H ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και η ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας της Reviewed by Momizat on .     Η Νέα Δημοκρατία, με την εκλογή στην ηγεσίας της του αταλάντευτα μεταρρυθμιστή πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται στο μεταίχμιο του μετασχημα     Η Νέα Δημοκρατία, με την εκλογή στην ηγεσίας της του αταλάντευτα μεταρρυθμιστή πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται στο μεταίχμιο του μετασχημα Rating: 0

H ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και η ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας της

H ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και η ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας της

 

 

Η Νέα Δημοκρατία, με την εκλογή στην ηγεσίας της του αταλάντευτα μεταρρυθμιστή πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται στο μεταίχμιο του μετασχηματισμού της σε ένα σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα πολιτικών αρχών. Ο νέος ηγέτης της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του, να σπάσει το φαύλο κύκλο της πολιτικής των «κλειστών Θυρών» στο εσωτερικό του κόμματος που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του και προχωρά με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση του να καταστήσει τη Ν.Δ. ελκυστική στους πολίτες.

Ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι η μεταρρύθμιση της σημερινής λειτουργίας του κόμματος και η μετατροπή του σε συμμετοχικό κόμμα πολιτικών αρχών. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Ν.Δ. πρέπει να υπηρετήσει την πραγματική έννοια της πολιτικής, να αποτελέσει μέσον διαμόρφωσης της αντίληψης των πολιτών, έκφρασης της επιθυμίας τους και μετουσίωσης της σε πράξη πολιτική.

Η Ν.Δ. πρέπει να παράγει πολιτική και να τη διαχέει στην κοινωνία, διότι με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδας, το κόμμα είναι το κύτταρο της δημοκρατίας και μόνο μέσα απ’ αυτό μπορούν οι πολίτες να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στα κοινά, διότι κανονιστική παρέμβαση και άσκηση εξουσίας μόνο μέσω των πολιτικών κομμάτων νοείται στη Δημοκρατία.

Για να επιτελέσει το ρόλο του, όμως το κόμμα οφείλει να είναι ανοικτό, συμμετοχικό και να λειτουργεί με ξεκάθαρες δημοκρατικές διαδικασίες και μόνο τότε θα καταστεί «ελκυστικό» στους πολίτες.

Ο εναγκαλισμός Κράτους και κόμματος εξουσίας που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες, δημιούργησε σχέσεις συναλλαγής μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων, πλέον όμως η προσδοκία προσωπικού οφέλους από το Κράτος μέσω της κομματικής ταυτότητας είναι εκτός εποχής και εκτός πνεύματος και ατζέντας της Ν.Δ.

Πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι η αλλαγή της Ν.Δ. προκειμένου να αναβαθμίσουμε τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής και στόχος μας είναι η εμπέδωση της ουσιαστικής δημοκρατίας στην πράξη.

Η παραπάνω αλλαγή πρέπει να συντελεστεί με τη μετατροπή του κόμματος από Προέδρο-κεντρικό σε θεσμο-κεντρικό και η λήψη των αποφάσεων να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίστροφα.

Στη Ν.Δ. που ονειρευόμαστε και χτίζουμε ο Πρόεδρος προτείνει, συνδιαμορφώνει αλλά δεν επιβάλλει πολιτικές . Οι σύγχρονες κομματικές δομές θα είναι καταλύτης για τη συμμετοχή των πολιτών στο κόμμα και εγγυητής της εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών και κομματικών διαδικασιών. Ο Πρόεδρος θα εκπροσωπεί τα μέλη της Ν.Δ., θα αξιολογείται απ’ αυτά και θα λογοδοτεί σ’ αυτά.

Όλα αυτά προϋποθέτουν τη συμμετοχή των πολιτών, την ενεργή και άμεση συμμετοχή τους, στις κομματικές διαδικασίες. Η σύγχρονη άμεση δημοκρατία μπορεί να επιτευχθεί διαδραστικά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και εμπλουτίζει τη δεξαμενή σκέψης του κόμματος.

Το Ι’ Συνέδριο της Ν.Δ. δεν θα είναι ένα ακόμη Συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη,  θα είναι  αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας.  Αφορά όλους τους πολίτες,  γιατί η Νέα Δημοκρατία κάνει σήμερα μια νέα αρχή για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Μέσα από τις καινούργιες δομές που φιλοδοξούμε να υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο, θα δυναμώσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη που θέλει να παράξει πολιτική. Προτείνουμε ως βασικό πυλώνα  τον διαχωρισμό κράτους – κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κόμματος, επιδιώκουμε  με  αξιοκρατία και διαφάνεια  η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ως ενεργό μέλος του κόμματος της Ν.Δ. θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις, στην προσπάθεια του νέου ηγέτη της φιλελεύθερης παράταξης Κυριάκου Μητσοτάκη, να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα πολιτικών αρχών, προκειμένου να καταστεί αυτό ελκυστικό στους πολίτες και εναλλακτικός πόλος  εξουσίας για μία Νέα Διακυβέρνηση που δώσει διέξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

 

* Ο Απόστολος Ευθυμίου είναι γεωπόνος και ενεργό μέλος του κόμματος της Ν.Δ.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας