Το χωριό, όπου οι καλλιεργητές σκότωσαν τον φοροεισπράκτορα στην τουρκοκρατία, σήμερα βουλιάζει και χάνεται από τις καθιζήσεις…. Reviewed by Momizat on . Όλα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια, όταν το σαθρό έδαφος στο Ροπωτό Τρικάλων άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Τότε, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι το χωριό πο Όλα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια, όταν το σαθρό έδαφος στο Ροπωτό Τρικάλων άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Τότε, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι το χωριό πο Rating: 0

Το χωριό, όπου οι καλλιεργητές σκότωσαν τον φοροεισπράκτορα στην τουρκοκρατία, σήμερα βουλιάζει και χάνεται από τις καθιζήσεις….

Το χωριό, όπου οι καλλιεργητές σκότωσαν τον φοροεισπράκτορα στην τουρκοκρατία, σήμερα βουλιάζει και χάνεται από τις καθιζήσεις….

Όλα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια, όταν το σαθρό έδαφος στο Ροπωτό Τρικάλων άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Τότε, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι το χωριό που βρίσκεται στη νότια Πίνδο με τον καιρό θα αφανιζόταν. Το έντονο γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης, «ρουφούσε» κυριολεκτικά τον οικισμό, καταστρέφοντας σπίτια και δρόμους.

Χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, το χωριό Ροπωτό, είναι διάσπαρτο σε 7 οικισμούς σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων, στις πλαγιές της Καραβούλας στη Νότια Πίνδο.

Κάποιες φορές υποχωρούσαν ακόμα και τα βουνά. Όλοι μιλούν για ένα «χωριό φάντασμα» που ερημώθηκε και έγινε γνωστό για το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ. Το αίτημα τελικά εισακούστηκε και η δυσάρεστη συγκυρία ανέδειξε μια άγνωστη ιστορία από τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Το γεωλογικό φαινόμενο στο Ροπωτό βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και επιδεινώνεται όταν βρέχει ή λιώνουν τα χιόνια. Ο εγκλωβισμός των στάσιμων υδάτων έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Οι παλιότεροι θυμούνται και διηγούνται την ιστορία με την δολοφονία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Κατσίμπα στα τέλη του 18ου αιώνα, στην τοποθεσία – που έκτοτε φέρει το όνομά του – στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ντόπιοι τότε απηλλάγησαν από  τον δυνάστη τους και έσωσαν τις περιουσίες τους. Σήμερα δεν τα κατάφεραν γιατί Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και επιδεινώνεται όταν βρέχει ή λιώνουν τα χιόνια.

Ο εγκλωβισμός των στάσιμων υδάτων έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, το χωριό Ροπωτό, είναι διάσπαρτο σε 7 οικισμούς σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων, στις πλαγιές της Καραβούλας στη Νότια Πίνδο.

Στο Ροπωτό κατοικούσαν αρχικά 300 οικογένειες κυρίως δενδροκαλλιεργητές αλλά και γεωργοκτηνοτρόφοι. Στο χωριό λειτουργούσαν ακόμα ένας νερόμυλος και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια. Όμως μετά την καταστροφική καθίζηση του 2012, δεν απέμεινε κανείς. Οι κάτοικοι τον πρώτο καιρό έμεναν σε αυτοσχέδιες καλύβες, αλλά οι μεγάλες νεροποντές επιδείνωσαν το φαινόμενο με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν οριστικά.

Η εκκλησία του χωριού έχει πάρει κλίση ενώ οι καταστροφές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο είναι μεγάλες

Η εκκλησία του χωριού έχει πάρει κλίση ενώ οι καταστροφές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο είναι μεγάλες Από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες για ανακατασκευή σπιτιών και δρόμων ήταν αμέτρητες. Όμως δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν ζωντανό το χωριό. Οι καθιζήσεις, βούλιαζαν ακόμα πιο βαθιά στη γη ότι υπήρχε στην επιφάνεια. Όλοι μιλούν για ένα «χωριό φάντασμα» Η κρατική αδιαφορία αγανάκτησε τους κατοίκους του χωριού που έβλεπαν το μεγάλο κακό να πλησιάζει. Για την κατάσταση του εδάφους, αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου έγιναν πολλές μελέτες οι οποίες δεν χρησίμευσαν πουθενά, αφού δεν λήφθηκε κανένα μέτρο και η καταστροφή διέλυσε το χωριό. Παρακολουθήστε τον ντοκιμαντέρ για το Ροπωτό μέσα από την αφήγηση του προέδρου της κοινότητας, που έχασε το σπίτι του αλλά το εγκατέλειψε, όπως εξομολογήθηκε, μόνο όταν η Πυροσβεστική τον έβγαλε με τη βία γιατί ήταν θέμα χρόνου να το ρουφήξει η γη.

Αρχική φωτογραφία: ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ…

 

mixanitouxromou

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή