"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.9 C
Trikala

Τα τρία πρώτα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση του φαινομένου «φακελάκι»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πόλεμο στα  «φακελάκια» των γιατρών ανοίγει το υπουργείο Υγείας, προωθώντας τρία νέα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η εφαρμογή των μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται να επισπευσθεί μετά την αύξηση συλλήψεων γιατρών που φέρονται να ζήτησαν χρήματα από ασθενείς το τελευταίο διάστημα αλλά και την ατιμωρησία στην οποία συχνά οδηγούν οι μπερδεμένες και δυσκίνητες πειθαρχικές διαδικασίες.

Κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνουν:

  • Aνώνυμο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών. Μελετάται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα μπορούν οι πολίτες ανώνυμα μέσω του διαδικτύου να καταγγέλλουν τους επίορκους γιατρούς. Με τον τρόπο αυτό οι παθόντες δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν πλέον μήπως δεν αναλάβει την θεραπεία ή του χειριυργείο τους ο γιατρός, αφού θα τον έχουν προηγουμένως καταγγείλει ότι ζήτησε φακελάκι, αφού το σύστημα θα είναι τελείως ανώνυμο. Μάλιστα θα είναι αυτοματοποιημένο, ώστε να ενεργοποιεί άμεσα, την επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) ή και το ΣΔΟΕ.
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Θα απολύονται μια ώρα αρχύτερα από το ΕΣΥ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σήμερα το σύστημα καθυστερεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι επίορκοι να επιστρέφουν κανονικά ανενόχλητοι στη δουλειά τους στο νοσοκομείο. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση οφθαλμίατρου στη Θράκη, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2017 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για δωροληψία επειδή ζήτησε φακελάκι 500 ευρώ από ηλικιωμένη για εγχείριση καταρράκτη, αλλά μερικούς μήνες αργότερα ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα σε άλλη υπηρεσία.
  • Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας. Θα ληφθούν επίσης μέτρα πειθαρχικής διαδικασίας, ώστε να εξετάζονται οι καταγγελίες περί επίορκων γιατρών με διαδικασίες εξπρές μέσω των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Υγειονομικών Περιφερειακών (ΥΠΕ) και του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γιατρών. Αυτό προκειμένου να σταματήσει η κωλυσιεργία που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν με τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία συνεδρίαζαν με  … ρυθμούς χελώνας για να εξετάσουν περιπτώσεις χρηματισμού, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται δεκάδες υποθέσεις επίορκων γιατρών στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας και έτσι οι εμπλεκόμενοι να συνεχίζουν όχι μόνο να εργάζονται κανονικά αλλά να ζητούν και πάλι χρήματα από τους ασθενείς…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τώρα το θυμήθηκαν;
    Καταπολέμησαν το λαθρεμπόριο των καυσίμων , την διαφθορά στο δημόσιο , σχίσαν μνημόνια, καταργήσαν τον ΕΝΦΙΑ , τί έμεινε;
    ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ!!!!
    Πουλάνε τον τελευταίο τους σανό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης