Το «άγνωστο» «Σκαλοπάτι» του Βασίλη Τσιτσάνη Reviewed by Momizat on . «Το σκαλοπάτι σου» Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνυπάρξεις μεταξύ των λαϊκών συνθετών με τους τραγουδιστές του «ελαφρού» τραγουδιού, το 1952 ηχογραφήθηκε μ «Το σκαλοπάτι σου» Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνυπάρξεις μεταξύ των λαϊκών συνθετών με τους τραγουδιστές του «ελαφρού» τραγουδιού, το 1952 ηχογραφήθηκε μ Rating: 0

Το «άγνωστο» «Σκαλοπάτι» του Βασίλη Τσιτσάνη

Το «άγνωστο» «Σκαλοπάτι» του Βασίλη Τσιτσάνη

«Το σκαλοπάτι σου»

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνυπάρξεις μεταξύ των λαϊκών συνθετών με τους τραγουδιστές του «ελαφρού» τραγουδιού, το 1952 ηχογραφήθηκε μια από τις ωραιότερες λαϊκές καντάδες της ελληνικής δισκογραφίας… Αναφέρομαι στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Το σκαλοπάτι σου», με στίχους του Γεράσιμου Τσάκαλου και ερμηνευτές τον Φώτη Πολυμέρη (ή Π. Φώτης, όπως ήταν το όνομά του στην ετικέτα του δίσκου), την Ελένη Λαμπίρη (ή Έλσα Λάμπο) και τον Τότη Στεφανίδη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών (Odeon GA 7708), έχοντας στην άλλη όψη τον «Κόκορα», ένα σκωπτικό τραγούδι του Τσιτσάνη, τελείως διαφορετικού ύφους από το «Σκαλοπάτι», με τον Φώτη Πολυμέρη, τον Τάκη Μπίνη και την Ελένη Λαμπίρη.

Το «Σκαλοπάτι» γνώρισε αρκετές δισκογραφημένες επανεκτελέσεις, με πιο γνωστή, ίσως, αυτή με την Πόλυ Πάνου και τον συνθέτη, στα 1961, στα «extended play» 45άρια της Columbia. Στα νεώτερα χρόνια το ηχογράφησαν ο Αντώνης Καλογιάννης, σε ένα ξεχωριστό ντουέτο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη με τον Κώστα Μακεδόνα, ο Μανώλης Μητσιάς με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας, η Γλυκερία, ο Περικλής Περάκης με την Γεωργία Λόγγου, ο Περικλής Βάγιας, ενώ υπάρχουν δυο ηχογραφήσεις με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Μία με τη συνοδεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γεράσιμου Ανδρεάτου και της Γιώτας Δρακιά, από τη συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Μέγαρο Μουσικής το 2001 και μια ηχογράφηση-ντοκουμέντο με τον συνθέτη και τον ερμηνευτή στο κέντρο «Χάραμα» το 1979.

Οι άγνωστοι στίχοι…

Παρακολουθώντας, στις 29 Απριλίου 2007, την εκπομπή της ΝΕΤ «Κυριακάτικο τραπέζι» με παρουσιαστή τον Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλο και ακούγοντας «Το σκαλοπάτι σου» με τον Ανδρέα Καρακότα και την Ελένη Φωτιάδου, διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη, πως το τραγούδι είχε μια τρίτη, ανέκδοτη στροφή, με στίχους που έλεγαν:

Το σκαλοπάτι σου να ξέρεις μου ’χει κάνει
με τα ξενύχτια το κεφάλι μου βαρύ
Ούτε το κρύο που σε σκέφτομαι με πιάνει
και η βροχή να με λυγίσει δεν μπορεί

Το ίδιο συνέβη λίγο καιρό μετά, όταν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου έπαιξε μπουζούκι και τραγούδησε το «Σκαλοπάτι» με τις τρεις στροφές, στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στον «902».

Και στη δισκογραφία…

Αν είναι σωστά τα στοιχεία μας (κι αν δεν είναι, θα δεχθούμε με χαρά τις παρατηρήσεις σας), η πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση του τραγουδιού για τη δισκογραφία πραγματοποιήθηκε από τον Μπάμπη Τσέρτο, στο δίσκο «Βασίλης Τσιτσάνης, Τρία έργα – επτά τραγούδια», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2011, με επτά τραγούδια του Τσιτσάνη, συνοδευόμενα από τρεις πίνακες του ζωγράφου Χρίστου Καρά. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Παπαδάκη, μπουζούκι έπαιξε ο Δημήτρης Λίβανος και δεύτερες φωνές έκαναν η Νάντια Καραγιάννη και η Ειρήνη Τουμπάκη.

Δυστυχώς ο χρόνος και ο τόπος στον οποίο γράφτηκαν οι τελευταίοι στίχοι, καθώς και οι λόγοι που τους κράτησαν εκτός δισκογραφίας, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένουν αδιευκρίνιστοι…

 

ogdoo.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή