"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Τσίπρας-Καμμένος κλείδωσαν την κυβερνητική συνεργασία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε πυκνούς χρόνους θα κινηθεί ο νικητής των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας, καθώς μόλις λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, σπεύδει να συναντήσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο είχε ήδη συνομιλία, στην οποία φαίνεται ότι κλείδωσε η κυβερνητική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δέχθηκε -το βράδυ της Κυριακής- τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήθηκε να συναντηθούν τη Δευτέρα, μόλις ο κ. Τσίπρας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις 10.30, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα έχουν ένα υπουργείο στη νέα κυβέρνηση.

Θεωρείται πολύ πιθανό από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία να ανακοινωθεί την Δευτέρα και να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες για την σύνταξη προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα δεσμεύει τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ήδη προεργασία ενώ ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει κυβέρνηση με δέκα υπουργούς. Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, όχι όμως σε βαθμό που να αλλοιώνει την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων, η νέα κυβέρνηση θα αποκτήσει πλειοψηφία 162- 163 εδρών, καθώς οι ΑΝΕΛ θα έχουν 13 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 149 με 150.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Γραφείο του οποίου συνεδρίασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός της Δευτέρας και η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα γίνει πιθανότατα το απόγευμα.

Ψήφος ανοχής

Παράλληλα, τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του, πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι, Θεοδωράκης και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν συνάντηση τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και το Ποτάμι αποκλείουν τη συνεργασία στην περίπτωση που συμμετέχει ο ένας από τους δύο.

Στα τηλεοπτικά πάνελ, οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι θα επέλθει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι έχει διαμηνύει προ καιρού ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Καμμένου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση και με τον Δ. Κουτσούμπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από Θεοδωράκη και Κουτσούμπα αναμένεται να ζητηθεί ψήφος ανοχής.

Το Ποτάμι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ενώ το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες πάντως δεν αποκλείουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να υπερψηφίσει νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συμφωνεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης