Σε δίκη παραπέμπονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Reviewed by Momizat on . Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βασική κατηγορία την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παραπέμπεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βασική κατηγορία την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παραπέμπεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής Rating: 0

Σε δίκη παραπέμπονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Σε δίκη παραπέμπονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βασική κατηγορία την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παραπέμπεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής (σ.σ. όσοι είχαν εκλεγεί το ΄12), σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο αρχηγός του μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και οι υπόλοιποι προφυλακισμένοι βουλευτές.

Από τους αρχικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση το Συμβούλιο Εφετών , μετά από σειρά συνεδριάσεων και διχογνωμιών ,  και με πλειοψηφία 2 προς 1, παραπέμπει σε δική συνολικά 72 στελέχη και μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης, για σωρεία αδικημάτων  που αφορούν την ευρύτερη εγκληματική δράση του μορφώματος, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Στην απόφαση μειοψήφισε ένας δικαστής, ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο το 2000, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Αντιθέτως, η μειοψηφούσα άποψη εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορούμενους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος που επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, καθώς η διεύθυνση (που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 ως 20 χρόνια) και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατά την άποψη του, δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Σημειώνεται, πως πρόκειται για μια πρόταση που παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου, όμως μια καταγεγραμμένη δικαστικά άποψη από το Συμβούλιο Εφετών, πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση, αλλά  συμμορία ή επιμέρους εγκληματικές που αφορούν συγκεκριμένα μέλη και όχι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενδέχεται να αλλάξει και να επηρεάσει ακόμη και τη ρητορική του ίδιου του πολιτικού σχηματισμού.

Το συμβούλιο απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρος Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφήτη.

Επίσης, απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη. Επίσης διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή