"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.5 C
Trikala

H άγνωστη ιστορία ενός θύματος του Πολυτεχνείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανάμεσα στους 24 νεκρούς του Πολυτεχνείου που μνημονεύονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ξεχωρίζει ένα γυναικείο όνομα για την ξενική του προέλευση, εκείνο της Τόριλ Μαργκρέτα Ένγκελαντ από τη Νορβηγία.

Το 22χρονο κορίτσι με τα μακριά μαύρα μαλλιά και το χαμόγελο που θυμίζει τη Μόνα Λίζα, που έπεσε νεκρή από μία αδέσποτη σφαίρα.

Ειδικότερα, η Τόριλ ήταν μία τουρίστρια που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα από μία «αδέσποτη σφαίρα» καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο.

Το κορίτσι από τη Νορβηγία ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Περ Ρέινταρ Ενγκελαντ, μηχανικού εταιρείας τηλεφωνίας και της Χέλγκα Μαργκρέτα, η οποία σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Οσλο, λάτρευε τα ταξίδια και είχε ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου.

Ήταν Μάιος του 1973 όταν η Τόριλ  Ένγκελαντ έφτασε στην Ελλάδα, έπειτα από την επίσκεψή της στην Ιταλία. Εκείνο το εξάμηνο είχε προγραμματίσει να δώσεις τις τελικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Όσλο αλλά ήταν ανήσυχο πνεύμα και θέλησε πρώτα να επισκεφθεί την Ιταλία για να θαυμάσει τα μουσεία της.

Εκεί γνώρισε κάποιους Αμερικανούς και τους ακολούθησε στην Κέρκυρα, όπου πέρασε το Πάσχα προτού καταλήξει στην Αθήνα. Όταν έφτασε στην πρωτεύουσα έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, παράλληλα η Τόριλ Ένγκελαντ φρόντιζε να κρατά ενήμερη με γράμματα ή τηλεφωνικά στην οικογένειά της για το που βρίσκεται.

Η τελευταία φορά που μίλησε το 22χρονο κορίτισι Τόριλ Ένγκελαντ με τη μητέρα του ήταν το πρωί πριν σκοτωθεί την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Η Τόριλ Ένγκελαντ πυροβολήθηκε κοντά στο Πολυτεχνείο γύρω στις 11.30 επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από τον κινηματογράφο.

Δύο μέρες αργότερα από τον θάνατό της ένας κληρικός χτύπησε την πόρτα της οικογένειάς της και ενημέρωσε ότι η Τόριλ είναι νεκρή.

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στην Αθήνα δήλωσε πως η Τόριλ πέθανε από «τραύματα στο στήθος και το λαιμό, αφού χτυπήθηκε από σφαίρα υψηλού διαμετρήματος».

Στην πύλη του Πολυτεχνείου η αδελφή της Τόριλ, Λιβ Καρλ Ενγκελαντ, κατά την τρίτη επίσκεψή της στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.

politexneio2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης