Πρόσκληση για την «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία» Reviewed by Momizat on . Μια νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με τίτλο «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία», εκδόθηκ Μια νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με τίτλο «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία», εκδόθηκ Rating: 0

Πρόσκληση για την «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία»

Πρόσκληση για την «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία»

Μια νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με τίτλο «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία», εκδόθηκε την Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018 από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.  Κώστα Αγοραστό.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας, με σκοπό την συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (ΠΕΠΘ).

Η Πολιτιστική Διαδρομή καλύπτει σημαντικά αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) ως την Ανατολική (Μαγνησία).

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει το σύνολο των τεσσάρων αρχαίων θεάτρων της Θεσσαλίας (το μεγάλο και το μικρό Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο της Δημητριάδος, το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών) καθώς και μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημεία και μνημειακά σύνολα, όπως οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, το σπήλαιο της Θεόπετρας και η περιοχή των Μονών των Μετεώρων.

H παραπάνω πρόσκληση αφορά αποκλειστικά σε παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης σε μνημεία που εντάσσονται στην κεντρική διαδρομή της ΟΧΕ και τα οποία ονοματίζονται ρητά στην ενότητα Ο.Χ.Ε. του ΠΕΠΘ, καθόσον αποτελούν τη βάση σχεδιασμού της και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • εργασίες αποκατάστασης, αναβάθμισης, ενίσχυσης λειτουργικότητας μνημείων,
  • σε παρεμβάσεις που αφορούν στην πρόσβαση των Μνημείων,
  • σε σχεδιασμό λειτουργικής φύσης υποδομών, όπως η περίφραξη/φύλαξη, ο ηλεκτροφωτισμός, η φύτευση, παρεμβάσεις στο χώρο εξωτερικά/πέριξ του Μνημείου εφόσον ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.α.
  • καθώς και στην προμήθεια εξοπλισμού που τοποθετείται μόνιμα σε αυτά και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία τους ως Μνημεία.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θεωρεί πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή που με όχημα το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας θα δόσει ώθηση στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή