"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Oιονεί χρεωκοπία

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

  Μια από τις ποιο βαρυσήμαντες ομιλίες εντός του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι της χώρας είναι πάντα η ομιλία του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.

 Στην πρόσφατη ομιλία του ο κος Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους ανέφερε ότι η χώρα μας μετά την οιονεί χρεωκοπία του 2009 πήρε μια μεγάλη οικονομική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. 

  Το πρόβλημα που τίθεται εδώ δεν είναι το ύψος της βοήθειας αλλά ο όρος “οιονει ” όπερ σημαίνει κάτι περίπου, η κάτι σαν και στην περίπτωση της χρεωκοπίας η χρήση του όρου αυτού σημαίνει πολλά για την λειτουργία των θεσμών που στην εν λόγω ομιλία για τη λειτουργία της δημοκρατίας έθεσε πολύ εύστοχα.

  Εν ολίγοις η χρεωκοπία του 2009 ήταν “οιονει χρεωκοπία” δηλαδή κάτι σαν χρεωκοπία ή σαν μια φανταστική χρεωκοπία από την οποία προέκυψαν τα μετέπειτα δεινά του Ελληνικού Λαού.

  Μια άλλη πολύ εύστοχη αναφορά του είναι στην κατάθεση του στη Βουλή στις 14-12 2010 εκεί τόνισε σε σχέση με τη χρήση των ανοχών του Συστήματος των Εθνικών Λογαριασμών της ΕΕ. “όταν οι άλλοι μετακινούν τα γκολπόστ και εσύ τα αφήνεις εκεί που θα έρθει η μπάλα, ασφαλώς θα δεχθείς το γκολ” θέλοντας να τονίσει το ζήτημα της χρήσης των μεθοδολογικών τεχνικών που χρησιμοποίησαν οι άλλες χώρες προς όφελος των, ενώ δεν τις χρησιμοποίησε  η Ελλάδα.

  Το ζήτημα αυτό της οιονεί χρεωκοπίας είναι πολύ μεγάλο και η διερεύνηση του παρείχε στους θεσμικούς φορείς της δικαιοσύνης πλήθος στοιχείων από τα οποία προέκυψαν σοβαρές ευθύνες είτε αυτές είναι πολιτικές είτε ευθύνες αρμοδίων στελεχών της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

 Στον απόηχο αυτών τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου εκείνης  μετά την προσφυγή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο στην ουσία έκανε μεν δεκτή την προσφυγή αλλά πρότεινε να ξαναγίνει η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου, το ανέφεραν αυτό ως δικαίωση κάτι που δεν ισχύει. Δηλαδή εν ολίγοις το να ξαναγίνει η δίκη θεωρείτε για αυτούς δικαίωση.

 Την άποψη αυτή από ότι ξέρω την έχουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ του νομού μας… ελπίζω αγνοίας ένεκεν.

  Αυτά τα ολίγα, μια οιονεί χρεωκοπία πόσες οδύνες και βάσανα μπορεί να επιφέρει σε ένα Λαό όταν οι ηγέτες του χειρίζονται τα ζητήματα όλως διόλου λάθος μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης εμποτισμένο από τον άκρατο κομματισμό και ξεπερασμένους και αναχρονιστικούς θεσμούς.      

    Υστερόγραφο: Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κος Γεωργίου δικάστηκε από το Εφετείο Πειραιώς μετά από προσφυγή του πρώην Διευθυντού των Εθνικών Λογαριασμών για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή τον αποκάλεσε στατιστικό απατεώνα και αποδείχθηκε το αντίθετο.

 

Παναγιώτης Βλάχος

Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος

Συγγραφέας

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 15 χρόνια μετά, ακόμη πολλοί δεν έχουν καταλάβει γιατί χρεωκόπησε η Ελλάδα και κινδυνεύει με νεό μνημόνιο το 2032, αν δεν πετύχει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τότε.
  Για την ιστορία, τη χρεωκοπία της Ελλάδας, τυπικά πυροδότησε ένα δάνειο του ΠΑΣΟΚ του 1985 που έληγε το 2010…

  • Μα τι λες αγαπητέ ”ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ” (άσε ρε ΣΧΟΛΙΟ, μεταξύ μας τώρα) πως δεν πέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις, αφού έπεσαν οι τιμές των καλλυντικών, ρώτα και την κυρία που της το εκμυστηρεύτηκε ο Κούλης. Έχεις δίκιο όμως, για την τελευταία χρεωκοπία. Ένα δάνειο του ΠΑΣΟΚ έφταιξε. Δεν μας ανέφερες, ίσως ξέχασες, τις αμέτρητες πρώην χρεοκοπίες μας, με πρώτη αυτή του 1827, όταν ο Ιμπραήμ ήταν ακόμη στην Πελοπόννησο. Δεν μακρηγορώ γράφοντας τις υπόλοιπες, αλλά εστιάζω ότι κάθε φορά που συνέβαινε, οι δεξιάρες του κερατά ήταν ”καβάλα”. Θυμίζω το ΄97 που μερικοί …άτακτοι επετέθησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με …γκράδες με σκοπό να καταλάβουν την Πόλιν (αμφιβάλλω εάν είχαν πάει στο γειτονικό χωριό τους). Κατόπιν πληρώναμε μέχρι το 1981 φόρους στο αλάτι, σπίρτα, …σμύριδα, τραπουλόχαρτα, χαρτόσημα, φωτιστικό πετρέλαιο, σε χέρια τρίτων.
   ΥΓ. Είναι κατάρα μεγάλη τα δάνεια, ας το χωνέψουμε. Ρώτα και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ο κρυφός τους πόθος είναι να …παραγραφούν (Άδωνις).

   • Η Ελλάδα έχει ξαναχρεωκοπήσει για τα έργα του Τρικούπη ή λόγω δανείων μετά από πολέμους.
    Η χρεωκοπία του 2010 όμως, ήταν αποτέλεσμα των κρατικών δανείων της μεταπολίτευσης για σπατάλες και διαφθορά, σε βάρος της επόμενης γενιάς.

 2. Δυστυχώς οι λάθος χειρισμοί της εξουσίας μας οδήγησαν στη χρεοκοπία χωρίς να πάρουν μέτρα για την πρόληψη της με τρομερές συνέπειες για τον ελληνικό λαό πτωχεύσεις αυτοκτονίες ξενιτιά νεολαίας και ελάχιστα χρήματα για υγεία και παιδεία δεν τιμωρήθηκε βέβαια κανένας γιατί εξυπηρετούσαν ξενα συμφέροντα λαέ ξυπνά έστω και τωρα

  • Ποιός ψήφιζε την εξουσία μεταπολιτευτικά?

   21η Σεπτεμβρίου του 2010. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, δήλωσε:
   «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

   • Αυτό το ΣΧΟΛΙΟ, μας το έχεις γράψει 20 φορές, πες και κάτι άλλο. Μάλλον το έχεις κάπου αποθηκευμένο, διότι βλέπω την ίδια στίξη. Υπάρχει η Β. Κορέα, ο κομμουνισμός, τα στρατόπεδα της γκουλάγκ, ο Ζαχαριάδης κλπ. Γράψε κάτι, οι σημερινοί νέοι είναι έμπλεοι περιέργειας (προς τούτο παίρνουν των ομματιών τους και εξαφανίζονται).
    ΥΓ. Γι΄ αυτό η χώρα κολυμπάει στα …κακά, διότι υπάρχουν θαυμαστές του Πάγκαλου. Τον θαυμάζουν πολύ και μάλιστα, αναπαράγουν τα σπαράγματα του. Κάτι σαν του Μάρξ, του Λένιν, ένα πράγμα…

 3. Λεφτά υπάρχουν το είπε και ο Γιωργάκης και να μην τον αδικούμε το βάζουμε όλο “Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις κλπ” παρόλα αυτά όμως μας έβαλε στα μνημόνια δεν έκανε τίποτα για να τα διεκδικήσει και να τα αξιοποιήσει. Εκτός από το να δανειστεί εγκαίρως μόλις βγήκε ώστε να έχει την αναγκαία χρηματική επάρκεια, έκανε και δηλώσεις περί των κακώς κειμένων στη χώρα και τα spreads των ομολόγων (bont spreads) αποθεώθηκαν….
  Τώρα για τη σωτηρία της χώρας δεν απομένει τίποτα και τα ασημικά έχουν ήδη πωληθεί ενώ το χρέος αγγίζει τα 450 δις ….και τραβάει την ανηφόρα…..δυστυχή Έλληνα ξύπνα…..

 4. Η μόνη σωτηρία για την Ελλάδα μπορεί να γίνει από την εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία 5 τρις ευρό περίπου ας δώσε το ένα να τελειώνουμε.

  • -Η Ελλάδα θα ξαναχρεωκοπούσε σε λίγα χρόνια, ακόμη και αν της χάριζαν όλα τα χρέη, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις των Μνημονίων
   -Ο Γιωργάκης επιτάχυνε τη χρεωκοπία και αποδέχτηκε ένα λάθος 1ο Μνημόνιο με πολλούς φόρους αντί για μεταρρυθμίσεις και λάθος συντελεστές της Τρόικας, αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει τη χρεωκοπία κανένας το 2010.
   -Δεν μπορείς να κατάσχεις περιούσια χωρίς αποζημίωσης της Εκκλησίας
   -Mετά απορούμε πως κάποιοι πίστεψαν τον Σώρρα….Ο μέσος Ελληνας είναι οικονομικά αναλφάβητος

   • Δεν κατάλαβες καλά εγώ Λήσταρχος αντάρτης και καπετάνιος είμαι, αλλά και δίκαιος και Έλληνας πατριώτης. Η εκκλησία έκανε την περιουσία της από τις δωρεές των Τούρκων, Οθωμανών όπως τους λέει και για τη σωτηρία της πατρίδας εγκρίνω ακόμη και τη δήμευση αλλά και την αρπαγή.

    • Τι είναι αυτά που λες Λήσταρχε Τζατζά εδώ η εκκλησία δεν πληρώνει φόρους να σου δώσει την περιουσία, αυτό περιμένεις εσύ.
     Πάντως αν σε πάρει χαμπάρι ο δεσπότης ..αφορισμό που θα φας…..

      • Πράγματι ισχύει αυτό. Και ΕΝΦΙΑ πληρώνει και ταμειακή έχει και οσονούπω POS συνδεδεμένο θα διαθέτει. Στις δε δωρεές, πάντα κόβει απόδειξη. Στους γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ευχέλαια, γεμίζει το πάτωμα με …χαρτούρα. Επίσης δημοσιοποιεί πάντα, τα διάφορα έξοδα των υψηλόβαθμων μελών της.
       ΥΓ. Ήμαρτον Κύριε, αλλά είπον την αλήθεια, σαν τον Κουτσούμπα αισθάνομαι.

 5. Προς όλους όσους σχολίασαν τη δημοσίευση
  Τα σχόλια σας ήταν καλά και σας ευχαριστώ, αλλά προσέγγιζαν όλα εκ του μακρόθεν το θέμα της οιονεί χρεοκοπίας . Θα μπορούσα να πως ότι όλα ήταν εκτός του κυρίου θέματος που είναι τόσο σημαντικό γιατί αυτό που συνέβη μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια ήταν ένας εφιάλτης και μια πραγματική καταστροφή.
  Οι υπεύθυνοι της εν λόγω καταστροφής που με τη σωρεία των λαθών επί λαθών και των παραλήψεων επί παραλήψεων, όχι μόνο δεν έχουν τιμωρηθεί αλλά αυτοαναγορεύονται και σε σωτήρες ενώ έπρεπε για όλα αυτά να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης