"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.8 C
Trikala

Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με πρωτοβουλία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΣΦΜΤ) και με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων τρεις πολιτιστικοί φορείς της πόλης μας – Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και η νεοσυσταθείσα Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΣΟΝ) – θα πραγματοποιήσουν μία από κοινού μουσική εκδήλωση στα πλαίσια του “Χριστουγεννιάτικου Κύκλου”, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο Gallery Art Hotel.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποβοήθηση των σκοπών του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα”.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακροαστείτε μοναδικά κλασικά αλλά και χριστουγεννιάτικα κομμάτια σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Το Gallery Art Hotel είναι υποστηρικτής και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η σειρά εμφάνισης είναι η ακόλουθη: Αρχικά η Δημοτική Χορωδία, στην συνέχεια η Δημοτική Φιλαρμονική και τέλος η ΣΟΝ (σε μια πρώτη της εμφάνιση) με την σύμπραξη της Δημοτικής Χορωδίας και μελών της Δημοτική Φιλαρμονικής σε μερικά κομμάτια.

Το πρόγραμμα της Δημοτικής Χορωδίας περιλαμβάνει:

1. Il bianco e dolce cigno, Jacob Arcadelt. Μαδριγάλι της Αναγέννησης του 1539 που περιλαμβάνεται στο πρώτο βιβλίο μαδριγαλιών του συνθέτη, γραμμένο για τέσσερις φωνές.
2. Το τανγκό της Νεφέλης, Loreena McKennit – Χαρούλα Αλεξίου. Tango σε μουσική της Loreena MacKenitt. Όταν η Αλεξίου άκουσε την μουσική, εντυπωσιάστηκε, και ζήτησε από την Μακκένιτ να γράψει στίχους και να ερμηνεύσει το κομμάτι το 1996.
3. El tortillero, Παραδοσιακό Χιλής. Χορωδιακή επεξεργασία του Waldo Aranguiz.
4. Τώρα νυφούλα μου χρυσή, Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος. Από το έργο του Ματωμένου Γάμου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους του Νίκου Γκάτσου, 1965.
5. Όμορφη πόλη, Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Θεοδωράκης. Από το έργο του συνθέτη «Λιποτάχτες» που μελοποίησε το 1952.
6. Ερήνη, Κώστας Γιαννίδης – Μίμης Τραϊφόρος, 1959. Παραδοσιακό Τήλου

Το πρόγραμμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής αποτελείται από τις παραλλαγές τριών διάσημων μουσικών κομματιών τα οποία μας ταξιδεύουν σε τρεις περιόδους: τη Μπαρόκ, την Κλασική και την Ρομαντική.
1. Te Deum- Prelude, Marc-Antoine Charpentier. Eurovision Theme, Ενορχήστρωση του Manfred Schneider. Ο Charpentier σύνθεσε το μεγαλειώδες πολυφωνικό μοτέτο του Te Deum σε Ρε Μείζονα πιθανότατα μεταξύ 1688 και 1698, κατά τη διαμονή του στην Ιησουητική Εκκλησία του Saint-Louis στο Παρίσι όπου και κατείχε τη θέση του μουσική διευθυντή. Το έργο γράφηκε για σολίστ, χορωδία και όργανα.
2. Ode an die Freude, Ludwig van Beethoven. Ενορχήστρωση του Paul Yoder. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο τη Συμφωνία αρ. 9 (Symphony No. 9) το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824. Στο μυαλό του από το 1793 στριφογύριζε η μελοποίηση του ποιήματος του Φρίντριχ Σίλερ «Για τη Χαρά» ή όπως το γνωρίζουμε «Ωδή στη Χαρά». Ήδη είχε κάνει κάποιες απόπειρες, αλλά η σύνθεση της «Ενάτης» του έδωσε την ευκαιρία να επιχειρήσει κάτι μοναδικό μέχρι τότε, να ενσωματώσει φωνητική μουσική σε ένα συμφωνικό έργο.
3. Mountain King Swing (In the Hall of the Mountain King), Edvard Grieg. Ενορχήστρωση του John Tatgenhorst. Από τη λυρική σουίτα «Πέερ Γκυντ» του Νορβηγού Έντβαρντ Γκριγκ, που συνέθεσε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Χένρικ Ίψεν, το γνωστό κομμάτι “I Dovregubbens hall” το οποίο αποδίδεται μεταφορικά στα αγγλικά “In the hall of the Mountain King”.

Η ΣΟΝ στην πρώτη της εμφάνιση θα παρουσιάσει τα παρακάτω κομμάτια:

1. Radetzky Marsch. Johann Strauss (πατέρας). Ιστορικά λέγεται ότι ο Johann Strauss (πατέρας) άκουσε την μελωδία και την κατέγραψε αυτούσια σε ύφος εμβατηρίου, κατά την επιστροφή της νικηφόρας μάχης των πολεμιστών του αυστροουγγαρικού Στρατού από την μάχη της Custozza 1848. Είναι το κομμάτι με το οποίο κλείνει πάντα η αυλαία της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Βιέννης.
2. We wish you a merry Christmas. Αγγλικά κάλαντα του 16ου αιώνα.
3. Santa Claus is coming to town. Γράφτηκε από τον John Frederick Coots και τον Haven Gillespie και τραγουδήθηκε πρώτη φορά στο ραδιοφωνικό show του Eddie Cantor το Νοέμβριου του 1934.
4. Time to say Goodbye solo: Ραφάελα Κωνσταντίνα Παζάρα, Φωτεινή Αννοπούλου. Το κομμάτι έγινε γνωστό από τον τενόρο Andrea Bocceli και την αγγλίδα Sarah Brightman είναι των Francesco Sartori & Lucio Quarantotto και συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο δύο στυλ τραγουδιού: το ιταλικό οπερατικό (Bocceli) και το αγγλικό Sarah Brightman. Πρωτοπαρουσιαστηκε στο φεστιβάλ του San Remo το 1995 και κατέκτησε παγκοσμίως συνολικά 15 πλατινένιους δίσκους!
5. Kling Glöckchen. ΣΟΝΤ με την σύμπραξη της Δημοτικής Χορωδίας. Γερμανικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα του 19ου αιώνα. Η προέλευση της μουσικής επένδυσης στους στίχους του Karl Enslin (1819-1875) είναι αμφιλεγόμενη. Bασίζεται σε παραδοσιακή γερμανική μελωδία ή βάση άλλων πηγών γράφτηκε το 1884 από τον Benedikt Widmann (1820-1910).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης