Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι – Βρίσκονται υπό απόλυση ακόμη και εάν ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» Reviewed by Momizat on . Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι είτε υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είτε μείνουν εκτός από τους εργοδότες, καθώς στη Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι είτε υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είτε μείνουν εκτός από τους εργοδότες, καθώς στη Rating: 0

Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι – Βρίσκονται υπό απόλυση ακόμη και εάν ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι – Βρίσκονται υπό απόλυση ακόμη και εάν ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι είτε υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είτε μείνουν εκτός από τους εργοδότες, καθώς στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα-για να ισχύσει από τις 15 Ιουνίου- δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.

Όπως αποκαλύπτει το Bankingnews, και επιβεβαιώνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον αέρα», καθώς οι ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπουν, όπως στην περίπτωση της αναστολής σύμβασης, ότι για όσο «διάστημα βρίσκεται υπό το καθεστώς αυτό ο εργαζόμενος, για άλλο τόσο διάστημα, απαγορεύεται να απολυθεί».

Επιπλέον, υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται και όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν από τους εργοδότες στην «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παρά το γεγονός ότι έμμεσα και άμεσα οι επιχειρήσεις πριμοδοτούνται κατά 34% για κάθε εργαζόμενο που θέτουν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε άλλα κράτη της Ε.Ε που οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το πρόγραμμα SURE προβλέπουν μίνιμουμ διάστημα μη απόλυσης, μετά την έξοδο της επιχείρησης από το πρόγραμμα στήριξης.
Αντίθετα στη χώρα μας,οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν.
Επίσης, τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com\
www.bankingnews.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή