"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Απίστευτη δικαιολογία του πλοιάρχου του Norman Atlantic για την απουσία συναγερμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ερωτήματα προκαλούν αποσπάσματα της μαραθώνιας κατάθεσης του πλοιάρχου του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι που δίνουν στη δημοσιότητα ιταλικά ΜΜΕ. Ο Τζακομάτσι κατέθετε επί πεντέμισι ώρες στις αρχές του Μπάρι, και  ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί πυρασφάλειας του πλοίου. «Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό» υποστήριξε ο Τζακομάτσι, απαντώντας και στις καταγγελίες διασωθέντων ότι το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους καθυστέρησε να ενημερώσει τους επιβάτες.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Πρίντεζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Σε λιμάνι της Ιταλίας, πιθανότατα στο Πρίντεζι, αναμένεται να οδηγηθεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic». Όπως ανέφερε μέλος πληρώματος ρυμουλκού που βρίσκεται στην περιοχή, το «Norman Atlantic» έχει δεθεί από ιταλικό ρυμουλκό, ενώ πάνω στο πλοίο επιβιβάστηκε και εξειδικευμένο προσωπικό, και σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η επιχείρηση ρυμούλκησης. Στην περιοχή βρίσκονται πέντε ρυμουλκά. Ωστόσο, οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως πού θα οδηγηθεί το πλοίο.

Η Αλβανία έδωσε σήμερα την άδεια στο οχηματαγωγό Norman Atlantic, που επλήγη από πυρκαγιά, να εγκαταλείψει τα αλβανικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί προς ένα ιταλικό λιμάνι, έγινε γνωστό από επίσημη αλβανική πηγή. «Μετά το αίτημα των αρχών του Μπάρι (νοτιοανατολική Ιταλία), η αλβανική δικαιοσύνη αποφάσισε να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του οχηματαγωγού προς την Ιταλία», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αλβανικής εισαγγελίας Αλμπί Σεράνι. Οι επιχειρήσεις αυτές θα αρχίσουν μόλις το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες, πρόσθεσε.

«Για να ρυμουλκηθεί προς την Ιταλία το οχηματαγωγό που φέρει ιταλική σημαία και βρίσκεται μέσα στα αλβανικά χωρικά ύδατα, ήταν απαραίτητη η άδεια των αλβανικών δικαστικών αρχών», εξήγησε ο Σεράνι. Η πυρκαγιά στο Norman Atlantic που εκδηλώθηκε στα ανοικτά της Αλβανίας στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, σύμφωνα με τα ως τώρα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο οι νεκροί αναμένεται ότι θα είναι περισσότεροι, καθώς έχει πλέον “διαπιστωθεί” η παρουσία λαθρεπιβατών πάνω στο πλοίο ενώ ο κατάλογος των επιβατών δεν θεωρείται αξιόπιστος.

Εκτός από τους 11 επιβάτες, δύο αλβανοί ναυτικοί που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ένα καλώδιο ρυμούλκησης του οχηματαγωγού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ωστόσο το ναυάγιο του οχηματαγωγού ενδέχεται να αποκαλύψει και άλλα θύματα, προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε, αρμόδιος για την έρευνα που άρχισε για τις συνθήκες του δράματος.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης