"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27 C
Trikala

EWG για συντάξεις και χρέος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, θα συζητηθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Μπορεί για εμάς εδώ στην Ελλάδα να φαντάζει «τυπική διαδικασία» δεδομένου ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο (στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου), για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όμως οι συνθήκες δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσουν τη διαδικασία σε εθνικό επίπεδο –σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γερμανία- το θέμα θα περάσει και από τα κοινοβούλια- ώστε να μεταφερθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 5,8 δις. ευρώ από τους δικούς τους προϋπολογισμούς στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από τον ESM στον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων, έχει ήδη προκαλέσει σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων ειδικά στη Γερμανία (με πρόσφατα αυτά της Bild αλλά και της Frankfurter Allgemeine Zeitung) που ουσιαστικά κατηγόρησαν την γερμανική κυβέρνηση ότι χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα.

Με το συγκεκριμένο θέμα να κυριαρχεί στην ατζέντα –αναγκαστικά διότι θα πρέπει και ο ESM να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας- η συζήτηση θα φτάσει και στον συντονισμό της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Αθήνα η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Η ατζέντα των επαφών του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του 2019. Και εκεί, φυσικά, χωράει πολύ συζήτηση: από το έκτακτο μέρισμα του 2018 και το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων του 2019 μέχρι το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να επαναλάβει τη θέση που έχει διατυπώσει δημόσια από τον Ιούνιο: ότι η μείωση των συντάξεων συνιστά μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να προχωρήσει. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση με μεσολαβητή την Κομισιόν η οποία έχοντας περισσότερο «πολιτικό» κριτήριο σε σχέση με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του να προχωρήσει μια ακόμη μείωση εισοδήματος για 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους σε μια χρονιά που περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο EWG αναμένεται να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τα οποία είναι τα εξής:

1. Η παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 χρόνια για τμήμα του δανείου που έχει χορηγηθεί από τον EFSF συνολικού ύψους 97 δις. ευρώ. Η παράταση αφορά στην αναβολή της πληρωμής των τόκων και των χρεολυσίων κατά 10 χρόνια όπως επίσης και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά επίσης 10 χρόνια.

2. Η κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος

3. Η χρήση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα και η σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης