ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»-ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Reviewed by Momizat on .   ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" 28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ Στην συνέντευξη τύπου  με αντικείμενο την παρουσίασ   ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" 28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ Στην συνέντευξη τύπου  με αντικείμενο την παρουσίασ Rating: 0

ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»-ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»-ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
“Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”
28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στην συνέντευξη τύπου  με αντικείμενο την παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο:”Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος” που θα πραγματοποιηθεί 28-31 στην Αρχαία Ολυμπία, εξαγγέλθηκε από την πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυ της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».

Ειδικότερα, για το συνέδριο μίλησαν:ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης και οι Καθηγ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής οι οποίοι επεσήμαναν ότι η ειδοποιός διαφορά με τα προηγηθέντα τέσσερα διεθνή συνέδρια με το ίδιο γενικό αντικείμενο, που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο γενικό αντικείμενο, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του και στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια η κυρία Παναγοπούλου επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το συγκεκριμένο συνέδριο :”Είναι αίτημα των καιρών, να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών, άρα και το υψηλότερο-ιστορικά καταγεγραμμένο- επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης. Αν, λοιπόν, η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Υπό την προϋπόθεση της συντεταγμένης και επιστημονικά αποδεκτής, άρα εφαρμόσιμης στην πράξη, οργάνωσης γνώσεων και επιτευγμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων ή παραγνωρίστηκαν λόγω σκοπιμοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο. Γιατί, δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, που η διαδρομή τους χαρακτηρίζεται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών, θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος”.

 


“ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ Σ’ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Στη συνέχεια η κυρία Παναγοπούλου εξήγγειλε την ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών: “Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και, συμβολικά, θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων ακολουθήσουν. Θα έχει τον σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέες και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας,να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.”

 


ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, θα έλεγα ορόσημο, σε μια δύσκολη και πολύ παραγωγική προσπάθεια είκοσι χρόνων, στην κατεύθυνση της προβολής και ενσωμάτωσης των Ολυμπιακών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας, στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Στον ασύνορο κόσμο που ανατέλλει, έχει μεγάλη σημασία να είμαστε ενεργοί πολίτες και να σηκώσουμε την ευθύνη να περιγράψουμε τον Οικουμενικό άνθρωπο, το θεμέλιο μιας παγκόσμιας κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά για ένα καλύτερο μέλλον.

Σ’ αυτή την διαδρομή, που την βαδίζουμε μαζί με περισσότερες από 2.000 γυναίκες-μέλη του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», πετύχαμε πολλά, χωρίς να επιβαρύνουμε κατ’ελάχιστο τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους Ολυμπιονίκες μας σε δύσκολους καιρούς, δημιουργήσαμε δεκάδες αθλητικές υποδομές ερασιτεχνικού αθλητισμού σε μειονεκτικές περιοχές και, το πιο βασικό, προβάλλαμε εμφατικά, σε όλο τον κόσμο την μητρική Ολυμπιακή Αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Κατορθώσαμε να εισαχθεί στο διεθνές κεκτημένο η έννοια του fair play και, προσωπικά, ως Εθνική Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχω δώσει εκατοντάδες ομιλίες σε όλο τον κόσμο για να ευαισθητοποίησω φορείς, Κράτη, συλλογικότητες πολιτών και εθελοντών, για την σημασία ενσωμάτωσης της Αξίας του «Ευ Αγωνίζεσθαι» στην Παιδεία των Εθνών, αλλά και στην καθημερινότητα των οικογενειών.

Όμως, είναι αυτονόητο, ότι κανείς δε μπορεί να πετύχει κάτι μεγαλύτερο από το όριο της ατομικής του δυνατότητας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω την φράση «η ομάδα είναι η δύναμη».

Έτσι, προέκυψε η συνεργασία με αυτή την υπέροχη ομάδα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων Πανεπιστημιακών δασκάλων, από όλο το φάσμα των Επιστημών.

Ήταν επιτακτική και κοινή ανάγκη μας, να ερευνήσουμε και να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Παιδεία, μέρος της οποίας είναι το σύνολο των πεδίων που πραγματεύεται το Διεθνές Συνέδριό μας, αποτελεί ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την ανθρωπότητα.

Είναι αίτημα των καιρών, να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών, άρα και το υψηλότερο-ιστορικά καταγεγραμμένο- επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης.

Αν, λοιπόν, η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Υπό την προϋπόθεση της συντεταγμένης και επιστημονικά αποδεκτής, άρα εφαρμόσιμης στην πράξη, οργάνωσης γνώσεων και επιτευγμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων ή παραγνωρίστηκαν λόγω σκοπιμοτήτων.

Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο. Γιατί, δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, που η διαδρομή τους χαρακτηρίζεται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών, θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών.

Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος.

Για εμάς, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, παρά μονάχα αδιέξοδες προσεγγίσεις.
Πιστεύουμε στο πρότυπο του Οικουμενικού Ολυμπιακού Ανθρώπου. Πιστεύουμε ότι ο ενεργός πολίτης του κόσμου είναι η απάντηση στα προβλήματα που εμποδίζουν την ειρήνη και την πρόοδο να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τους δύο κρίσιμους συμβολισμούς που συνοδεύουν την επιλογή χώρου και χρόνου διοργάνωσης του Συνεδρίου.

Πρώτον, οργανώνεται στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, απέναντι από το σημείο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, του φορέα του φωτός των Αξιών και της Παιδείας μας, με την ταυτόχρονη στήριξη των αυτοδιοικητικών φορέων της Ολυμπιακής περιοχής και του άξονα Ολυμπίας-Ήλιδας.

Δεύτερον, διοργανώνεται σε Ολυμπιακή χρονιά, τώρα που τα φώτα του κόσμου είναι στραμμένα στο αγνό και αληθινό, στην Ολυμπιακή καρδιά της Ελλάδας.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και το σύνολο των συμμετεχόντων Καθηγητών και Συνέδρων, για την τιμή που επιφύλαξαν στο πρόσωπό μου και –μέσω εμού- σε όλες τις γυναίκες που, εθελοντικά, έχουμε αφιερώσει την ζωή μας στην μεγάλη υπόθεση των Ολυμπιακών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και, συμβολικά, θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους.

Θα εργαστούμε μαζί, για να να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων ακολουθήσουν.

Θα έχει τον σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέες και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας,να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι

Καθηγητές:

Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P. Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου.Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων – δημοσιογράφος).

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ’ όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Δυο προκλήσεις αντιμετώπισε η Οργανωτική Επιτροπή, για την κατάρτιση του περιεχομένου του συνεδρίου. Η πρώτη ήταν να επιτύχει το συνέδριο να είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό, ώστε στο πλαίσιο μιας επιστημονικής συνδιάσκεψης να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από δράσεις και να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού.
Η δεύτερη ήταν ο τρόπος παρουσίασης των επί μέρους θεμάτων που έπρεπε να είναι προσιτός για όλους τους συμμετέχοντες που εξ αντικείμενου θα είχαν διαφορετικές ειδικότητες και κυρίως να έχει πλατιά απήχηση στην κοινωνία.

Οι τρεις κύριες θεματικές περιοχές που διαμορφώθηκαν είναι οι:
(α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και (γ) Τεχνολογία, που αποτελούνται από 9 συνολικά συνεδρίες,
από τις οποίες αναφέρονται δειγματοληπτικά οι ακόλουθες παρουσιάσεις:

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τις εργασίες:

(1) Ομηρική αστρονομία: Αστρονομική χρονολόγηση γεγονότων αναφερομένων στα Ομηρικά Έπη, Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου (καθηγ. Σ. Παπαμαρινόπουλος κ. ά) κλπ.

2) Σχεδιασμός και δυναμική του Δουρείου Ίππου (καθηγ. Θ. Χόνδρος, Σ. Παϊπέτης κ.ά.)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18.00-20.00 Eγγραφή στα ξενοδοχεία

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 AΥΓΟΥΣΤΟΥ
08.00 Εγγραφή στο Συνέδριο

09.00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Προεδρείο: Σ. Α. Παϊπέτης
Προσφωνήσεις διαπρεπών επισκεπτών.

10.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

11.00 Συνεδρία 1: O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Προεδρία: Σ. Παπαμαρινόπουλος

11.00: Κοντογιώργης Κ.(GR): Το ζήτημα της επικαιρότητας του Ελληνισμού. Περιεχόμενο και αιτιολογία.

11.25 Mικρογιαννάκης E. (GR): Μαγεία και τραγωδία της ισότητος. Παραλληλισμός αθλητικής και πολιτικής ζωής.

11.50 Mαριολάκος Η., Φουντούλης I., Μπαντέκας Ι., Θεοχάρης Δ., Kαπουράνη Ε. (GR) Γεωμυθολογική προσέγγιση του Αχελώου και των Εχινάδων νήσων (Δυτ. Ελλάδα) ή η παλαιότητα της ελληνικής μυθολογίας και γλώσσας.

12.15: Tριανταφυλλίδης Κ. (GR): Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων.

12.40 Θέμελης Π. (GR): Το φυσικό περιβάλλον και η σημασία του.

13.05: Ceccarelli, M. (I): Το αρχαιοελληνικό υπόβαθρο της σύγχρονης μηχανολογίας για την ανάπτυξη και την προαγωγή της.

13.30: Λόλας Χ. (GR): Ο πνευματικός παλμός και η ιατρική φροντίδα των αρχαίων Ολυμπιάδων (από τον 5ο ως τον 4ο αι. π.Χ.).

13.55 Tσίρος N. (GR): Η τυπολογία των πολιτευμάτων στη σκέψη του Πλάτωνος και του Μοντεσκιέ. Μια συγκριτική αποτίμηση.

14.20: Χατζής A.N. (GR): Η μη-φιλελεύθερη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας.

13.45 ΓΕΥΜΑ

15.45 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2: O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (συν.)
Προεδρία: Mικρογιαννάκης E., Δελής Ι., Παπαμαρινόπουλος Σ.

15.45 Mικρογιαννάκης E. (GR): Αριστοτέλης σε «ταλαιπωρία».

16.05 Δελής I.Γ. (GR): Από τα «άτομα» του Δημοκρίτου και τα «ομοιομερή» του Αναξαγόρα στις «μονάδες» του Leibnitz.

16.25 Μπέλτσιος K. (GR): Μια εξέταση των προσωκρατικών απόψεων για την προέλευση της χωρικής διαφοροποιήσεως του κόσμου μας.

16.45 Λενή M. (GR): Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική στις νεοκλασικές προσόψεις: Τύποι και παραδείγματα Καρυάτιδων σε κτήρια της νεώτερης Αθήνας.

17.05 Mαριολάκος Η. (GR): Είναι οι γεωγραφικές περιγραφές του Πλουτάρχου σωστές; Μια γεωμυθολογική προσέγγιση.

17.25 Tσικριτσής M. (GR): Ταξιδεύοντας από τον Καναδά στην
Καρχηδόνα το 86 μ.Χ.

17.45 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

18.00 Συνεδρία 3: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ
Προεδρία: Δάσιος Γ., Κοτσιώλης A.

18.00 Βαρδουλάκης A.I.Γ (GR): Το κρυφό θεώρημα του Πλάτωνος για την κατανομή των πρώτων αριθμών.

18.20 Δάσιος Γ. (GR) Ο ρυθμός μεταβολής στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, την Νευτώνεια Μηχανική και τον κλασματικό Λογισμό.

14.40 Κοτσιώλης A., N. Λαμπρόπουλος (GR): Η συμμετρία της σφαίρας στην αρχαία Ελλάδα-Επίλυση μη γραμμικών ελλειπτικών εξισώσεων με υπερκρίσιμο εκθέτη πάνω στη σφαίρα.

19.00 Vatistas, G.H. (CA): H Φυσική του Αριστοτέλους για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων.

19.20 Kαλαχάνης Κ. (GR): Από τον αιθέρα στην σκοτεινή ύλη.

19.40 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

20.30 ΔΕΞΙΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΗΜΕΡΑ 2

ΤΡΙΤΗ 30 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 4: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Προεδρία: Θεοδοσίου E., Πρέκα-Παπαδήμα Π.

08.30 Θεοδοσίου E. (GR): Οι αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η συσχέτισή τους με την αρχαία ελληνική γλυπτική.

08.50 Dimitrijević, M. S. (RS), Θεοδοσίου E., Δακανάλης A., Mανταράκης Π.Z (GR): Aρχαία Ελλάδα και απαρχές της ηλιοκεντρικής θεωρία.

09.10 Mουσάς Ξ. (GR): Οι κομήτες και η γέννηση της Αστροφυσικής και της Φιλοσοφίας στην Ελλάδα.

09.30 Σπυρίδης Χ., Πρέκα-Παπαδήμα Π. (GR) Ερατοσθένους καταστερισμοί και πυθαγόρειος αρμονική.

09.50 Σπυρίδης Χ. (GR) Ψυχοφυσικός νόμος Πυθαγόρου-Αριστοξένου.

10.10 Tσικριτσής M., Moυσάς Ξ, Tσικριτσής Δ. (GR): Τηγανόσχημα: Προϊστορική αστρονομία στο Αιγαίο.

10.30 Πλιάκος (GR): Πρόβλεψη των κάθε είδους σεληνιακών εκλείψεων μέσα από τον κύκλο Σάρος και η μακρόβια «PAX MINOA».

10.50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

11.20 Συνεδρία 5: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Προεδρία: Moυσάς Ξ., Σπυρίδης Χ.

11.20 Wright M. (UK): Η σφαίρα του Αρχιμήδους: Προπομπός του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

11.40 Tσικριτσής M. (GR): Ο μηχανισμός του Παλαικάστρου: Ένας Μινωικός αναλογικός υπολογιστής εκλείψεων.

12.00 Kοτσανάς Κ. (GR) Μηχανισμός Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απολεσθέντων οδοντωτών τροχών, κλιμάκων και ενδείξεων της οπίσθιας πλάκας που συνάδουν προς το χρονολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της κατασκευής του./

12.20 Egorova O., Omelchenko V., Jakovlev R. (RU): Το μοντέλο Ferguson στις συλλογές μηχανισμών του MGTU του Ινστιτούτου Βauman και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ως επίδειξη της κίνησης των πλανητών.

12.40 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 6: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Προεδρία:

14.00 ΓΕΥΜΑ

15.00 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7A: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΡΤΕΣΣΟΥΣ
Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Villarías-Robles, J.R.

15.00 Rodríguez-Ramírez, Antonio, Juan J. R. Villarías-Robles (ES): Παλαιογεωγραφία του κόλπου του Καντίζ στην νοτιοδυτική Ιβηρία κατά την διάρκεια της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ.

15.20 Villarías-Robles, Juan J. R., Antonio Rodríguez-Ramírez (ES): H επαναπαρουσίαση του Βασιλείου της Ταρτεσσούς από τους αρχαίους Έλληνες: Νέα μαρτυρία μιας λησμονημένης υπόθεσης.

15.40 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7B: ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Sotina N.

15.40 Sotina, Ν. (US): Ζωή και θάνατος από την άποψη της Φυσικής.

16.00 Sotina, Ν, Nadia Lvov (US): Πληροφορικές ιδιότητες του νερού.

16.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7C: ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προεδρία: Παπαμαρινόπουλος Σ., Debertolis P.

16.20 Debertolis, P., Daniele Gulla (I): Δονήσεις και φυσικά φαινόμενα σε αρχαιολογικούς τόπους που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

16.40 Debertolis, P., Nina Earl (I): Αρχαιοακουστική σε παλαιούς πολιτισμούς

17.00 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

17.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 8: ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Chair/Προεδρία: Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π.

17.20 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π. (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα.

17.40 Παπαμαρινόπουλος Σ.,Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π. (GR): Περιγραφή βροχής διαττόντων αστέρων στην Οδύσσεια.

18.00 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Mητροπέτρος Π. Aντωνόπουλος Π., Mitropetrou H., Σαραντίτης Γ. (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας.

18.20 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

19.20 ΣΥΝΑYΛΙΑ LYRAVLOS

21.00 ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

ΗΜΕΡΑ 3

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 9: ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Chair/Προεδρία:

08.30 Koetsier, T. (NL): Μηχανές και θεωρία μηχανών στην κλασική αρχαιότητα.

08.50 Βαρουφάκης Γ. (GR): Μεταλλουργική μελέτη τριών εμβόλων εκ κρατερώματος πολεμικών πλοίων της κλασικής,
ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

09.10 Α. Σ. Παϊπέτης, Σ. Α. Παϊπέτης (GR), Το τόξο του Οδυσσέα.

09.30 Χονδρός Θ. Γ., Μηλιδώνης K.Φ, Παϊπέτης Σ. Α. (GR): Σχεδιασμός και δυναμική του Δούρειου Ίππου.

09.50 Μηλιδώνης K.Φ, Χονδρός Θ. Γ. (GR): Η παράλληλη ανάπτυξη του κινεζικού και του αχαϊκού άρματος.

10.10 Kαραλή Λ. (GR): Η παραγωγή πορφύρας στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

10.30 Nishiyama, W. (J):Τι ήταν το χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσσού; Ήταν μήπως πορφύρα;

10.50 Μπαζοπούλου-Κυρκανίδου Ε. (GR): Ήφαιστος, ο τεχνίτης θεός με τα δυο χωλά πόδια.

11.20 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

12.50 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ

Aλεξανδρή A. (GR): Από τις απόψεις του Αριστοτέλους για την μείξιν των ειδών και την ομόρριζη λέξη (ὑβρίς) του έργου του «Περί τα ζώα ιστορίαι», στο υβρίδιο. Ποια είναι η πραγματική ετυμολογία του;

Χονδρός Θ. Γ. (GR): Φυσική φιλοσοφία και η εξέλιξη του σχεδιασμού από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως την ελληνιστική εποχή.

Kαλαχάνης Κ. Πρέκα-Παπαδήμα, Kωστίκας I., Θεοδοσίου Ε.,

Mανιμάνης Β.Ν. (GR): Tο ταξίδι επιστροφής των Αργοναυτών σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Ορφέα.
Kαραδημητρόπουλος I. (GR): Η Μεγάλη Έκρηξις ως περιγράφεται εις τον Ησίοδον.

Kοτσανάς Κ. (GR): Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων.

Mαριολάκος Η.Δ. (GR): Τα Μώλεια της Νεστάνης (Αρκαδία): Η
αρχαιότερη γιορτή για το νερό και το περιβάλλον. Μια γεω-μυθολογική προσέγγιση.

Moυσάς Ξ. (GR): Η ιδεοποικιλότητα και το ελληνικό θαύμα.

Πλιάκος A. (GR): Μινωικά ηλιακά ημερολόγια σμιλευμένα πάνω σε επίπεδους κέρνους. Το αίνιγμα των κέρνων.

Σαραντίτης Γ. (GR): Ομηρικό ημερολόγιο-Αστερισμός του Ωρίωνα.

Σίδερη Μ. (GR): Η θεωρία της Ορφικής Κοσμογονίας – Διαλεκτική των πάντων.

Tσιριγώτης Δ. (GR): Η διάστιξη μεταξύ του Κράτους του Έθνους και του Έθνους του Κράτους στο πολιτικό πρόταγμα του Ι.Καποδίστρια. Μια περιπτωσιολογική ανάλυση της κοσμοθεωρητικής αντίληψης του Ι. Καποδίστρια για την συγκρότηση του ελληνικού έθνους.

Βαλιάντζα E. O. (GR): Παραδείγματα Τεχνολογιών Μηχανικής Περιβάλλοντος στην Ελληνική Αρχαιότητα.

Zησιμοπούλου K. (GR): Η αρχαία Ελλάδα στην ταινία «Ολυμπία» της Λ. Ρίφενσταλ. Mια μελέτη για τη μνήμη και την ταυτότητα με την οπτική του αρχιτέκτονα.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή