Tρίκαλα – Καταδικάστηκε ο «ελαφροχέρης» των ασανσέρ Reviewed by Momizat on . Κατηγορούμενος ένας 42χρονος τα χαρακτηριστικά του οποίου περιέγραψαν πανομοιότυπα σχεδόν όλα τα θύματά του που ήταν ηλικιωμένοι. Κατά κύριο λόγο ο δράστης, όπω Κατηγορούμενος ένας 42χρονος τα χαρακτηριστικά του οποίου περιέγραψαν πανομοιότυπα σχεδόν όλα τα θύματά του που ήταν ηλικιωμένοι. Κατά κύριο λόγο ο δράστης, όπω Rating: 0

Tρίκαλα – Καταδικάστηκε ο «ελαφροχέρης» των ασανσέρ

Tρίκαλα – Καταδικάστηκε ο «ελαφροχέρης» των ασανσέρ

Κατηγορούμενος ένας 42χρονος τα χαρακτηριστικά του οποίου περιέγραψαν πανομοιότυπα σχεδόν όλα τα θύματά του που ήταν ηλικιωμένοι. Κατά κύριο λόγο ο δράστης, όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία, περίμενε σε εισόδους πολυκατοικιών όπου υπήρχαν και γιατροί. Όταν έβλεπε ηλικιωμένους να ψάχνουν για τον όροφο και τον γιατρό προσποιούνταν ότι κι αυτός εκείνη τη στιγμή ήθελε να πάει κάπου. Τότε, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, έβρισκε την ευκαιρία και άρπαζε διάφορα χρηματικά ποσά από τον καθένα που τα είχε είτε στην τσέπη είτε στο πορτοφόλι. Η δράση του ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015 και συνελήφθη στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού. Συνολικά και σύμφωνα με την αστυνομία πήρε το ποσό των 4 χιλιάδων ευρώ περίπου αλλά και διάφορα προσωπικά έγγραφα.

Καταδικάστηκε «ελαφροχέρης» των ασανσέρ

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως προέβη στη συγκεκριμένη πράξη μόνο μία φορά κι όχι όσες κατηγορείται, ο λόγος δε που το έκανε είναι για την άρρωστη μητέρα του και χρειαζόταν χρήματα. Η απολογία του όμως δεν έπεισε το δικαστήριο, από το οποίο κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις των διακεκριμένων κλοπών στα Τρίκαλα, κατ’ εξακολούθηση από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και της επανόδου ανεπιθύμητου αλλοδαπού. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και η έφεσή του αποφασίστηκε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή, καθώς κρατούνταν από την ημέρα της σύλληψής του. Επιπλέον του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

«Έτσι μας τα πήρε…»

Τα θύματα τόσο κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στο δικαστήριο όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους στην αστυνομία κατέθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

*«Είχα να κάνω πληρωμές τη συγκεκριμένη ημέρα, είχα μαζί μου αρκετά μετρητά. Τα λεφτά τα είχα στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού μου μαζεμένα σε μασούρι, 570 ευρώ. Μπαίνοντας στην είσοδο της οικοδομής και κατευθυνόμενος στα σκαλιά συνάντησα έναν άνδρα συνοδευόμενο που μου είπε: “μην ανεβαίνεις από τα σκαλιά έλα από το ασανσέρ γιατί από τη σκάλα είναι κλειστά”. Μαζί ήταν και μια γυναίκα». Αφού τους περιέγραψε είπε «Καθώς μπήκαμε και οι τρεις στο ασανσέρ ο άνδρας στριμώχτηκε κοντά μου για να μπει λέγοντας ότι είναι μικρό το ασανσέρ. Πάτησα το κουμπί για τον πρώτο όροφο και όταν έφτασα άνοιξα την πόρτα και κατέβηκα. Αφού τελείωσα με το ραντεβού πήγα να τον πληρώσω συνειδητοποίησα ότι μου έλειπαν όλα τα χρήματα που είχα μαζί μου».

* «Αντιμετωπίζω ακουστικά προβλήματα. Πήγα να επισκευάσω το ακουστικό μου, καθώς είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Εισήλθα στην είσοδο της πολυκατοικίας και περίμενα το ασανσέρ, μαζί μου μπήκαν δύο κυρίες, η μία με καροτσάκι, ενώ προσπάθησε να μπει και ένας άνδρας. Αρχικά μπήκε στο ασανσέρ, αλλά επειδή το ασανσέρ ήταν μικρό και είχαμε στριμωχτεί το άτομο αυτό βγήκε από τον χώρο. Ανεβαίνοντας λοιπόν στο κατάστημα και κατά τη σχετική πληρωμή συνειδητοποίησα ότι μου είχε αφαιρεθεί το πορτοφόλι. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο άνδρας μου τα πήρε».

*«Είμαι συνταξιούχος και πήγαινα στο γραφείο της γυναίκας μου. Μπήκα στην πολυκατοικία και περίμενα το ασανσέρ, μαζί με τη σύζυγό μου. Όταν έφτασε το ασανσέρ μπήκαμε μέσα και μας ακολούθησε, ένας άνδρας. Πήγα να πατήσω το κουμπί του τρίτου ορόφου όπου κάποια στιγμή με στριμώξε διακριτικά ο άνδρας. Ανεβαίνοντας στο γραφείο και μετά από πολλή ώρα όπου πήγα να πληρώσω κάποια πράγματα συνειδητοποίησα ότι μου είχε πάρει από τη δεξιά τσέπη του παντελονιού μου 740 ευρώ περίπου».

*«Κατά τις 12 το μεσημέρι πήγα στον γιατρό μου, που έχει το ιατρείο του στον 1ο όροφο. Ήμουν μαζί με τη σύζυγο, κάναμε την επίσκεψή μας και όταν κατεβήκαμε για να φύγουμε διαπίστωσα ότι είχαμε ξεχάσει το βιβλιάριο υγείας στο ιατρείο. Μόλις μπήκαμε πάλι μέσα στο ασανσέρ για να ανεβούμε τότε μπήκε μαζί μας ένας άνδρας, ενώ μια άλλη γυναίκα προσποιήθηκε ότι θα έμπαινε και αυτή στο ασανσέρ αλλά με πρόφαση ότι ήταν γεμάτο έμεινε απ’ έξω. Πήγα να πατήσω το κουμπί του ορόφου όπου είναι ο γιατρός μου, με στριμώξε διακριτικά για να πατήσει και αυτός το κουμπί άλλου ορόφου». Στη συνέχεια διαπίστωσε κι αυτός πως του πήρε τα χρήματα.

*«Ανέβηκα στον 2ο όροφο πολυκατοικίας και στο ασανσέρ μπήκαν άλλα δύο άτομα. Πήγα να πατήσω το κουμπί όμως με στριμώξανε διακριτικά για να πατήσουν και αυτοί το κουμπί άλλου ορόφου. Όταν μπήκα στο ιατρείο κατάλαβα πως μου πήραν από την τσέπη του παντελονιού μου 300 ευρώ».

*«Κατέβηκα από το χωριό μου για να βγάλω χρήματα από την τράπεζα. Έβγαλα 380 ευρώ και πήγα με την κόρη μου στη γιατρό για να κάνω εξετάσεις. Τα λεφτά τα είχα στη δεξιά μου τσέπη. Καθώς έφευγα από τη γιατρό και κατέβαινα από το ασανσέρ, βρισκόταν μέσα στο ασανσέρ ένας άνδρας. Μόλις μπαίνω μου λέει με ύφος να κάνω πιο μπροστά από όπου βρισκόμουν καθώς δεν χωρούσε. Έκανα πιο μπροστά και αυτός ήρθε από πίσω μου, από τη δεξιά πλευρά. Στον δεύτερο όροφο σταμάτησε το ασανσέρ και μπήκε μέσα μία γυναίκα την οποία ο άνδρας αναγνώρισε και της μίλησε. Αφού κατέβηκα από το ασανσέρ μετά από από λίγα μέτρα καθώς περπατούσα με την κόρη μου κατάλαβα πως έλειπαν τα λεφτά».

*«Πήγαινα στην παθολόγο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Μαζί μου είχα μόλις 40 ευρώ στο πορτοφόλι που το είχα στην τσέπη από το πουκάμισό μου. Πήγα να πατήσω το κουμπί και την ίδια ώρα κι αυτός πήγε να πατήσει άλλο κουμπί. Μου έκανε εντύπωση αλλά δεν έδωσα σημασία. Λίγο αργότερα κατάλαβα πως το πορτοφόλι έκανε φτερά».

*«Το πρωί είχα ραντεβού με το ιατρό. Επειδή είχα να κάνω πληρωμές, είχα μαζί μου αρκετά μετρητά. Συγκεκριμένα είχα μέσα στο πορτοφόλι μου μαζεμένα σε μασούρι, 235 ευρώ. Πριν ανέβω στο ιατρείο, μπήκα σε φαρμακείο στο ισόγειο. Βγαίνοντας από το φαρμακείο, είδα έναν άνδρα. Κρατούσε ένα φάκελο και μου έδωσε την εντύπωση ότι πήγαινε και αυτός σε κάποιο γιατρό. Καθώς εγώ προσπαθούσα να βρω πού ακριβώς ήταν ο γιατρός, ο άνδρας με ρώτησε πού πήγαινα και αφού του απάντησα, μου είπε ότι θα ανέβουμε μαζί καθώς και αυτός πήγαινε στον ίδιο όροφο. Μπήκαμε οι δυο μας στο ασανσέρ και εγώ πάτησα το κουμπί για τον πέμπτο όροφο. Αντί αυτού, το ασανσέρ σταμάτησε αρκετές φορές στους ενδιάμεσους ορόφους, ανεβοκατεβαίνοντας από τον τρίτο στο δεύτερο, κάτι που με παρεξενέψε εκείνη τη στιγμή, νομίζοντας ότι έχει κάποια βλάβη το ασανσέρ. Μετά από ό,τι έγινε στη συνέχεια όμως, κατάλαβα ότι ο άνδρας πατούσε επίτηδες τα κουμπιά, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να μου κλέψει τα χρήματα». Λίγο αργότερα διαπίστωσε πως είχε χάσει το πορτοφόλι του…

*«Είχα ραντεβού με την ιατρό στον πέμπτο όροφο. Είχα μαζί μου αρκετά μετρητά. Συγκεκριμένα είχα μέσα στην αριστερή μπροστινή τσέπη του παντελονιού μου μαζεμένα σε μασούρι, τριακόσια ογδόντα 380 ευρώ. Στο ασανσέρ μπήκαμε 7-8 άτομα με τελευταίο να μπαίνει έναν άνδρα. Στάθηκε δίπλα μου και λόγω των ατόμων ήμασταν στριμωγμένοι. Έως να φτάσουμε στον πέμπτο όροφο κάποια στιγμή αισθάνθηκα να με αγγίζει το άτομο αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Την ώρα που πήγα να τον πληρώσω συνειδητοποίησα ότι μου έλειπαν όλα τα χρήματα που είχα».

Του Κ. Γκιάστα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή