Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Τα θέματα έκλεισαν» Reviewed by Momizat on .   Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος  Rating: 0

Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Τα θέματα έκλεισαν»

Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Τα θέματα έκλεισαν»

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «απόψε τα θέματα έκλεισαν».

Απαντώντας σε επιμέρους ερωτήσεις διευκρίνισε:

Για το θέμα των λιγνιτών

 Σήμερα έχουμε τη συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Αυτό θα οδηγήσει στην έναρξη του market test την επόμενη εβδομάδα. Θα διεξαχθεί από την DG Comp. Κατά τα άλλα, όλο τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όλες τις κινήσεις (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων) θα τις κάνει η ΔΕΗ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Υπάρχει ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της.

Για το εργοστάσιο στο Αμύνταιο η ΔΕΗ είναι ελεύθερη να κάνει ότι επιθυμεί. Για τις 32.000 πρόσθετες ώρες λειτουργίας των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, περιμένουμε οριστική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και συνθηκών εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας. Σχετικά με τη διάρκεια, περιμένετε να δείτε το πλήρες σχέδιο, σύντομα.

Οι πωλήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια. Τον Ιούνιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού.

Φυσικό αέριο

Αναφορικά με την ΕΠΑ Αττικής και την ΕΠΑ ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλίας, θα προχωρήσουμε με το σχέδιο, στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑShell και ENI. Θα πρέπει, φυσικά, να υπάρξει η έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και θα παραμείνει στην ΕΠΑ Αθήνας, όπου μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της αλλά δεν είναι δουλειά μας να το σχολιάσουμε – αφήστε τις εταιρείες να συζητήσουν μεταξύ τους.

Λοιπά θέματα

Όλα τα άλλα ενεργειακά έκλεισαν. Πρόκειται για πολλά μικρότερα θέματα. Σε όλα καταλήξαμε σε συμφωνία.

Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή καταλήξαμε ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωσή της, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά.

Ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως μεταβατικός μηχανισμός. Υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχουν και για τα δύο αναφορές στη συμφωνία.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή