"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.8 C
Trikala

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αποχή από τις εκλογές της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Υγείας-Πρόνοιας καλεί τους Νοσηλευτές-τριες σε
αποχή από τις εκλογές της ΕΝΕ στις 3/4 Νοεμβρίου
1)Καταγγέλλουμε τις εκλογές-παρωδία,
2) Δεν τους νομιμοποιούμε με την συμμετοχή μας,
3) Nα παραιτηθεί και να αποχωρήσει άμεσα η σημερινή ηγετική ομάδα από την διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
Πραγματοποιούνται εκλογές στις 3 και 4 Νοεμβρίου για το νοσηλευτικό επιμελητήριο μας, την ΕΝΕ. Σε μια εποχή όπου η νοσηλευτική κοινότητα βιώνει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) με πάνω από 5 χιλιάδες άνεργους νοσηλευτές και με εκατοντάδες νοσηλευτές που αρκούνται στην ελεημοσύνη και τα ψίχουλα των voucher υγείας («επιταγή κατάρτισης εργασίας»), με χιλιάδες νοσηλευτών απλήρωτους στις ιδιωτικές κλινικές, με δεκάδες δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης νοσηλευτών που μαζικά στέλνουν εκατοντάδες πλέον απελπισμένους συναδέλφους μας στο εξωτερικό για αξιοπρεπή εργασία, με την αξιολόγηση/απολύσεις στο Δημόσιο που βρίσκεται επί θύρας, είναι ανάγκη η νοσηλευτική κοινότητα να εκφραστεί ανοιχτά, δημοκρατικά, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια και να εκλέξει τους εκπρόσωπους της.
Ειδικά τώρα, η σημερινή (και ισόβια, από την ίδρυση της έως τώρα) διοίκηση της ΕΝΕ είναι ο «Δούρειος Ίππος» της επιβολής των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων μέτρων στην Υγεία.
1) Είναι η σημερινή διοίκηση της ΕΝΕ που έσπευσε να επικροτήσει το νόμο που ψήφισε ο προηγούμενος υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το περιβόητο ΠΕΔΥ, και που διέλυσε την όποια δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είχε απομείνει.
Υπενθυμίζουμε πληροφοριακά ότι εντελώς συμπτωματικά εκείνο το διάστημα διόρισε η κυβέρνηση δύο βασικά στελέχη της ΕΝΕ σαν μέλη της διοίκησης του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας (ο Δ.Σκουτέλης κι ο Δ.Πιστόλας – τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στη διοίκηση αντίστοιχα).
2) Είναι η σημερινή διοίκηση της ΕΝΕ που αντί να διεκδικεί μαχητικά μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών με αξιοπρεπείς μισθούς σε νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πχ σαν οικογενειακοί νοσηλευτές, νοσηλευτές στην κοινότητα), μεριμνούν για την μετατροπή του επαγγέλματος σε μπίζνα ώστε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι να πουλάμε υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό που δεν βρίσκει πουθενά πλέον δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας.
3) Είναι η σημερινή διοίκηση της ΕΝΕ πάλι που, σαν φυσική ηγεσία και της ΠΑΣΥΝΟ, έσπευσαν να επικροτήσουν τον νόμο για την αξιολόγηση και τις απολύσεις συναδέλφων στο Δημόσιο (δηλώνοντας ότι «οι νοσηλευτές θέλουν την αξιολόγηση»), και επιπλέον εξέδωσαν και υπόγεια απειλητική ανακοίνωση προειδοποιώντας μας «να μην θέσουμε σε κίνδυνο την σταδιοδρομία μας» και καλώντας μας με κείμενο που μοιράστηκε υπηρεσιακά σε κάθε τμήμα μέσα από τις διευθύνσεις στις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες να συμπληρώσουμε «επιφυλασσόμενοι» τις εκθέσεις αξιολόγησης συναινώντας στις απολύσεις του 15% των «ανεπαρκών» συναδέλφων μας!!
4) Είναι οι ίδιοι «συνάδελφοι» που λειτουργούνε υπονομευτικά και διασπαστικά μέσα στο υγειονομικό κίνημα που αγωνίζεται κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς με πρωτοβουλία τους στο ΓΝ Κρατικό Νικαίας μπλοκάρανε την αυτόματη εγγραφή στα επιχειρησιακά σωματεία των νοσοκομείων όλων των νεοδιόριστων υγειονομικών αφήνοντας τους συνδικαλιστικά ακάλυπτους κι ανυπεράσπιστους απέναντι στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης!!
5) Γιατί, πραγματικά, ποιος μπορεί να θεωρεί ότι αυτοί οι «συνάδελφοι» εξυπηρετούν τα εργασιακά επαγγελματικά συμφέροντα των νοσηλευτών? α) Αυτοί που έχουν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, β) αυτοί που επικροτούν το νόμο διάλυσης της ΠΦΥ, γ) που δε λένε τσιμουδιά προς την κυβέρνηση για τις χιλιάδες ανέργων νοσηλευτών και τις εκατοντάδες νοσηλευτών που ξενιτεύονται για δουλειά στο εξωτερικό, δ) που δε λένε κουβέντα για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στην ιδιωτική Υγεία, ε) και που δεν προκήρυξαν, σαν Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, ούτε μία μαζική κινητοποίηση / απεργία τα τελευταία χρόνια της επέλασης του Μνημονίου?
Είναι ήδη καταγεγραμμένη από πολύ καιρό πριν η αντισυναδελφική και αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά στα όργανα διοίκησης της ΕΝΕ όπου δε σέβονται τα δικαιώματα της όποιας μειοψηφίας, και συνολικά αναλώνονται σε μία ακατάσχετη δικομανία με μία τρομοκρατική αυταρχική πολιτική απέναντι σε όσους συναδέλφους διαφωνούνε με την δική τους άποψη, είτε σύροντας τους στα δικαστήρια ακόμα και για απλά μη αρεστά σε αυτούς σχόλια στο Διαδίκτυο, είτε και για μη καταβολή συνδρομών στην ΕΝΕ.
Θα περιμέναμε να δρομολογούσαν διαδικασίες για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή συναδέλφων στις επικείμενες εκλογές, είτε απλά με το δικαίωμα του «εκλέγειν» είτε και με το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Αντίθετα, τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας άψογα σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας να πετύχουν το αντίθετο ακριβώς.
Πιο ειδικά, «μας έκαναν τη χάρη» να μειώσουν την ετήσια συνδρομή από τα 45 στα 40 ευρώ. Αλήθεια, τι εμποδίζει να έχουμε μία σχεδόν συμβολική συνδρομή 10 ευρώ τον χρόνο, ώστε 10 ευρώ επί των 30 χιλιάδων νοσηλευτών που θα μπορούσαν πλέον να εγγραφούνε να έχει η Ένωση έσοδα 300.000 ευρώ τον χρόνο? Μάλλον είναι πιο προσοδοφόρο από την σημερινή κατάσταση όπου λιγότεροι από 5 χιλιάδες συναδέλφων καταβάλλουν συνδρομή των 40 ευρώ, με το ζόρι κιόλας και με την απειλή πειθαρχικού συμβουλίου και οικονομικών κυρώσεων και προστίμων. Πχ υπάρχουν συνάδελφοι που τους επιβλήθηκαν εκδικητικά πρόστιμα έως και 1200 ευρώ! Χιλιάδες συνάδελφοι δεν εγγράφονται ή δεν ανανέωσαν συνδρομές οπότε δεν συμμετέχουν και στις εκλογές.
Αυτή η νοσηρή κατάσταση εξυπηρετεί αποκλειστικά την σημερινή διοίκηση της ΕΝΕ, που θέλουν να εξασφαλίζουν στο διηνεκές την παραμονή τους και να εξυπηρετούν σαν γνήσιοι υπάλληλοι της κυβέρνησης τα σχέδια της για την άλωση των εργασιακών και δικαιωμάτων του νοσηλευτικού κόσμου.
Απόδειξη των παραπάνω είναι η αυταρχική αντιδημοκρατική σπουδή τους να ψηφίσουν το περιβόητο άρθρο 25 στον νόμο 4272 όπου αλλάζει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης στην ΕΝΕ.
Σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη, και γνωστό για τις αντιδημοκρατικές. αυταρχικές και ακροδεξιές του ιδέες (πρόεδρος της νεολαίας της φιλοχουντικής πολιτικής οργάνωσης ΕΠΕΝ στο παρελθόν), μηχανεύτηκαν ένα εκλογικό σύστημα όπου απαγορεύουν τη συμμετοχή εκλογικών συνδυασμών υποψηφίων στα Περιφερειακά τμήματα. Πιο ειδικά θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων θα σταυροδοτούνται όλοι χωρίς περιορισμό σταυροδοσίας με αποτέλεσμα την προικοδότηση των επικρατέστερων, πιο «δημοφιλών» υποψηφίων. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ απλά καθώς συγκεκριμένοι «δημοφιλείς» υποψήφιοι μπορούνε ο καθένας να σταυροδοτηθούν απεριόριστα από όλους τους ψηφίζοντες εκλογείς στο κάθε Περιφερειακό Τμήμα!!
Στο επόμενο στάδιο της εκλογής των Αντιπροσώπων ισχύει το αναλογικό σύστημα και μόνο εκεί πλέον επιτρέπεται η συμμετοχή εκλογικών συνδυασμών υποψηφίων.
Είναι διαβρωμένοι πέρα για πέρα, πολιτικά και ηθικά, αυτοί οι εγκέφαλοι που μηχανεύτηκαν αυτό το διπρόσωπο σχέδιο εκλογής (πλειοψηφικό στα Περιφερειακά τμήματα, αναλογικό μόνο στους Αντιπρόσωπους για το ΔΣ). Επιδιώκουν ξεκάθαρα να αποκλείσουν ενοχλητικές συμμετοχές και παρουσίες απλών συναδέλφων ή και συνδυασμών οι οποίοι εν δυνάμει θα ασκούσουν κριτική και έλεγχο εάν και εφόσον εκλέγονταν στο ΔΣ της ΕΝΕ.
Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση όπου μία συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα «συναδέλφων», η σημερινή ηγεσία της ΕΝΕ δηλαδή, δρομολογεί τις διαδικασίες όπου θα επανεκλέξουν τους αυστηρά τους εαυτούς τους «παμψηφεί» και με την ειλικρινή και αμέριστη στήριξη και βοήθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι
1) Δεν συμμετέχουμε στις «εκλογές»-παρωδία για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης της ΕΝΕ, δεν νομιμοποιούμε αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή.
2) Καλούμε τη νοσηλευτική κοινότητα να απέχει συνολικά από αυτές τις «εκλογές».
3) Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αναλογισθεί τις ευθύνες του και να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε εξαρχής και από μηδενική βάση να εκλεγεί δημοκρατικά, με απλή αναλογική, μία αποδεκτή από όλους νέα διοίκηση του νοσηλευτικού μας επιμελητηρίου.
4) Παλεύουμε για την υπεράσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για το σύνολο του νοσηλευτικού κόσμου, μαζί με όλους τους άνεργους , τους απλήρωτους ή υπό απόλυση νοσηλευτές της ιδιωτικής Υγείας, μαζί και με όλους τους δημόσιους νοσηλευτές που αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου, της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του –κάποτε – δημόσιου Δωρεάν ΕΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης