"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Εκδηλώσεις για αλαγή νοοτροπίας στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια εβδομάδα μετά την πρώτη σύσκεψη, ο Δήμος Τρικκαίων θέτει ως πρώτιστο και κυρίαρχο μέλημά του, την κινητικότητα και, κυρίως την προσβασιμότητα – προσπελασιμότητα στην πόλη των Τρικάλων – κατά κύριο λόγο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου (δηλαδή μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής) είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος κ. Γ. Κωτούλα. Αντικείμενό της, ο προγραμματισμός των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, οι δράσεις για την οποία θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 16 – 22 Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ευρώπη.
Μέσα στις λίγες αυτές ημέρες, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου κινήθηκαν τάχιστα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εκπονήθηκε κατόπιν συσκέψεων με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Σε γενικές γραμμές, κινείται στο τρίπτυχο προσβασιμότητα – δημιουργία – εκπαίδευση, στοχεύοντας, όπως ανέφερε ο κ. Κωτούλας, στην ενεργοποίηση των τρικαλινών όλων των ηλικιών, για την αλλαγή της νοοτροπίας μας.
mobility weekΑυτής που θεωρεί ως μόνο και κυρίαρχο μέσο μετακίνησης το αυτοκίνητο, που περιφρονεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αδιαφορεί για τον ποδηλατόδρομο, που θεωρεί ως χώρο στάθμευσης των δίκυκλων, οποιοδήποτε σημείο, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση ποδηλάτου και πεζού στους πεζόδρομους.
Της ίδιας, όμως, που έχει καταστήσει τα Τρίκαλα πανελλήνιο φαινόμενο, με την παραχώρηση προτεραιότητας από όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς οχημάτων στις διαβάσεις πεζών, τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία της πόλης.
Οπότε, η καταβολή προσπάθειας για εμφύσηση νοοτροπίας που θα προσιδιάζει με τα χαρακτηριστικά του σεβασμού στον πεζό, στο άτομο με αναπηρία, στον ηλικιωμένο, στις μητέρες με τα καροτσάκι.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή οργάνωσε εκδηλώσεις, οι οποίες θα πλαισιώσουν την Εβδομάδα Κινητικότητας.
Η λογική ήταν στο πλαίσιο του φετινού συνθήματος της «Εβδομάδας Κινητικότητας» με τίτλο «Οι δρόμοι μας, Η Επιλογή μας».
Ετσι, επιλογή είναι,
– να υπάρξουν εκδηλώσεις με νέους της πόλης που ασχολούνται με το σκέτιμπορντ, με νέους ηθοποιούς που λειτουργούν ακτιβιστικά, με ανθρώπους του ποδηλάτου για δωρεάν σεμινάρια επιδιόρθωσης, με ζωγραφική, με παραδοσιακά παιχνίδια κ.α.
– να υπάρξει προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, αξιοποίηση του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενεργοποίηση της σχέσης φαντασία – πράξη για την τέχνη, δράσεις σχολείων, αλλά και σημαντικές εκπλήξεις εντός πόλης.
Η δημοτική αρχή επιθυμεί, να μην έχουν αυτές οι εκδηλώσεις έναν επετειακό χαρακτήρα. Επιδιώκει – και ήδη εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή – να αλλάξει δεδομένα που επικρατούν στον τομέα της προσβασιμότητας στην πόλη, αλλά και στα χωριά.
Να διαμορφώσει μια πολιτική που, σε συνεργασία με τους τρικαλινούς, θα προωθεί την εικόνα ενός «πολιτισμού της προσβασιμότητας».
ΣΗΜ.: Το ακριβές και αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομαδιαίας εκδήλωσης θα ανακοινωθεί άμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης