"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου ζητά να μη γίνει εκταφή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αίτημα παραμονής του τάφου του Δημήτρη Μητροπάνου εσαεί στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών «χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση» υπέβαλε η οικογένειά του.

Οπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη.

«Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η ταφή του τραγουδιστή έγινε στις 16 Απριλίου 2012 σε τάφο τριετούς χρήσεως με την καταβολή των αναλογούντων τελών και δικαιωμάτων», γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του κοιμητηρίου, η ανακομιδή των οστών γίνεται μετά από 3 χρόνια, ωστόσο, είναι δεκτή η παράταση εκταφής για ένα μόνο έτος, αν το ζητήσουν οι οικείου του νεκρού και δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του κοιμητηρίου, ενώ γίνεται και η καταβολή προκαταβολικά του δικαιώματος παρατάσεως.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, όντως δόθηκε παράταση ταφής έως τις 12/04/2016 αλλά «τα ανωτέρω τέλη παράτασης ταφής δεν έχουν πληρωθεί».

Το αίτημα της οικογένειας

Η χήρα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια, στις 10 Φεβρουαρίου, έστειλε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας».

Το σημείωμα συνυπογράφουν οι κόρες Αναστασία και Μυρσίνη και η αδελφή του Σμαράγδα καταλήγει, λέγοντας πως «ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

Η υπηρεσία του δήμου αναφέρει πως ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος».

Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

Οι πληροφορίες θέλουν την λύση να δίνεται από την παράταξη Καμίνη, που θα εισηγηθεί θετικά, ζητώντας και από τις άλλες πλευρές ανάλογη στάση.

Οι τάφοι τριετίας στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.850 ευρώ, ενώ οι οικογενειακοί που αγοράζονται κοστίζουν και πάνω από 80.000 ευρώ.

Παλιότερα, ο δήμος Αθηναίων προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, οργανώνοντας Μαυσωλείο, ωστόσο, η ιδέα δεν λειτούργησε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης