"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Οι πηγές του Αχελώου κινδυνεύουν!!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι κάποια εταιρεία σκοπεύει άμεσα να κατασκευάσει μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό λίγο έξω από το χωριό Χαλίκι Ασπροποτάμου, στη θέση “ελατάκια”. Να καταστρέψει, να ισοπεδώσει και να ρίξει τσιμέντο σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες ολόκληρου του Ασπροποτάμου, ώστε το νερό από το ρέμα της Καπραρίας, να μπει σε σωλήνα και να ταξιδέψει ενάμισι χιλιόμετρο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ρέμα της Καπραρίας (“Καπραλιάς” όπως τόσο επιπόλαια το αναφέρει η εταιρεία) μαζί με τον Άσπρο, που σμίγουν ακριβώς κάτω από το χωριό Χαλίκι αλλά και τα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής, συνθέτουν τον μυθικό ποταμό Αχελώο, τον δικό μας Ασπροπόταμο.

Προφανώς η εταιρεία αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το έργο αυτό στο τοπικό αλλά και ευρύτερο οικοσύστημα του Ασπροποτάμου, μία από τις πιο παρθένες περιοχές της Ελλάδας. Μια περιοχή πλούσια σε βιοποικιλότητα, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και ιδιαίτερα γνωστή στους φυσιολάτρες και ορειβάτες της χώρας μας, καθώς αποτελεί κομμάτι της διαδρομής για τη δρακόλιμνη Βερλίγκα, αλλά και μέρος αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού, χάρη στα φυσικά πλατώματα με τη πλούσια σκιά του ελατοδάσους και τις ονειρεμένες φυσικές πισίνες για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσο για εμάς, τους ντόπιους, δεν ξέρω αν μπορώ να χωρέσω σε μερικές παραγράφους όλα αυτά που συνδέουν το χωριό με την τοποθεσία αυτή. Αποτελεί σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και συλλογικής μνήμης του τόπου.

Το ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο πρωτοεκδηλώθηκε το 2011. Έκτοτε δύο φορές το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μετεώρων έχει πάρει ομόφωνη αρνητική απόφαση (2013 και 2019) και άλλη μία το περιφερειακό συμβούλιο (2017) λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την αρνητική στάση απέναντι στο έργο αυτό των κατοίκων του χωριού και κυρίως των κτηνοτρόφων, εκτός της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Παρ’ όλα αυτά το 2021 το έργο πήρε άδεια εγκατάστασης μιας και όλες οι αδειοδοτήσεις πλέον περνούν από την ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.

Αμφιβάλλω αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στη συγκεκριμένη περιοχή που θέλουν να κατασκευαστεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός. Ένας σταθμός ονομαστικής ισχύος 0,62 MW. Μιας πολύ μικρής ποσότητας ενέργειας που θα πρέπει να ταξιδέψει από το πιο απομακρυσμένο χωριό του Νομού Τρικάλων, χιλιόμετρα έως στον κάμπο για να καταναλωθεί. Ό,τι θα έχει απομείνει φυσικά, λόγω των τεράστιων απωλειών που θα έχει σε μια τόσο μεγάλη γραμμή καλωδίων.

Άρα η μεγάλη αυτή καταστροφή δεν θα είναι προς όφελος ούτε του τόπου μας ούτε της χώρας μας παρά μόνο της συγκριμένης εταιρείας !

Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία, με έδρα την Κρήτη, είναι η τρίτη σε σειρά που επιχειρεί για το έργο αυτό μιας και οι άδειες έχουν αλλάξει χέρια άλλες δύο φορές.

Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ. Αυτό που συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια σε αυτή την χώρα είναι εντελώς οξύμωρο. Καταστρέφουμε ότι έχει απομείνει από το φυσικό μας περιβάλλον, έχοντας ως πρόσχημα τη σωτηρία του.

Πραγματικά μην παίζετε άλλο με το μέλλον του τόπου μας και των ζωών μας!!

Γιωργος Βάκης

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φράγματα δεν θέλουν, ανεμογεννήτριες δεν θέλουν, μικρά υδροηλεκτρικά δεν θέλουν, φωτοβολταϊκά δεν θέλουν, μονάδα βιο-αέριου δεν θέλουν, να μη κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά ζητάνε, αλλά είναι υπέρ των ΑΠΕ (αλλά σε άλλο χωριό φυσικά) οι δήθεν οικολόγοι…

  2. Αυτά να τα λέτε μεταξύ σας μπας και πείσετε τον εαυτό σας. Οι όψιμοι οπαδοί των ΑΠΕ(δωσε κι εμενα ΕΣΠΑ) νομίζετε ότι το νερό είναι τσιφλίκι σας μόνο που γρήγορα θα διαπιστώσετε το αντίθετο(να είστε σίγουροι γι΄αυτό).
    Και φράγματα θέλουμε και ανεμογεννήτριες θέλουμε και μικρά υδροηλεκτρικά θέλουμε, και φωτοβολταϊκά ΑΛΛΑ με κεντρικό και συνολικό σχέδιο . Η παραγωγή τις ενέργειας σε κανονικά κράτη( και όχι στις μπανανίες όπως εδώ) γίνεται με ΕΘΝΙΚΟ σχεδιασμό αλλιώς το μόνο που θα συμβεί είναι η καταστροφή και η τσιμεντοποίηση και στο τέλος ο κάθε ψευτοεπιχειρηματίας να χορεύει στο ρυθμό του ΕΣΠΑσίτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης