗΠΑ και τα 17 εκατ τόνους που παρέλαβε η ΕΣΣΔ απο ΗΠΑ στο 2ο ΠΠ

    • Κ.J, τέτοιες μέρες με ότι γίνεται στο Αφγανιστάν , τι θες και αναφέρεις για ΕΣΣΔ που “δεν αιματοκύλισε κανέναν λαό στην ιστορία της” ! Όσο επεκτατισμό έκαναν οι ΗΠΑ , έκανε και η ΕΣΣΔ σε Κορέα, Βιετνάμ κτλ.
      Σε ότι αφορά τον εμφύλιο, δε γνωρίζεις ότι είχε μοιραστεί η Ελλάδα στη Δύση και για αυτό δεν βοηθούσε άμεσα η ΕΣΣΔ, παρά μόνο Βαλκανικά Κομμουνιστικά Καθεστώτα και κυρίως ο Τίτο, για να φτιάξουν με βάση το σχέδιο ΛΙΜΝΕΣ την Κομμουνιστική Μακεδόνια με διαχωρισμό της Ελλάδας, όπως στη Βόρεια-Νότια Κορέα?
      Δεν έκανε επέμβαση η ΕΣΣΔ σε Τσεχία με την Ανοιξη της Πράγας, και δεν κουνήθηκε κανείς δυτικός, διότι ήταν στην δική της σφαίρα επιρροής?

  10. Μπορεις να εξακολουθησεις να κανεις επιδειξη γνωσεων…. πλαστων βεβαιως και γι αυτο ειπα αγγλιστι και οχι στα αγγλικα! Βεβαιως θα μπορουσες απλα να το πεις προσωπικη επιθεση.. γιατι αυτο σημαινει. Διαβαζουμε κι εμεις… αλλα δεν πουλαμε φτηνο εντυπωσιασμο και λογο κενον περιεχομενου. Κουβεντα για το παπλωμα βεβαια….. καμμια απαντηση…..μουγγα!!!!!

  11. Νikos Η νεοσυστατη τοτε ΕΣΣΔ ειχε αναπτυξει σχεσεις με το Αφγανισταν μολις απο το 1919. Υπηρχε συνεργασια κατοπιν με πρωτες υλες εξοπλισμο γεωργικο υποδομες γενικοτερα! Νεοι Αφγανοι και κυριως Αφγανες σπουδασαν στα Σοβιετικα Πανεπιστημια κλπ. Τωρα αν θες να ισοσκελισεις τον χαμο που επεφεραν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απ την αλλη πλευρα του πλανητη..οχι μονο στο Αφγανισταν αλλα σε μια σειρα χωρες… Γουατεμαλα, Ιρακ, Κορεα, Συρια, Λιβυη, Γιουγκοσλαβια, Λατινικη Αμερικη θες κι αλλα? Η ΕΣΣΔ εφτασε στο Βερολινο συντριβοντας τον φασισμο…. θα τους πουμε εισβολεις???? Και πισω απο ολες τις κινησεις της Σοβ. Ενωσης υπηρξε παντα δαχτυλος της CIA Πραγα κλπ με σκοπο την κυριαρχια και εξαιτιας του ψυχρου πολεμου! Ουτε Χιροσιμα και Ναγκασακι προκαλεσε, ουτε πραξικοπηματα εγκαθιδρυσε γιατι στη σκεψη της ειχε την αδελφοσυνη και την προοδο των λαων! Αν η Ελλαδα που αναφερεις δεν την ενδιεφερε… δεν θα δεχοταν στην γη της χιλιαδες ανταρτων να τους περιθαλψει, να τους ταισει, να τους σπουδασει.Και δεν εστειλε στρατο στην Κουβα στο υπογαστριο των ΗΠΑ να υποστηριξει τον Καστρο….Εκτιμας οτι δεν μπορουσε? Απεναντιας η Αμερικη πηγε στο υπογαστριο και τα αποτελεσματα δρεψτε τα τωρα!!!!!!

    • Μα αυτό λέμε, ότι η ΕΣΣΔ έκανε επεκτατισμό με τις σφαίρες επιρροής της. Οπως και οι ΗΠΑ είχαν το σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ για τις χώρες που έλεγχαν, βοηθούσε η ΕΣΣΔ τους δορυφόρους της. Και φυσικά όταν τολμούσαν να μη συμμορφωθούν, έκανε εισβολή η ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν ή στην Τσεχία. Αυτά για αδελφοσύνη των λαών είναι παραμύθια και δικαιολογίες, οι υπερδυνάμεις τα ίδια κάνουν, είτε είναι Κομμουνιστικές είτε Καπιταλιστικές. Δεν συμφώνησε η ΕΣΣΔ με τους Ναζί για να μοιράσουν την Πολωνία, όπως έκαναν οι Αγγλία και Γαλλία για να δώσουν την Τσεχοσλοβακία στους Ναζί?

      Και στο Ιραν επί Σάχη, οι ΗΠΑ σπούδαζαν φοιτητές και οι γυναίκες είχαν ελευθερίες, αλλά δεν πέτυχε το πείραμα, όπως δεν πέτυχε και το Σοβιετικό πείραμα στο Αφγανιστάν.

      Στην Ελλάδα όταν φυσικά έχασαν τον Εμφύλιο οι Αριστεροί, τις ηττημένες δυνάμεις του ΔΣΕ τις διασφάλισαν η ΕΣΣΔ και οι δορυφόροι της. Διάβασε για τη Διάσκεψη του Μπλεντ 30/7-1/8/1947 όπου το ΚΚΕ και οι Βαλκάνιοι σχεδίασαν το Σχέδιο ΛΙΜΝΕΣ για να αποκοπεί η “Ομοσπονδιακή Μακεδονία” από Ελλάδα στο Εμφύλιο , όπως έγινε με Β και Ν Κορέα, και εγκρίθηκε το 1947 από την 3η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 11-12 Σεπτεμβρίου!

      • ΚΟΟΟΟΟΦΤΕ ΤΟ!!!!!! Σας προειδοποίησα όλους σας, ότι ο POLITIS σας δουλεύει κανονικά ψιλό γαζί και εσείς το βιολί σας. Ιδού η λύση για την απάντηση στα αποδεδειγμένως τρολάκια της σελίδας.
        ”Μάλιστα κ. POLITIS, έχετε δίκιο. Μητσοτάκη θα ψηφίζουμε”

            • Και να μην ξεχνάμε εκτός από τις ουρές για τρόφιμα στην ΕΣΣΔ, και το Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ (Ουκρανικά), συνέπεια της κολεκτιβοποίησης του Στάλινισμού

              Το Μεγάλο Κινέζικο Λιμό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (1959 -1961) από το συνδυασμό ξηρασίας και της πολιτικής για το “Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός”

              Η’ τους λιμούς στη Βόρεια Κορέα πιο πρόσφατα…

  12. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την άγνοια.

    Το να ασχολείται κάποιος με ένα θέμα, καλό είναι να το γνωρίζει καλά και σε όλες του τις λεπτομέρειες. Αν το γνωρίζει λίγο ή καθόλου καλό είναι να μην εκφράζει γνώμη γιατί γελοιοποιείται.

    Παρακολουθώ τα γραφόμενα των προηγουμένων σχολιαστών οι οποίοι εκ του θέματος της ανόδου των τιμών φτάνουν τη συζήτηση στο Σάχη της Περσίας και στη διάσκεψη του Μπλέντ..κλπ.

    Σχετικά με το ζήτημα της ανόδου των τιμών ενημερωτικά θα τους υπενθυμίσω ότι ο πληθωρισμός (Inflation) στα Αγγλικά, είναι η άνοδος των τιμών.

    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα επίπεδο πληθωρισμού κυμαινόμενο μεταξύ 4% έως 7% είναι αναγκαία προϋπόθεση για την λειτουργία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου των κανόνων της αγοράς η βαρβαρότητα του οποίου είναι δεδομένη.

    Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στους προηγούμενους σοφιστές αν ενθυμούνται τα τρία γράμματα Α.Τ.Α. που σημαίνουν Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή.

    Δικαιόπολης

  13. Μη φοβού την Α.Τ.Α.

    Κε TRIKALINE εξαρτάτε ποιο στόχο έχει κάποια κοινωνία και από ποιους κυβερνάτε. Αν θέλει να διατηρήσει μια σταθερότητα στην ευημερία των πολιτών ή όχι.

    Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή το επιτυγχάνει αυτό, με χρονική υστέρηση μεν, αλλά παράλληλα δίνει και προώθηση στην κατανάλωση η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής.
    Τα περί σπειροειδούς εξέλιξης του πληθωρισμού προϋποθέτουν άλλες συνθήκες.

    Τα περί διδασκαλίας φούμαρα…. εξαρτάτε ποιους θέλουν οι τσαρλατάνοι οικονομολόγοι της δεκάρας να στηρίξουν την ολιγαρχία ή του εργαζόμενους ….

    Μη φοβού την ΑΤΑ, δεν δαγκώνει στηρίζει την ευημερία του φτωχού και άλλα πολλά.

    Δικαιόπολης

    • Δυστυχώς ακόμη και αυτό το επιχείρημα υπέρ της ΑΤΑ (που και τότε όμως συμβάλει στον πληθωρισμό) ΔΕΝ λειτουργεί σε ανοικτή οικονομία. Εχει ξεπεραστεί ως μέτρο και υπάρχει βιβλιογραφία εκτεταμένη πλέον αλλά και μιλάνε τα αποτελέσματα, όπου εφαρμόστηκε.

  14. Κε TRIKALINE μου σοφιστή δεν ξέρω τι γνωρίζεις από την οικονομική θεωρεία και την πρακτική της εφαρμογή.
    Πάντως να ξέρεις τα παρακάτω : a) Στην εφαρμοσμένη οικονομική όλα υπόκεινται στη λογική του κύκλου.
    b) Ο πληθωρισμός μειώνει την ζήτηση και συνεπώς την κατανάλωση και αυτή με τη σειρά της την παραγωγή κάτι που οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ..
    c) Η τάση της ανόδου της ευημερίας των πολιτών η οποία εξαρτάτε από τη ενίσχυση της ζήτησης είναι το κίνητρο της ανάπτυξης σε μια οικονομία.
    Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία για την αναπτυξιακή υποδομή μιας κοινωνίας μη σου φαίνεται παράξενο ότι όλα αυτά τα στηρίζει η Α.Τ.Α.

    Δικαιόπολης

    • Δεν είναι τόσο απλά, όπως θέλουν να τα λένε οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές. Η ζήτηση πχ με κατανάλωση εισαγωγών σε ανοικτή οικονομία και οι αυξήσεις με δανεικά μέσω της ΑΤΑ, τις προηγούμενες δεκαετίες, δημιουργούσαν φαύλο κύκλο στο έλλειμμα ισοζυγίου και στο κρατικό χρέος, και επιπλέον πληθωρισμό.

  15. Ρε καμμενε….. το 63 τοις εκατο του ελληνικου λαου αμοιβεται με μισθους πεινας και αντιμετωπιζει χιλιαδες καθημερινα προβληματα για την επιβιωση του!!! Γι αυτα θα παρεις θεση??? Κι ελα μετα να συζητησουμε για τον λιμο πριν 100 χρονια!!! Που θα μας πεις και λαικιστες!! Μας πετας στη μουρη αχρηστες δανεικες ταχα μου γνωσεις περι οικονομιας και αισθανεσαι και σπουδαιος!! Την τυφλα σου ξερεις, οταν δεν μπορεις να νοιωσεις οτι το 2021 με αλματωδη ανοδο της τεχνολογιας και της επιστημης δεν μπορουμε να εξασφαλισουμε τα προς το ζην!!Και το επιπεδο ζωης γυρισε στο 1950!Την μεγαλυτερη αντιφαση αυτη του καπιταλισμου.. και τις τραγικες του αντιθεσεις δεν τις διαβασες στη Wikipedia????? Αν ειναι να εχεις τον τελευταιο λογο…φροντισε να μην ειναι μπαρουφα εξυπνακιστικη παλι!!! Ειλικρινα δεν την χρειαζομαι τετοια απαντηση! Πρεπει να καταλαβεις που να σταματησεις……

  16. Αγαπητέ TRIKALINΕ, πρέπει αν γνωρίζεις ότι στην οικονομική πολιτική τα πάντα είναι θέμα ποσοτικών ισορροπιών. Για αυτό υπάρχει στο πεδίο των οικονομικών επιστημών ο κλάδος της οικονομετρίας, η οποία έχει ως αντικείμενο την ποσοτική εκτίμηση των οικονομικών μεγεθών καθώς και την ποσοτική εκτίμηση των αντίστοιχων μέτρων που πρέπει ανά περίπτωση να ληφθούν, για την πορεία μιας οικονομίας προς την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των πολιτών που ασφαλώς θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος κάθε κυβέρνησης και μη μου πεις ότι στόχος αυτός είναι λαϊκισμός.

    Αν η σημερινή κυβέρνηση, ή όποια εν πάση περιπτώση κυβέρνηση, αξιωθεί ποτέ να κάνει ένα σωστό οικονομετρικό υπόδειγμα για την Ελληνική οικονομία, τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε, μέσω των αλληλοσυσχετίσεων όλων των μεγεθών του οικονομετρικού υποδείγματος, μερικά από τα οποία αναφέρεις, τόσο τη γενική συνισταμένη της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει ο ασκών οικονομική πολιτική όσο και τις επί μέρους ειδικές.

    Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει έτσι βαδίζουμε στα τυφλά αυτοσχεδιάζοντας.
    Πάντως να είσαι σίγουρος πως οι κανόνες της αγοράς ποτέ δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα απλά θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

    Δικαιόπολης

    .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης