Επίσκεψη στη Λίμνη Κερκίνη για το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων και το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας Reviewed by Momizat on . Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Γυμνασίου Φαρκαδόνας των Β’ & Γ’ τάξεων (40 μαθητές) επισκεφτήκαμε στις 13 & 14 Μαρτίου το ΚΠΕ στα Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Γυμνασίου Φαρκαδόνας των Β’ & Γ’ τάξεων (40 μαθητές) επισκεφτήκαμε στις 13 & 14 Μαρτίου το ΚΠΕ στα Rating: 0

Επίσκεψη στη Λίμνη Κερκίνη για το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων και το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας

perivalontikes omades 2
Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Γυμνασίου Φαρκαδόνας των Β’ & Γ’ τάξεων (40 μαθητές) επισκεφτήκαμε στις 13 & 14 Μαρτίου το ΚΠΕ στα Κάτω Πορόια Σερρών για το πρόγραμμα που έχουμε και τα δύο σχολεία σχετικό με το νερό.
Το πρόγραμμα «Κερκίνη-Στρυμόνας μία σχέση ζωής», ήταν διήμερο και οι μαθητές των δύο σχολείων μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κυρίες Αστρίτη και Παπαβασιλείου από το 2ο Γυμνάσιο και Τρίκα και Γαλάνη από το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας. Φτάνοντας στο ΚΠΕ, παρακολουθήσαμε την εισαγωγική ενημέρωση σχετικά με την περιοχή της λίμνης Κερκίνης (λίμνη τεχνητή όπως μάθαμε φτιαγμένη το 1932), σημαντικός υγρότοπος και υδροβιότοπος προστατευμένος από την παγκόσμια συνθήκη Ραμσάρ, όπως και περιοχή του δικτύου Natura 2000 αλλά και την πανίδα της. Μετά την ενημέρωση ήρθε η ώρα για την επίσκεψη στο πεδίο.
Με τους υπεύθυνους του ΚΠΕ κατευθυνθήκαμε στην λίμνη Κερκίνη, η οποία, όντως είχε πλημμυρήσει μέρος της περιοχής, αφού, η στάθμη των νερών είχε ανέβει αρκετά. Στη διάρκεια της διαδρομής γύρω από τη λίμνη παρατηρήσαμε πολλά από τα σμήνη πουλιών της περιοχής όπως αργυροπελεκάνους, σταχτοτσικνιάδες, λαγγόνες, φαλαρίδες, κάποια απ’ αυτά πετούσαν σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς αλλά και άλλα είδη όπως τα περίφημα βουβάλια της Κερκίνης στην παραλίμνια φάρμα γνωστά για το κρέας τους (έχει λιγότερα λιπαρά από το μοσχαρίσιο), αλλά και το γάλα τους (από το οποίο γίνονται πολλά φαγητά και γλυκά της περιοχής).
Παρά τον μουντό καιρό και το κατά διαστήματα ψιλόβροχο, οι δύο ομάδες κατεβήκαμε κοντά στη λίμνη κάναμε μετρήσεις καθαρότητας του νερού της, και φτάσαμε στην περιοχή Λιθότοπο όπου είδαμε το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα είδαμε τους ταμιευτήρες της λίμνης, και την προσπάθεια που γίνονταν να εκτονωθεί ο όγκος του νερού ανοίγοντας κάποιους απ’ αυτούς. Μας έκανε εντύπωση η ορμή του νερού που χύνονταν στο ποτάμι και ο θόρυβος που είχε στη διαδρομή του. Περάσαμε από τα Άνω Πορόια όπου και αγοράσαμε παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας. Γυρίζοντας στο ΚΠΕ συμπληρώσαμε τα φύλλα εργασίας οι ομάδες με αρκετές λεπτομέρειες για όλα όσα μας έκαναν τόση εντύπωση και αποτυπώθηκαν στο νου μας.
Την επόμενη μέρα μετά την αξιολόγηση του προγράμματος με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ κ. Γκίρμπα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Ιωάννου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, ένα εντυπωσιακό μοναστήρι όπου είδαμε πρώτη μας φορά την εικόνα της Παναγίας «Γερόντισσας», εικόνα ολόσωμη χωρίς η Παναγία να κρατάει το βρέφος στην αγκαλιά της και ενημερωθήκαμε για την κατασκευή και την ενορία της εντυπωσιακής μονής από τις πρόθυμες και ευγενικές καλόγριες που αρκετές κατάγονται από την περιοχή μας. Τέλος, μας φιλοξένησαν στο αρχονταρίκι της Μονής προσφέροντάς μας λουκούμια, ριζόπιτα και χυμό, όλα αυτά με υπέροχη θέα στη λίμνη Κερκίνη.
perivalontikes omades
Η επόμενη επίσκεψή μας, ήταν στο Οχυρό Ρούπελ, σημαντικό συγκρότημα καταφυγίων για την άμυνα της Ελλάδας στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, ξεναγηθήκαμε στις υπόγειες εγκαταστάσεις του οχυρού 27μ. κάτω από την επιφάνεια της γης και στα παρατηρητήρια του οχυρού, αλλά και στο στρατιωτικό μουσείο με εκθέματα του πολέμου (στις 6 Απριλίου γιορτάζεται η επέτειος της μάχης του Ρούπελ και οι ετοιμασίες των στρατιωτών ήταν έντονες).
Όλα όσα ακούσαμε και μάθαμε αυτές τις δύο μέρες γέμισαν τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή μας με εικόνες και πληροφορίες που θέλουμε να μοιραστούμε με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας κατά την παρουσίαση του προγράμματος στα σχολεία μας. Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ με λεπτομέρειες μας έλυναν κάθε απορία και η φιλοξενία στην εστία του ΚΠΕ συναγωνίζονταν στην προσφορά και την ευγένεια των υπευθύνων. Φύγαμε όλοι λυπημένοι γιατί θέλαμε τουλάχιστον άλλη μια μέρα για να εμπεδώσουμε όλες τις γνώσεις που πήραμε αλλά και να χαρούμε το πανέμορφο περιβάλλον της λίμνης κάτι στο οποίο όλοι οι μαθητές συμφωνήσαμε.
Ελπίζουμε σε επόμενη συνεργασία με το συγκεκριμένο ΚΠΕ.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες
2ου Γυμνασίου Τρικάλων-Γυμνασίου Φαρκαδόνας

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή