"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.3 C
Trikala

Χάος σε Θεσσαλία : Μεγάλες οι καταστροφές, σε απόγνωση οι κάτοικοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Χάος επικρατεί από χθες σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά σε Θεσσαλία, καθώς και η νέα κακοκαιρία ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και να καταδείξει για ακόμα μία φορά την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να τα προλάβει και να αντιμετωπίσει.

Βόλος - πλημμύρες

Ενώ πλήθος πολιτών έχουν μείνει άστεγοι στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα του «Ντάνιελ», με μόνιμο φόβο πλέον τη βροχή, ο εφιάλτης ξαναχτύπησε με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, περιουσίες να καταστρέφονται και πολίτες να βλέπουν τα σπίτια να πλημμυρίζουν και πάλι.

Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική νύχτα - Πνίγεται ξανά η Θεσσαλία - Έτοιμος να σπάσει ο Σπερχειός | in.gr

«Βούλιαξε» και πάλι ο Βόλος

Εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από χθες στον Βόλο, ενώ ολόκληρες γειτονιές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Κεντρικοί δρόμοι του Βόλου γέμισαν με λάσπες, χώματα και φερτά υλικά, αφού υπερχείλισε ο Άναυρος στη Νέα Δημητριάδα.

Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα υπερχείλισε και ο Κραυσίδωνας, που ξήλωσε τις γραμμές του τρένου, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κι έπεσε σε άλλη γέφυρα λίγα μέτρα πιο κάτω κατακλύζοντας την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους.

Σημαντικές ζημιές υπέστη μέχρι και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος και άλλοι, λίγες μέρες αφού είχε πλημμυρίσει πτέρυγα με χημειοθεραπείες.

Κακοκαιρία: Επιστροφή στις νύχτες αγωνίας - «Πνίγεται» ο Βόλος - Εκκενώνονται χωριά στην Λάρισα

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου. Καταστράφηκε και ο δρόμος που οδηγεί από την πόλη προς το Πήλιο, ενώ τρομάζουν οι εικόνες από την πλημμυρισμένη Μήλινα

«Θα πεθάνουμε… Δεν έχουν που να κοιμηθούν και πού να φάνε»

Χαρακτηριστική η μαρτυρία πλημμυροπαθούς στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας στην ΕΡΤ. «Δεύτερη φορά, θα πεθάνουμε, για όνομα του Θεού (…) Πάρα πολύ νερό. Πνίγηκε το χωριό, πνίγηκε ο Πλατύκαμπος πάλι. Τι να πω, δεν ξέρω. Έχουμε καταστραφεί τελείως. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη. Εύβοια, Καρδίτσα, νομός Λάρισας. Η Θεσσαλία διαλύθηκε. Τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό. Τι να κάνουμε; Χρωστάμε, έχουμε γραμμάτια. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φάει. Καταλαβαίνετε; Δεν έχει χρήματα. Δεν έχω χρήματα. Υπάρχουν άνθρωποι στον Πλατύκαμπο που δεν έχουν που να κοιμηθούν και πού να φάνε. Πάμε τώρα στο σπίτι μου να δείτε πόσα άτομα έχω».

Ποτάμια δρόμοι και καλλιέργειες στη Λάρισα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και στη Λάρισα, με δρόμους και καλλιέργειες να έχουν πλημμυρίσει. Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές, όπως οι δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Απουσία κρατικού μηχανισμού, στην περιοχή του Πλατύκαμπου-Χάλκης στη Λάρισα, οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν με μηχανήματα τον δρόμο στον Γκουσμπασανιώτη για να εκτονωθεί η πίεση του νερού.

Απειλείται ξανά ο Παλάμας 

Απελπισία και στην Καρδίτσα για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι κάτοικοι σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Παλαμάς δοκιμάζεται εκ νέου με τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης, ενώ πολλοί βρήκαν καταφύγιο στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Δεκάδες ηλικιωμένοι διανυκτέρευσαν εκεί, ενώ 18  άλλα άτομα στο πλοίο «Super Star».

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

Κακοκαιρία - Βόλος: Απαγόρευση κυκλοφορίας, εικόνες καταστροφής - Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος | LiFO

Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια 

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια. Σπίτια πλημμύρισαν και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων ήταν συνεχείς, κυρίως στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Τέσσερα χωριά αποκόπηκαν σε Ιστιαία- Αιδηψό, καθώς μεγάλος όγκος νερού έπεσε από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Πολλές περιοχές, όπως τα Μετόχι, Σπαθάρι, το μισό Προκόπι, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι από τα νερά, από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο με κορμούς δέντρων και καλώδια να είναι πεσμένα στο έδαφος. Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν.

Από τα μεσάνυχτα και μετά, σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούσα να φτάσουν στα χωριά. Η υπηρεσία κλήθηκε σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια.

Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο, που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Έκτακτη ανάγκης σε περιοχές της Β. Εύβοιας και της Βοιωτίας 

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Λιχάδος του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και οι Δημοτικές Ενότητες Διστόμου και Αντίκυρας του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 27-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές.

Οι Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είναι ήδη κηρυγμένες με σχετική Απόφαση για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τα οποία εκδηλώθηκαν στις 04-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές με ημερομηνία λήξης ισχύος της ανωτέρω Απόφασης την 04-03-2024.

Χάος και στη Φθιώτιδα 

Δραματικές ώρες έζησαν πολίτες και στη Φθιώτιδα, που βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Χωριά πλημμύρισαν ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο. Οι αρχές στη Λαμία προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, με δεκάδες φορτηγά να ξεφορτώνουν υλικό για τη στήριξή τους.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.

Προληπτικά, 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης