"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18 C
Trikala

Financial Times : Η Ελλάδα σύντομα θα γίνει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ – Χειρότερα και από Βουλγαρία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την πραγματικότητα πίσω από τη μαγική εικόνα των αριθμών στην ελληνική οικονομία αναδεικνύουν οι Financial Times  με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σε (επώδυνο) πλαίσιο».

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, έχει όμως γίνει και η φτωχότερη, επισημαίνει η στήλη Alphaville των Financial Τimes.

Μεταξύ άλλων καταγράφουν μερικές από τις πιο σημαντικές θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες που έρχονται ως απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

«Η χώρα είναι πραγματικά ανάμεσα σε εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, όμως έχει γίνει και η φτωχότερη» σχολιάζουν οι Financial Times στην ανάλυσή τους.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι κάτι σχετικά νέο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Έκτοτε, σε 10 χώρες το βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε πάνω από αυτό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος.

Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ».

Άρθρο δημοσίευμα Financial Times

Αναλυτικά το άρθρο των Financial Times:

«Ήρθε η ώρα να δούμε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία σε ιστορικό πλαίσιο. Η χώρα συγκαταλέγεται πράγματι στις καλύτερες πρόσφατες επιδόσεις της ευρωζώνης, αλλά έχει γίνει και η φτωχότερη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P ήταν ο τελευταίος που έπλεξε το εγκώμιο της χώρας, καθώς αναθεώρησε τις προοπτικές της χώρας σε “θετικές”. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της ανάληψης από τις ελληνικές αρχές “μιας ευρείας κλίμακας ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της αντιμετώπισης μακροχρόνιων σημείων συμφόρησης”, η οποία ενίσχυσε την ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να ωθεί τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να ξεπερνά τις αντίστοιχες της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πράγματι, τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% το 2023.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το 2023, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση της Γερμανίας κατά 0,3%. Από το 2019, πριν από την πανδημία, η χώρα αναπτύχθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% και φέτος και θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ισχυροί αριθμοί του τουρισμού – οι οποίοι συμβαδίζουν με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης – βοηθούν. Το ίδιο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη, όπως η αύξηση της ψηφιακής πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων και η βελτίωση της διαφάνειας και των δημόσιων οικονομικών.

Όπως δήλωσε στη FTAV ο οικονομολόγος της BNP Paribas Guillaume Derrien:

Η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η απότομη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν.

Ωστόσο …

Η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι κάτι σχετικά νέο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Έκτοτε, σε 10 χώρες το βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε πάνω από αυτό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος.

Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Πώς συμβιβάζονται αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας;

Η απάντηση βρίσκεται στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του 2010. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημίας ήταν εξαιρετική για καιρό ειρήνης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% από την κορυφή έως κάτω. Το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 65%. Την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σχεδόν στο 30%.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν πρωτοφανές στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, σημειώνει ο Γιώργος Λαγαρίας επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022, την τελευταία διαθέσιμη τιμή στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο κατασκευαστικός τομέας – σημαντικός μοχλός ανάπτυξης πριν από την κρίση – έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% του ΑΕΠ στο αποκορύφωμα της φούσκας του 2008, έχουν έκτοτε κατρακυλήσει στο 2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Όπως λέει ο Derrien της BNP: ” Η Ελλάδα έχει πλέον ένα λιγότερο ανισόρροπο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης -κάτι που είναι θετικό- αλλά η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν έχει ακόμη εξισορροπηθεί πλήρως από την επέκταση σε νέους τομείς.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο κ. Λαγκάριας υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη με περιορισμένη μόχλευση* -που είναι η περίπτωση της Ελλάδας- θα παραμείνει υποτονική και προβλέπει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια “επίμονων μεταρρυθμίσεων” για να επιστρέψει η Ελλάδα στο σημείο που βρισκόταν το 2007. Οι χαμηλές επενδύσεις και η υποτονική παραγωγικότητα συνεχίζουν επίσης να περιορίζουν το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Derrien. Στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο – καθώς το 90% των τουριστικών υποδομών της χώρας και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους – και τα ολοένα και πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.

Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να πανηγυριστεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την έχει αφήσει σε μια τρύπα από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θά βγούν τώρα οι γαλάζιες κατσαρίδες τής νδούλας να μάς πούν οτι οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς εχουν υποστεί ”εισοδισμό” από τούς κομμουνιστάς οι οποίοι τήν έχουν καταλάβει και κάνουν μεσα από τα πρωτοσέλιδα της τήν προπαγάνδα τους;
    Τι θα μάς πούν τώρα;
    Οτι τί;
    Η μήπως ξέχασαν να τήν συμπεριλάβουν στήν λίστα Πέτσα και επειδή δέν πήρε λεφτουδάκια οπως ο Εικόνομιστ έπαψε να υμνεί τήν ψευδοχώρα-ναυάγιο τού Κούλη;
    Ε;
    Για πέστε μας νδούλια ”μου”, τί ισχύει από όλα ;

    • To άρθρο το διάβασες ή μόνο τον τίτλο?
      Η ΕΕ γράφει οτι αναπτύχθηκε κατά 17% (με την ποσοτική χαλάρωση και το χαμηλό πετρέλαιο τότε) όταν εδώ κρατούσε ομπρέλλα η ΠΦΑ…Τώρα προσπαθεί η Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο χρόνο.
      H εσωτερική υποτίμηση εντός Ευρώ έγινε λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας και θέλει χρόνια και επιπλέον συγκρούσεις με τον κρατισμό για να επιλυθεί.

      • Και γι΄αυτό φταίει η ΠΦΑ, όπως τότε τον Ιούνιο του 1965, έφταιξαν οι ΠΦΚΣ (πρώτη φορά κομμουνιστές στρατιώτες) που έριξαν αμέτρητα κιλά …ζάχαρης* στα οχήματα του στρατού, με σκοπό το σαμποτάζ.
        *Φυσικά, ήταν Σοβιετική η ζάχαρη, από τη Σιβηρία. Το πιστοποίησαν οι τότε κρατικές υπηρεσίες.
        ΥΓ. Γι΄ αυτό ψηφίζουμε ΠΦΑ, διότι κρατάει ομπρέλλλλλλα* στο φασισμό.
        *Άμα είσαι …λάρτζ, να είσαι…

  2. Καλησπέρα!Όσοι έχουμε
    Ζήσει στα Βαλκάνια ξέρουμε πού περίπου είμαστε εδώ στις τιμές κ στην ακρίβεια.Η κυβέρνηση έχει κάνει λίγα πραγματα στο να ελέγξει πολυεθνικες αλλά κ εμείς σαν καταναλωτές να ψάχνουμε προσφορές κ να τιμωρουμε σνομπαροντας τις αγορές!!Έξω οι κλέφτες!Όμως βλέπω και μια πανάκριβη σε κόστος βουλή με πολλά προνόμια γιατί?Με τόσους πολέμους γυρω-γυρω!!

  3. Πρέπει να αλλάξουμε ατζέντα! πρώτον, πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση!δεύτερο, πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή κυβέρνησης!τρίτον, να μπορέσει ο έλληνας να ζήσει λίγο καλύτερα και προφανώς να έχουμε συνέχεια σαν έθνος. Θα μπορούσα να πω περισσότερα αλλά? Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση.

  4. Πάντα ψάχνουμε δικαιολογίες…..άλλοτε φταίνε οι “κακοί” δυτικοί,άλλοτε η χούντα κ φυσικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις που όμως ψηφίζονται από έναν λαό που ποτέ δεν έχει Καθρέπτη να δει την ανικανότητα του!!!!

  5. Nai παληκαρια μου, ειμαστε ΦΤΩΧΟΙ με τους μισθους που εχουμε Αυτο οφειλεται στην χαμηλη παραγωγικοτητα,που με τη σειρα της οφειλεται εν πολλοις στην υπαρξη σχεδον ενος εκατομυριου μικρων και πολυ μεσαιων επιχειρησεων ! Με αυτο το μοντελο αναπτυξης θα ειμαστε μονιμως κολλημενοι στον πατο.Πρεπει να δημιουργηθουν αρκετες μεγαλες επιχειρησεις που θα πατησουν ΟΧΙ στους χαμηλους μισθους αλλα στην επιτευξη αυξημενης παραγωγικοτητος με προιοντα ελκυστικα στη διεθνη αγορα ! Με τον τουρισμο μονο, οσο καλοδεχουμενος και να ειναι, ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ !Ας το καταλαβουν αυτο οι κυβερνησεις ! Δεξιες και Αριστερες !

  6. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικοτητα με 24% ΦΠΑ ούτε με 800 ευρώ μισθό και βέβαια ούτε με 3 μνημόνια τα οποία η νόμοι δεν καταργήθηκαν δεν βγήκαμε από τα μνημόνια ακόμα ησχύουν το χρέος είναι 400 δις δεν υπάρχει ελπίδα εντός εε ευρώ…μας έλεγαν ότι αν φύγουμε δεν θα έχουμε να φάμε χαχα και ότι όλα θα είναι ακριβά ενώ τώρα με εε ευρώ πάση θυσία όλα είναι φτηνά και με γεμάτες τσέπες είμαστε στην εε ευρώ αλλά όχι το ίδιο στην εε ευρώ δεν έχει 800 ευρώ μισθό αλλά πάνω από 1200 και μισθό ενταξει ναι ξεχασα ελλαδα εχει μισθους βουλγαριας με τιμες γερμανιας γιαυτό δεν προκειτε να κρατήσει για πολύ αυτό δεν γίνετε…

    • Μας έλεγαν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά εδώ κρατήσαμε τους φόρους αντί για τις αλλαγές.
      Κλειστά επαγγέλματα και μικροσκοπικές, μη ανταγωνιστικές ατομικές επιχειρήσεις που ζουν από τη φοροδιαφυγή.

      ΥΓ τώρα συγκρίνεσαι με τη Βουλγαρία, εκτός Ευρώ θα συγκριθείς με Πακιστάν και Μπαγκλαντές στη φτώχεια.

      • ”ΥΓ τώρα συγκρίνεσαι με τη Βουλγαρία, εκτός Ευρώ θα συγκριθείς με Πακιστάν και Μπαγκλαντές στη φτώχεια.”
        Εάν είχατε απορία, για το πως ορίζεται ο ραγιάς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης