Η ΝΔ αποχώρησε από συζήτηση νόμου υπέρ ΑμεΑ – Οι αλλαγές για την ανακούφιση των συμπολιτών μας Reviewed by Momizat on . Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του έγινε από την Ολομέλεια το σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του έγινε από την Ολομέλεια το σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την Rating: 0

Η ΝΔ αποχώρησε από συζήτηση νόμου υπέρ ΑμεΑ – Οι αλλαγές για την ανακούφιση των συμπολιτών μας

Η ΝΔ αποχώρησε από συζήτηση νόμου υπέρ ΑμεΑ – Οι αλλαγές για την ανακούφιση των συμπολιτών μας

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του έγινε από την Ολομέλεια το σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία έπαιξε για ακόμη μια φορά ένα καλοστημένο θέατρο. Γνωρίζετε καλά και από διαρροές που έχουν γίνει σε δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, όλοι οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και Εισηγητές των κομμάτων, ότι ήταν προσχεδιασμένο να κάνει φασαρία επί διαδικαστικού ζητήματος για να αποχωρήσει από τη Βουλή. Ο λόγος που ήθελε να αποχωρήσει από τη Βουλή δεν είναι το διαδικαστικό πρόβλημα γιατί δεν έδωσε τον λόγο η κυρία Πρόεδρος στον κ. Βρούτση. Το ξέρετε όλοι καλά. Είναι γιατί διαφωνεί επί της ουσίας του νομοσχεδίου που προτείνεται σήμερα, γιατί από το νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, με τις οποίες σφαγιάστηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το γεγονός ότι πάλι έφυγε και φυγοδίκησε η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι δεν θέλει να ψηφίσει διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες ανακουφίζονται τα άτομα με αναπηρία, διευκολύνεται το έργο των επιτροπών αξιολόγησης της αναπηρίας, ξαναδίνονται συντάξεις στους ηλικιωμένους υπερήλικες, οι οποίες κόπηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.»
Το σχέδιο νόμο για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

v  Οι αποφάσεις, πλέον, των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται , όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων στα ΑμεΑ.

v  Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες είτε αναπηρικής σύνταξεις, είτε προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς  φορείς τους.

v  Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων  παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.

v  Οριστικοποιείται η χορήγηση συντάξεων αναπηρίας με εξομοίωση των προϋποθέσεων που ισχύουν για το ΙΚΑ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

v  Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος  παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

v  Συγκροτούνται  στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

v  Θεσπίζονται μέτρα σε βάρος των μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι συστηματικά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις αθετούν μετά την πρώτη δόση, αφού έχουν ξεπουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία τους.

v  Θεσπίζεται η συμμετοχή στο Δ.Σ του ΙΚΑ, εκπροσώπων της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο. (από 15 σε 17)

v  Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί  στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο,  καθώς επίσης και της χορήγησης  του προνοιακού επιδόματος και της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

v  Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης , του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης , που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.

v  Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, η προθεσμία στα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, για να αποφασίσουν την ένταξη τους ή όχι στο ΕΤΕΑ.

v  Εφαρμόζεται η απλή αναλογική στις οργανώσεις των συνταξιούχων, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα του κινήματος των συνταξιούχων.

v  Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες , Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων , που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

v  Μειώνονται οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικοί γιατροί, δικηγόροι) από την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, που επέβαλλαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις από την 1η  Ιουλίου 2011.

v  Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο οφειλών, ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τις συντάξεις τους και για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται σε 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για όσους χρωστούν από 25 έως 50.000.

v  Παρατείνεται η μετενέργεια και κατά συνέπεια η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν η καταγγέλλονται.

v  Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2015 η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. (100 δόσεις κ.λ.π)

v  Θεσπίζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαγράφονται όλα τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί έως και σήμερα για τη μη καταβολή κομίστρου.

v  Επεκτείνεται η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ναυτικών, λόγω ναυτικού εργατικού ατυχήματος.

v  Εξασφαλίζονται οι αξιώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες κατά κυρίου ναυαγίου ή κατά της διαχειριστικής εταιρείας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

v  Λαμβάνονται επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των ναυτικών και ειδικότερα για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων των απλήρωτων ναυτικών.

v  Τα ΑμεΑ, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης ή και εργαζόμενων σε Κοιν.Σ.Επ. και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσηλεία ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά.

v  Ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία.

v  Ρυθμίζεται η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολλέγια και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή