"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.4 C
Trikala

Απέτυχε και για τις 100 δόσεις η κυβέρνηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

 
Σύγχυση και ταραχή ακόμα και στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που ετοιμάζονταν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο Σαββαΐδου, για να ξεκινήσει η ρύθμιση με τις 100 δόσεις, προκαλεί το αλαλούμ με τις εξαιρέσεις που προστέθηκαν εκ των υστέρων στον πολύπαθο νόμο 4305, που ψηφίστηκε πριν μόλις δύο εβδομάδες.
Αν τελικώς η τροπολογία περάσει και ψηφιστεί από τη Βουλή όπως εξ αρχής κατατέθηκε, και εφόσον δεν αλλάξει ξανά, η ρύθμιση αλλάζει σε βασικά σημεία της και θα χρειαστεί να εκδοθεί και νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, που θα επανακαθορίζει ποιοι φορολογούμενοι εντάσσονται και ποιοι όχι.
Όπως όλα δείχνουν και με τα έως τώρα δεδομένα, μετά και τις νέες αλλαγές, από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι οφειλέτες που χρωστούν:
– τις 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.
– η τρίτη διμηνιαία δόση, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014, και αφορά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014
– τα τέλη κυκλοφορίας 2014 που, βάσει νόμου, δεν εντάσσονται σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.
Αντιθέτως, στη ρύθμιση εντάσσονται κανονικά και δεν επηρεάζονται από τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές στους νόμους:
– όλα τα χρέη που είχαν βγει ληξιπρόθεσμα πριν την 1η Οκτωβρίου
– μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ εφόσον δεν έχει πληρωθεί ακόμα
– οι δύο πρώτες δόσεις, εφόσον δεν πληρώθηκαν, του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014.
– οι ενεργές ρυθμίσεις χρεών που τηρούν με συνέπεια οι οφειλέτες
– οι χαμένες ρυθμίσεις χρεών που έχουν βγει ληξιπρόθεσμες πριν την 1η Οκτωβρίου.
Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι αλλαγές αυτές έχουν ικανοποιήσει τους δανειστές, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά, που επέφεραν και τις τροποποιήσεις σε ένα νόμο που είχε ήδη ψηφιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, μέσω email που έχουν στείλει, ζητούν και πιέζουν για πολλές περισσότερες διορθώσεις και αλλαγές, από αυτές που έκανε δεκτές ο υπουργός Οικονομικών.

Εσωτερικοί κραδασμοί στην κυβέρνηση

Εσωτερικούς κραδασμούς προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αλλαγή της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεσή του από τις 100 δόσεις, με την κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων να χαρακτηρίζεται «εκρηκτική».
Το κυβερνητικό επιτελείο αμήχανα λέει ότι “έγινε ένα λάθος, που τώρα το διορθώνουμε”. Στο παρασκήνιο, βέβαια, υπάρχει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πολύ απλά απαίτησε να αλλάξει η ρύθμιση, διαφορετικά δεν επιστρέφει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, η εξήγηση ότι “πρόκειται απλά για ένα λάθος”, δεν κρίνεται επαρκής από τους βουλευτές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την τροπολογία “που διορθώνει το λάθος”, δεν την έφερε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης, παρότι έχει την υπογραφή του, αλλά ο αναπληρωτής, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε χειριστεί ο κ. Χαρδούβελης και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ την εκτέλεση είχε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία όμως δεν μετείχε στη λήψη της απόφασης και την οποία κάποιοι θέλησαν να χρησιμοποιήσουν σαν αποδιοπομπαίο τράγο.
Βουλευτής εξηγούσε: “Ο Χαρδούβελης δεν τόλμησε να έρθει, ο Σταϊκούρας είναι πιο φιλικός και πιο προσηνής και δεν ευθύνεται, γι’ αυτό τον έβαλαν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”. Ο ίδιος βουλευτής έλεγε: “Αν έγινε ένα λάθος, να μας πουν ποιος το έκανε και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν μπορεί η αυστηρότητα του πρωθυπουργού να εξαντλείται στον Στύλιο. Είναι θέμα αξιοπιστίας ημών των βουλευτών, δεν μπορεί να μας ζητάνε να ψηφίσουμε και μετά από τρεις ημέρες να αλλάξουμε την ψήφο μας”.
Πηγή: www.newmoney.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης