"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.3 C
Trikala

To μήνυμα των κτηνοτρόφων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φέτα : «Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στη συνείδησή μας». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει – σε δεύτερο ενικό μάλιστα – η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε ανακοίνωσή της για το θέμα της φέτας για την οποία υπογραμμίζει: «Η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται».

 

Η διοίκηση της ΠΕΚ ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα «καθώς, εκτός από το θέμα της φέτας, θέλουμε να τον ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά και να του θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας», όπως επισημαίνει. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τον κ. Ε. Αποστόλου ότι «αποφεύγει τον διάλογο, ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα». Η ΠΕΚ, πάντως, χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά για τη φέτα, ζητώντας ωστόσο «να πιέσει και ο ίδιος για την άσκηση του βέτο».

 

Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε: «Όπως δεν σχολίασα τα επαινετικά για το πρόσωπό μου «μεγάλα λόγια», από τους ίδιους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα, λίγες μέρες πριν, δεν πρόκειται και τώρα να σχολιάσω τα επικριτικά και επιθετικά «μεγάλα λόγια», παρότι είναι παντελώς αστήριχτα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια αλλά να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα».

ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ

Στο μεταξύ, σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η επίμαχη συμφωνία με τη Ν. Αφρική για το θέμα της φέτας μονογραφήθηκε από την Ελλάδα επί κυβέρνησης του κ. Αντ. Σαμαρά. Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Συμφωνία της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) ολοκληρώθηκε και το κείμενο μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014. Περιλαμβάνει το «πρωτόκολλο 3» που ρυθμίζει την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, του οποίου η τελική μορφή παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη τον Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, η χώρα μας ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε. Στο «πρωτόκολλο 3» η προστασία για 4 από τα 23 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με προεξέχουσα τη φέτα, είναι ανεπαρκής. Αντίστοιχα το ίδιο έχει συμβεί και στα κείμενα συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, χώρες με τις οποίες επίσης η Κομισιόν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι μετά από παρέμβαση του νυν υπουργού κ. Ε. Αποστόλου στον αρμόδιο επίτροπο κ. Χόγκαν και το συμβούλιο υπουργών γεωργίας «υπήρξε η δέσμευση ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η Κομισιόν θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις,

συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας. Η χώρα μας συνεχίζει να μην είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική αλλά και με τις υπόλοιπες που έχει «κλείσει» η Κομισιόν κατά το παρελθόν. Ωστόσο το αποτέλεσμα των πιέσεων και των παρεμβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να επιτευχθεί ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική». – 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης