Ιδιοκτησία των μοναστηριών και όχι μνημείο της ανθρωπότητας τα Μετέωρα; Reviewed by Momizat on . Απαντήσεις ζητούν τα μέλη της κίνησης Μετέωρα για όλους, που εδώ και δύο χρόνια αντιπαλεύει το Προεδρικό Διάταγμα που επιχειρεί να θέσει απαγορεύσεις σε δραστηρ Απαντήσεις ζητούν τα μέλη της κίνησης Μετέωρα για όλους, που εδώ και δύο χρόνια αντιπαλεύει το Προεδρικό Διάταγμα που επιχειρεί να θέσει απαγορεύσεις σε δραστηρ Rating: 0

Ιδιοκτησία των μοναστηριών και όχι μνημείο της ανθρωπότητας τα Μετέωρα;

Ιδιοκτησία των μοναστηριών και όχι μνημείο της ανθρωπότητας τα Μετέωρα;

Απαντήσεις ζητούν τα μέλη της κίνησης Μετέωρα για όλους, που εδώ και δύο χρόνια αντιπαλεύει το Προεδρικό Διάταγμα που επιχειρεί να θέσει απαγορεύσεις σε δραστηριότητες σε όλη την έκταση των βράχων.

Σύμφωνα με το άρθρο αλλά και με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στην κοινωνία της Καλαμπάκας και των Τρικάλων οι έξι λειτουργούσες ιερές μονές των Μετεώρων έχουν προχωρήσει σε δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο όλου του συμπλέγματος των 150 βράχων και των δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, οι Μονές Αγίου Στεφάνου, Αγίας Τριάδος, Βαρλαάμ, Αγίου Νικολάου, Μεγάλου Μετεώρου και Ρουσάνου έχουν καταθέσει αίτημα στο Κτηματολόγιο να περάσει όλη η έκταση των βράχων και των δασικών εκτάσεων στην ιδιοκτησία τους και μάλιστα, τα αιτήματα έχουν ήδη περάσει το πρώτο στάδιο ελέγχου και έχουν λάβει τους κωδικούς αριθμούς εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Ο Κωδικός αυτός είναι κάτι σαν το ΑΦΜ του κάθε ακινήτου και της κάθε έκτασης.

Αυτό για ένα μνημείο κηρυγμένο από την UNESCO, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, για έναν χώρο που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στη χώρα και για ένα μνημείο της φύσης.

Από το 2017

Η ιστορία είναι παλαιά. Ξεκίνησε το 2016, τότε που στα συρτάρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρχε ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τη σύμφωνη γνώμη της απερχόμενης δημοτικής αρχής Καλαμπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που έθετε απαγορεύσεις στο σύνολο των βράχων και έδινε την αποκλειστική δυνατότητα στις μονές να διαχειρίζονται τα βράχια κατά το δοκούν, οδηγώντας έτσι την περιοχή αποκλειστικά σε έναν θρησκευτικού τύπου τουρισμό, ο οποίος θα άφηνε κέρδη μόνο στις Μονές.

Τότε, η κίνηση Μετέωρα για όλους είχε αντιδράσει δυναμικά. Τόσο με παραστάσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και με επιστολές διαμαρτυρίας προς τις αρχές. Κάτοικοι της Καλαμπάκας ζητούσαν η γη των Μετεώρων να είναι δημόσια, εξηγούσαν ότι οι αθλητικές δραστηριότητες (αναρρίχηση, κ.λπ.) ποτέ δεν γινόταν σε βράχους που υπάρχουν λειτουργούσες μονές, ενώ και επαγγελματίες της περιοχής, μικροβιοτέχνες δηλαδή που επρόκειτο να εκδιωχθούν με βάση το προεδρικό διάταγμα, είχαν αντιδράσει. Την ίδια ώρα ο Δήμος Καλαμπάκας τότε, υπερασπίζονταν το Προεδρικό Διάταγμα.

Αποτέλεσμα αυτής της αναστάτωσης ήταν η επίσκεψη στην Καλαμπάκα τον Αύγουστο του 2017 της υπουργού Πολιτισμού.

Τότε, σε εκείνη τη διαβούλευση είχε φανεί ξεκάθαρα και η στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στάση που είχε διαφανεί και λίγο πριν με ένα λάθος μέιλ που καλούσε ιερά μονή σε συμμόρφωση σε σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις (έως ότου ηρεμήσουν τα πράγματα), με τη μονή να απαντά κατά λάθος στον καταγγέλλοντα τις παραβάσεις και όχι στην προϊσταμένη της Εφορείας

Ηρεμία πριν την καταιγίδα

Το τελευταίο διάστημα και ενώ πολίτες της Καλαμπάκας και του Καστρακίου ανέμεναν εξελίξεις γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα, μετά και την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η δήλωση στο κτηματολόγιο των ιερών μονών, που εκτιμούν ότι το μνημείο της φύσης είναι ιδιοκτησία τους ήρθε και πάλι να ταράξει τα νερά. Είναι απορίας άξιο αν το δημόσιο, ο δήμος Καλαμπάκας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ή κάποιος από τους φορείς του δημοσίου έχουν προχωρήσει επίσης σε δήλωση ιδιοκτησίας. Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής και τα μέλη της Κίνησης αναμένουν απαντήσεις.

Δείτε εδώ παλαιότερα ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα!

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (VIDEO)

«ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ (AUDIO)

ΑΡΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (VIDEO)

efsyn.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή