Βαρέλι δίχως πάτο τα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τον τόπο Reviewed by Momizat on . To βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων για το λαό και τον τόπο δεν έχει πάτο, καθώς η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο να υλοποιήσει To βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων για το λαό και τον τόπο δεν έχει πάτο, καθώς η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο να υλοποιήσει Rating: 0

Βαρέλι δίχως πάτο τα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τον τόπο

Βαρέλι δίχως πάτο τα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τον τόπο

To βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων για το λαό και τον τόπο δεν έχει πάτο, καθώς η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο να υλοποιήσει 56 προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταβληθεί η δόση2,8 δισ. ευρώ και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.  

Μάλιστα, οι δανειστές έχουν δώσει συγκεκριμένο χρονικό όριο στην κυβέρνηση, αφού, όπως προκύπτει από έγγραφο του ESM, αν η δόση δεν εκταμιευθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, τα χρήματα χάνονται, και για να είναι πάλι στη διάθεση της Ελλάδας, θα πρέπει να ληφθεί εκ νέου έγκριση από τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια.  

Μεταξύ των 15 προαπαιτούμενων για τη δόση και των 41 δράσεων για την ολοκλήρωση τηςδεύτερης αξιολόγησης, όπως καταγράφονται στα σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον συνδικαλιστικό νόμο, η κύρωση από τη Βουλή της συμφωνία πώλησης του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, η στελέχωση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και η μεταβίβαση σε αυτό και άλλων ΔΕΚΟ, η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος κ.λπ.  

Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του ESM και πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού, είναι τα εξής:    

1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, μέσω: 

• Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. 

• Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας. 

• Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ. 

2. Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών. 

3. Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να: 

• Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών. 

• Έχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου. 

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. 

5. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών τουΕλληνικού. 

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ. 

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στιςμακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό. 

8. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα τουΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο. 

9. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων. 

11. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση τηςαγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες. 

12. Νέο πλαίσιο για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017. 

13. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕκαι τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή. 

14. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων. 

15. Εως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).  

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή