Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα ΔΕΚΟ και ΟΤΑ Reviewed by Momizat on . Βγήκε και επίσημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως ε Βγήκε και επίσημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως ε Rating: 0

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

Βγήκε και επίσημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως είχε προϊδεάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, θα επιχειρηθεί να βγουν από την οικονομική στενότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Πρόκειται για ένα νόμο που ισχύει από το 1951 όπως είχε πει ο κ. Μάρδας συμπληρώνοντας ότι το μέτρο εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, Αγγλία και Ολλανδία.

Με την ΠΝΠ που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

«Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Τέλος, να σημειώσουμε πως αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αφήστε το σχόλιο σας