Μια δίκη ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Κατηγορούμενοι είναι συνολικά 23 αγρότες από την περιοχή της Θεσσαλίας, που σέρνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Γενάρη του 2010, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και εκπρόσωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται τα διόδια στην περιοχή.
Οι 21 από τους 23 αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή «το χρονικό διάστημα από 18/1/2010 έως 28/1/2010 στην Εθνική Οδό, στο ύψος του κόμβου Νίκαιας Λάρισας (…) μετά συναπόφαση, από κοινού, συγχρόνως και με ενιαίο δόλο, με πρόθεση παρεμπόδισαν τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί την οδική συγκοινωνία». Κατηγορούνται δηλαδή ότι οι ίδιοι «και πλήθος άλλοι, μη εντοπισθέντες συνεργοί τους» έκλεισαν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό.
Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες ποτέ δεν έκλεισαν το δρόμο (η αστυνομία με δική της απόφαση παρέκτρεπε την κυκλοφορία), πρόκειται για τη συνηθισμένη κατηγορία με την οποία στήθηκαν δεκάδες «αγροτοδικεία» μέχρι σήμερα, προκειμένου να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «οι εν λόγω κατηγορούμενοι τυγχάνουν αγρότες και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το ως άνω 10ήμερο προς ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου τους. Μεταξύ των μέσων διαμαρτυρίας τους ήταν και η συγκέντρωση τροχοφόρων οχημάτων προς αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Νίκαιας».
Μαζί με τους 21 αγρότες, στο εδώλιο θα κάτσουν ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Τρικάλων, αντίστοιχα, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» στο «αδίκημα» που διέπραξαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «μετά από συναπόφαση, από κοινού και με ενιαίο δόλο, με πρόθεση, προκάλεσαν σε άλλους την απόφαση να τελέσουν την άδικη πράξη που διέπραξαν. Συγκεκριμένα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, λόγω της ιδιότητάς τους ως εκπροσώπων των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα, με πειθώ, φορτικότητα, παραινέσεις και συμβουλές έπεισαν τους αγρότες – συναδέλφους τους 21 ανωτέρω κατηγορουμένους να διαπράξουν το πλημμέλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών από κοινού, κατά τα υπό ψηφίο Α) προαναφερθέντα».
Οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές δικάζονται με την κατηγορία ότι προέτρεψαν τους συναδέλφους τους να διαπράξουν το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών! Η προσπάθεια να γίνει ένα βήμα πιο πέρα στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης βγάζει μάτι. Το κατηγορητήριο δεν ποινικοποιεί μόνο το δίκαιο αγώνα της αγροτιάς και τις μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες αποφάσιζαν συλλογικά, αλλά στοχοποιεί με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους!
Να σημειωθεί ότι στον πολυήμερο αγώνα τους οι αγρότες της περιοχής οργάνωσαν πλήθος κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων (συνεντεύξεις Τύπου, συγκέντρωση στη Λάρισα, παραστάσεις σε αρμόδιους φορείς κ.ά.), ενώ μεγάλη ήταν η συμπαράσταση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Το κατηγορητήριο που συνέταξε η Δικαιοσύνη, ύστερα από μήνυση της μεγαλοεργοδοσίας, παρουσιάζει τους αγρότες σαν ένα τσούρμο παράνομους, που υποκινούνται από τους προέδρους των συνδικαλιστικών τους οργάνων για να διαπράξουν αδικήματα που εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική, που αφορά συνολικά το εργατικό – λαϊκό κίνημα, και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί και να αποκρουστεί.