"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Πτήση θρίλερ στο Αιγαίο: Γιατί ελληνικά F-16 «αναχαίτισαν» αεροσκάφος της Delta

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το πολιτικό αεροσκάφος δεν επικοινώνησε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αναφέροντας τη θέση του και επιβεβαιώνοντας το στίγμα του. Συνέχισε να πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την ελληνική επικράτεια και να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το Athens Control σήμανε συναγερμό. Δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής που βρίσκονταν σε κατάσταση readiness απογειώθηκαν και προσέγγισαν το άγνωστο αεροσκάφος.


Πτήση θρίλερ στο Αιγαίο: Γιατί ελληνικά F-16 «αναχαίτισαν» αεροσκάφος της Delta
Επί μία ώρα το αεροσκάφος δεν απαντούσε στις κλήσεις που του γίνονταν μέσω ασυρμάτου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες πάγιες διαδικασίες το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε renegade (αποστάτης). Τα δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας το προσέγγισαν, το αναγνώρισαν και το αναχαίτισαν εικονικά. Όμως οι πιλότοι του πολιτικού αεροσκάφους συνέχισαν να μην ανταποκρίνονται και δεν δήλωσαν την ταυτότητά τους μέσω του ασυρμάτου!

Οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών χρειάστηκε να περάσουν μπροστά, δεξιά και αριστερά, από το πολιτικό αεροσκάφος προκειμένου ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του μεγάλου Boeing να ενεργοποιηθούν, να γυρίσουν συχνότητα και να καλέσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δηλώνοντας την ταυτότητα τους!

Το ερώτημα αν οι δύο χειριστές του αεροσκάφους είχαν… αποκοιμηθεί, είχαν απλώς αμελήσει να αλλάξουν συχνότητα δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά του ελληνικού συστήματος ή ασχολούνταν με κάτι πιο… δημιουργικό αδιαφορώντας για την υποχρέωσή τους να δηλώσουν την ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη απαντηθεί επισήμως.

Θα μπορούσε να είναι το υποθετικό concept μιας άσκησης ή ένα ευφάνταστο σενάριο κάποιου μυθιστορήματος.
Η αλήθεια είναι ότι το περιστατικό αυτό συνέβη στην πραγματικότητα την Πέμπτη 19 Μαϊου προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες που ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών αλλά και στηνΠολεμική Αεροπορία που ενεργοποίησε τα σχέδια για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών που θεωρούνται σαν «renegade» απογειώνοντας δύο αεροσκάφη επιφυλακής.

Το πολιτικό αεροσκάφος ανήκε σύμφωνα με πληροφορίες στην μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta και εκτελούσε πτήση από τη Γαλλία προς το Κουβέιτ.

Το θρίλερ με το πολιτικό αεροσκάφος της Delta διήρκεσε μία ώρα, από τις 19:10 της 19ης Μαϊου που το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών, μέχρι τις 20:10, που το Boeing βγήκε από την περιοχή ευθύνης της Αθήνας.

Οπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στις 19:38 της Πέμπτης απογειώθηκε ένα ζεύγος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, με σκοπό την αναχαίτιση του πολιτικού αεροσκάφους. Στις 19:49 το αεροσκάφος της Delta αναχαιτίστηκε εικονικά 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σαντορίνης.
Για να δώσουν την θέση τους και την ταυτότητά τους μέσω ασυρμάτου οι πιλότοι της Delta χρειάστηκε να δουν τα F-16 μπροστά τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης